|

‘Hoş geldin bebek’ demek 10 bin lira

Her yıl 1 milyondan fazla bebeğin doğduğu Türkiye’de son yıllarda ‘yeni doğan ekonomisi’ oluştu. Hastane odası süsleme, ziyaretçilere hediye, fotoğraf çekimi ve mevlit programı derken, bebeğin maliyeti 10 bin lirayı buluyor. Kısa süre öncesine kadar tulum, zıbın, biberon, beşikten ibaret olan bebek piyasası şimdilerde onlarca sektörü besliyor.

Orhun Orhan Ünal
04:00 - 8/10/2018 Monday
Güncelleme: 11:37 - 8/10/2018 Monday
Yeni Şafak
Hastane odası süslenmesi, misafir karşılama fotoğraf çekimi, mevlit artık organizasyon şirketlerinden soruluyor.
Hastane odası süslenmesi, misafir karşılama fotoğraf çekimi, mevlit artık organizasyon şirketlerinden soruluyor.
ORHAN ORHUN ÜNAL - SERBEST PİYASA

Hastane odası süsleme, ziyaretçilere hediye, fotoğraf çekimi ve mevlit organizasyonu derken yeni doğan bebeğin maliyeti 10 bin lirayı buluyor. Artık her ebeveynin tercih ettiği ‘Hoşgeldin bebek’ etkinlikleri, onlarca iş kolunu besleyen bir piyasaya dönüşmüş durumda.

Her yıl 1 milyondan fazla bebeğin dünyaya geldiği Türkiye'de yeni doğan piyasası adeta coştu. Anne ve baba adaylarının heyecanı, yeni moda tüketimle birleşince, dünyaya gelen bebekler dev bir sektör doğurdu. Hastane odası süslenmesi, misafir karşılama fotoğraf çekimi, mevlit artık organizasyon şirketlerinden soruluyor. ‘Hoşgeldin sevgili bebek’ demenin maliyeti, 10 bin lirayı buluyor.

HER ŞEY DAHİL ORGANİZASYON 10 BİN TL

İsim yazılı balonlar, özel üretim çikolata, resimli kurabiye ve ziyaretçi ikramları firmalar tarafından yapılıyor. Fiyatlar bin ila 5 bin lira arasında değişiyor. Ultra lüks hizmette ise rakam 10 bin lirayı buluyor. İşler bununla da bitmiyor, “Evladıma herşey feda olsun”, “Bizim onlardan ne eksiğimiz var” diyenler de bu dalgaya kapılınca yeni doğan organizasyon işi almış yürümüş. İnternette size fiyat teklifi sunmaya hazır yüzlerce firma ve sosyal medya hesabı bulabilirsiniz.


LOHUSA MAKYAJI DA DAHİL

Piyasada fotoğraf işi de rağbet görüyor. Doğuma 1 hafta kala anne ve babanın profesyonel fotoğraf çekimi, bebeğin kırkı çıkınca yenileniyor. Rakamlar 500 ila 2 bin lira arasında. Bazı annelere doğum sonrası kuaför ve makyaj hizmeti verildiğini paylaşalım. Mevlit, ziyaretçiler için hazırlanan magnet ve ikramlar yine şirketlerden soruluyor, buradaki ücretler 300 ila 3 bin 500 lira arasında değişiyor

PARAYI DUYAN SEKTÖRÜN İÇİNDE

Tabi ki sektörde bir Türk girişimcilik klasiği de yaşanıyor. Piyasadaki tarifeleri duyan herkes organizasyon şirketi kurmuş durumda. Şirket dediğimize de bakmayın yüzde 70’den fazlasının kayıt dışı olduğu ifade ediliyor. İnternet sitesi üzerinden veya ufak bir dükkan kiralayıp işe başlanıyor. Bebeği için organizasyon yapmak isteyenlerin hevesleri de kursağında kalıyor. Dolandırıcılıkla ilgili şikayetler her geçen gün artıyor.


Bebek doğumuna düğün masrafı

Özetlemek gerekirse, hastane odasının süslenmesi, parti verilmesi, ikramlıklar, doğum öncesi ve sonrası profesyonel fotoğraf çekimi, mevlit organizasyonu derken ‘Hoş geldin bebek’ demenin maliyeti 10 bin lirayı buluyor. Neredeyse kendi halinde bir düğün masrafına denk gelen piyasadan bahsediyoruz.

INSTAGRAM DEĞİL İŞPORTA ALANI

Bebekler için hazırlanan özel giysilerin pazarlandığı Instagram ve benzeri sosyal medya ortamları pazar yerine dönmüş durumda. Binlerce hesapta kadın girişimciler bebeğin adının yazılı olduğu tulum, nevresim, hediyelik eşyaların satışını yapıyor. Mesela çarşıda pazarda tahminen 20 liralık tulum, üzerine ismi yazılıp, bir de melek kanadı deseni eklenince oluyor size 100 lira. Yani ayda 80 lira kâr ile 10 adet satış yapan biri sadece tulumdan 800 lira kazanabiliyor ki öğrendiğimiz rakamlar bunun kat be kat üzerinde.


Kapitalizm nedir?

Bu haber ‘Ben ekonomiden anlamam’ diyenlere gelsin. Kapitalizm nedir? Peki ya serbest piyasa, borsa, finans? Bunlardan kafanız karışmasın. Formül basit. En kral profesörler, en baba akademisyenler, Karl Marks bile ekonominin çarklarını Ayşe teyze kadar anlatamamıştır: “Masraftan kaçınmadım. 3 bin liraya organizasyon şirketi tuttum şekerim. ‘Haftaya beybi şaaavırım’ var. Kesin bekliyorum.”

  • Sahte işe dikkat
  • Tüketici dernekleri özellikle internetten bulunan organizasyon şirketleri konusunda uyarıyor. Özellikle parayı alıp kaçan ve eksik iş yapanlar artmış. Önerilerine gelince, “Yaptıkları işlere bakın, tanıdık tavsiyesini dinleyin, ücretin tümünü ödemeyin, fatura isteyin.”
#Türkiye
6 years ago