|

Güney Asya'yı pas geçmeyin

Güçlü tarihi bağları olan Türkiye, Pakistan ve Kosova arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için İstanbul bir dizi konferansa ev sahipliği yapıyor. Güney Asya'daki potansiyele dikkat çeken GASAM Başkanı Cemal Demir, "Bölgeye daha çok önem verilmeli" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:23 - 7/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Türkiye, Kosova ve Pakistan arasında önemli bağlar olsa da şu anki durum istenilen seviyeye ulaşmış değil.
​Türkiye, Kosova ve Pakistan arasında önemli bağlar olsa da şu anki durum istenilen seviyeye ulaşmış değil.

Türkiye, Kosova ve Pakistan arasında önemli bağlar olsa da şu anki durum istenilen seviyeye ulaşmış değil. Bu amaçla istanbul bir dizi konferansa ev sahipliği yapıyor. Önceki gün Kosova Ulusal Günü'nü anmak üzere Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) ve Pakistan merkezli düşünce kuruluşu Lahor Barış Araştırmaları Merkezi (LCPR) iş birliğiyle düzenlenen uluslararası 'Barış Yolu Sempozyumu'na' Türkiye, Pakistan ve Kosova'dan önemli isimler katıldı. Oturumlar gün boyu devam etti.

ETKİLEŞİM VAR PRATİK YOK

Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan GASAM Başkanı Cemal Demir, konferansın temel amacının tarihi ve kültürel bağları olan Pakistan, Türkiye ve Kosova ilişkilerini güncellemek olduğunu söyledi. Demir, potansiyel olarak etkileşim alanının çok geliştiğini ancak bunu pratiğe dökme konusunda çok geride kalındığına dikkat çekti.

Farkındalık amaçlanıyor

Bu etkinlikle üç ülke arasındaki bu bağların farkındalığını oluşturmanın amaçlandığını belirten Demir, şu önerilerde bulundu: "Aslında bu bölgeler bakir bölgeler. Güney Asya'ya daha çok önem verilmesini istiyoruz. Bu konularda dertliyiz. Güney Asya'da önemli bir potansiyel var. Tarihi kültürel olarak da birçok konularda da bizler çalışma alanlarımız olacak bir havza bu. Bu havzayı değerlendirmemiz lazım. "

Türkiye evimiz

Pakistan Dışişleri Eski Bakanı Shamshad Ahmad ise, "Türkiye bizim ikinci vatanımız değil. Artık evimiz gibi. Türkiye ve Pakistan önemli bir lokasyona sahip. Köprü görevini üstleniyorlar. Dünyaya açılan bir kapı. Toplumlar ve milletlerarası barışı konuşmak için buradayız" dedi.

#Türkiye
#Pakistan
#Kosova
#Cemal Demir
6 yıl önce