|

Gaz blöfüne son

Kuzey Irak’taki gaz rezervlerinin en geç 3 yıl içinde ihracatına başlanması beklenirken gazın dünyaya ulaşımında ilk rota Türkiye olacak. Genel Enerji Genel Müdürü Tony Hayward, “Türkiye, kendi gaz kaynaklarının Rusya ve İran bağımlılığından kurtulmasını sağlayacak” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2015 Saturday
Güncelleme: 20:31 - 20/11/2015 Friday
Yeni Şafak

Kuzey Irak gazının ihracatına başlanmasıyla enerjide kaynak çeşitlenmesini artıracak olan Türkiye, böylece Rusye ve İran'nın fahiş fiyatlarla gaz satma blöfüne de son verecek. Genel Enerji Başkanı Tony Hayward, Kuzey Irak'taki en önemli gaz ihracatçısının ilk durak olarak Türkiye olacağını dile getirdi. Bölgede 5 trilyon metreküp daha doğalgaz keşfi yapılabileceğini belirten Hayward, “Bu miktar önümüzdeki 50 yılda Türkiye'nin tüm doğalgaz talebini karşılamak için yeterli oluyor. Böylelikle, Türkiye hem kendi gaz kaynaklarının Rusya ve İran bağımlılığından kurtulmasını sağlayacak, hem de daha düşük rakamlarla bu gazı alabilecek” dedi.



İLK GAZ EN GEÇ 3 YIL İÇİNDE TÜRKİYE'DE


Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Hayward, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) ile doğalgaz sahası geliştirmek için ortak şirket kurmayı ve bunu 2016 sonunda işletmeye almayı planladıklarını aktardı. Türkiye'ye ilk gazın 2-3 yıla getirileceğini vurgulayan Hayward, "İlk etaptaki kapasite 10 milyar metreküp olacak. İnanıyorum ki 2020'lerin başında Kuzey Irak'tan Türkiye piyasasına 20 milyar metreküp doğalgaz akacak, oradan da Avrupa pazarına ulaşabilecek" diye konuştu.



KERKÜK-CEYHAN 1 MİLYON VARİLE ÇIKIYOR


Zirvede konuşan IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami ise, Kerkük-Ceyhan boru hattındaki petrol ihracatını 2016'nın sonunda, günlük 700 binden 1 milyon varile çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.



TSE ilk kez Avrupa'yı damgaladı






Türkiye ilk kez Avrupa ülkelerine kalite belgelendirme modeli ihraç etti. Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından, Shell&Turcas Petrol AŞ'ye “Müşteri Dostu Marka, Müşteri Dostu Kuruluş” belgesi verildi. TSE'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Enstitü tarafından 51 ilde gerçekleştirilen denetimler sonucunda Shell &Turcas Petrol AŞ “Müşteri Dostu Marka” belgesini alan ilk marka oldu. Belge teslimi için TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ve Shell&Turcas Petrol AŞ CEO'su Felix Faber'in katılımıyla tören yapıldı.



Enerji Bakanı General Electric'i yatırıma çağırdı


Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Amerikalı şirket General Electric'in (GE) teknolojisinin Türkiye'de enerji üretim santrallerinde değerlendirilebileceğini bildirdi. Alaboyun, GE'nin Fransız şirketi Alstom'u aldığını hatırlattı ve Alstom'un “ultra-süper kritik akışkan yataklı kazanı” ile, özellikle kömür kaynaklarını kullanmak isteyen ülkelerde işletme maliyetlerini azaltıp üretim gücünü artırdığını belirtti. Alaboyun, bu teknolojinin Türkiye'de kullanılması için GE ile görüştüklerini açıkladı.



LNG terminalimizin kullanımına Ukrayna talip


Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Vladimir Demçişin, Türkiye'nin iki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalinden birini gaz tedariki için kullanmayı düşündüklerini söyledi. Türkiye'nin kaynak çeşitliliğine önem verdiğine değinen Demçişin, “Biz de LNG kullanmak istiyoruz ve bunu düşünüyoruz. 2016'nın LNG yılı olacağını düşünüyor ve LNG'nin rekabetçi olmayı sürdüreceğini de biliyoruz” dedi.



Batılılara Afganistan'da ortaklık çağrısı


Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, Afganistan'daki enerji projeleri için batılı enerji şirketlerine ortak yatırım için çağrıda bulundu. Şişman, TP'nin Afganistan'a 8 kuyuluk projeyle, küçük sayılabilecek bir adım attığını kaydederek, şunları söyledi: “Dünya bankası verilerine göre Afganistan'a doğrudan yabancı yatırım yıllık 80 milyon dolar civarında. Aslında azımsanamayacak bir yatırımla biz oraya gidiyoruz. Afganistan müthiş potansiyeli olan bir ülke ve bu sadece doğalgaz ve petrol anlamında değil, madencilik anlamında da çok güçlü bir potansiyel görüyorsunuz. Daha güçlü batılı şirketlerin de bizlere katılarak Afganistan'a gelmesi lazım.”





#Kuzey Irak gazı
#Doğal Kaynaklar
#Tony Hayward
#Kuzey Irak
#Türkiye Petrolleri
8 years ago