|

Gemiler limana vardıkamyonlar yolda kaldı

AB Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı Loyola de Palacio, Türk gemilerinin AB standartlarına yaklaştığını, ancak, karayolu ulaşımında kayıtların yetersiz olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 18/07/2004 Pazar
Güncelleme: 16:54 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Gemiler limana vardı

kamyonlar yolda kaldı
---------------------- manset ---------------------

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA


    Bir süredir Türkiye'de incelemelerde bulunan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun ulaştırma ve enerji konularındaki Başkan Yardımcısı Loyola de Palacio, Türk gemilerinin AB standartlarına yaklaştığını belirtirken, karayolu ulaşımını ise "kayıtlarınız yetersiz" diyerek eleştirdi. Palacio, Türkiye'nin AB Sivil Havacılık Ajansı'na üyeliği konusunda ise yeşil ışık yaktı. Palacio ve AB heyeti Türkiye'deki temasları sırasında, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşmeler yaptı.
    Gemilerin riski azalıyor

    Görüşmelerin basına kapalı kısmında, üyeliği öncesinde Türkiye'nin ulaşım konusunda AB standartlarına uygun hale gelmesi için yapılan çalışmalar masaya yatırdı. Palacio, geçen yıl Türk bayraklı gemilerin liman denetimlerinde "yüksek riskli" ve "öncelikli denetim" listesinin ön sıralarında geldiğine dikkat çekerek, "Son bir yılda büyük bir aşama kaydettiniz. 15 eski AB ülkesinin gemilerinin tutulma oranı yüzde 3 seviyesinde, yeni 10 üyenin tutulma ortalaması yüzde 7. Türkiye'nin ise yüzde 12 seviyesine kadar düştü. Eğer böyle devam ederse AB ülkelerinin ortalamasının altına düşecek" diye konuştu.

    Palacio, denizcilikteki gelişmelere övgüler yağdırırken, Türkiye'nin karayolu ulaşım sistemini eleştirdi. Palacio, karayolu ulaşımındaki kayıtların AB standartlarına göre yetersiz olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise Kara Ulaştırma Kanunu'nun yeni çıktığını en kısa sürede AB standartlarını yakalamayı hedeflediklerini açıkladı.

    Sınırları kaldırmak için önce üyelik istedik
    Loyola de Palacio, Türkiye'nin AB'ye üyeliğiyle Kabotaj Kanunu'nun kaldırılacağına dikkat çekerek, aralık ayından önce daha liberal bir yapının kurulmasını istedi. Yabancı tescilli uçak ve gemilerin Türkiye sınırları içeriside çalışmasına izin verilmesini isteyen Palacio'nun bu talebine Türk tarafı ise temkinli yaklaştı. AB üyeliğinin ardından zaten bu sınırlamanın kalkacağına dikkat çeken Türk tarafının, sınırlamanın tek taraflı olarak kaldırılmasının Türk şirketlerini zarara uğratacağı düşüncesiyle teklifi kubul etmediği belirtildi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce