|

İhale kokan saldırı

Uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin baskı modasına Japon Derecelendirme Kuruluşu (JCR) de katıldı. İki ay önce bakan düzeyinde Ankara’ya çıkarma yaparak 1915 Çanakkale Köprüsü işi için kulis yapan Japonya’nın, köprü işini Güney Kore’ye kaptırmasının ardından Türkiye’yi hedef alması dikkat çekti. Japonya Ulaştırma Bakanı Keiichi Ishii, “Türkiye’ye güveniyoruz. Çanakkale Köprüsü’ne talibiz. Finansmanın hepsini biz karşılarız” demişti.

Yeni Şafak
04:00 - 21/03/2017 Salı
Güncelleme: 19:56 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
2023 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun ayak açıklığına sahip köprüsü ünvanını alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 1991 metre uzunluğundaki Japon Akashi Kaikyo Köprüsünü geçerek birincilik tahtına oturacak.
2023 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun ayak açıklığına sahip köprüsü ünvanını alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 1991 metre uzunluğundaki Japon Akashi Kaikyo Köprüsünü geçerek birincilik tahtına oturacak.

Düne kadar Türkiye ekonomisinin sağlamlığını öven Japon Derecelendirme Kuruluşu (JCR) Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye ekonomisini hedef aldı. Türkiye'nin gerçeklerinden uzak bir değerlendirmeyle keskin bir dönüş yapan Ökmen, “Türkiye ekonomisinde, kalıcı bir toparlanma sağlayacak, yatırımcılara yön işareti sunacak ve kapsayıcı bir ekonomik program oluşturacak kurumsal ortam kaybolmuştur” iddiasında bulundu.



ÖRNEK MODELİ ELEŞTİRDİ


Türkiye bütçesinin bu yılın ilk iki ayında 4,6 milyar lira fazla vermesini unutan Ökmen, bütçe dengesinin bozulmaya başladığını öne sürdü. Ökmen'in bu iddiasını, bütün dünyada örnek gösterilen Yap-İşlet-Devret modelinin Türkiye'de kamu ve özel sektör işbirliğiyle yürütülmesi hususuna dayandırması ilginç bulundu. Ökmen'in, “Yıllardır sürdürülen mali disiplin, Türkiye ekonomisinin olumsuz dış şoklara karşı hassasiyetini azaltan temel faktörlerden birisi olmaya devam etmekle birlikte, büyük kamu projeleri için dövize endeksli olarak verilen gelir garantileri bütçe dengelerini bozabilecek önemli risk unsurudur” şeklindeki değerlendirmesi şaşırttı.



İHALE GİDİNCE ELEŞTİRİ BAŞLADI


Uluslararası kredilendirme ve analiz şirketlerinin psikolojik baskı girişimine JCR'nin de katılma zamanlaması dikkat çekti. Daha önce Marmaray projesi ile Türkiye'deki mega projelerin ihalelerine giriş yapan Japon firmaları, ardından Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerin ihalelerine de girdi ancak işi alamadı. Son olarak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ihalesi için Japon hükümeti Ankara'ya bakan bile göndererek kulis yaptı. Ancak işi Güney Kore firmalarının da için de yer aldığı konsorsiyuma kaptırdı. Japon firmalarının geçtiğimiz hafta sonu temeli atılan Çanakkale Köprüsü işini de kaçırmasının ardından Japon Derecelendirme Kuruluşu JCR'nin Türkiye'yi hedef alması anlamlı bulundu.







Siyasi istikrar yokmuş!


Ökmen, siyasi değerlendirmeler ve halkoylaması konusuna da girmeyi ihmal etmedi. Türkiye'nin 15 yıldır güçlü bir siyasi iktidar tarafından yönetildiğini ve son genel seçimde yüzde 49,48 oy alan bir partinin iktidarda olduğunu görmezden gelen Ökmen, şunları öne sürdü: “Uzun süredir devam eden siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik hali, sonuç ne çıkarsa çıksın referandum sonrasına da sarkacak.”







'Türkiye'nin ekonomisine güveniyoruz'


Japonya Ulaştırma Bakanı Keiichi Ishii, ocakta ziyaret ettiği Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile ayrı ayrı görüşmüştü. Çanakkale Köprüsü ihalesine giren Japon firmaları için kulis yapan Ishii, “Türkiye'ye güveniyoruz. Firmalarımız Çanakkale'ye talip. Finansmanın hepsini biz karşılarız” mesajı vermişti.



4 Japon firma birlikte katıldı


Japon bakanın ziyaretinin ardından yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve bağlantılı otoyollarının ihalesine dört Japon firması birden girdi. İhi, Itochu, Join ve Japon Expressway firmalarının Makyol-Nurol ile birlikte kurduğu konsorsiyum ile girdiği ihalede işi Güney Koreli firmanın da içinde bulunduğu konsorsiyum kazandı.


Koreli Bakan: Dünya 15 yıldır Türkiye’yi izliyor









#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Çanakkale Köprüsü
#Japonya
#Kredi derecelendirme
7 yıl önce