|

İhracatı katlayacak altın teklifi

Türkiye, altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer alıyor. Kuyumculuk sektörümüzün yıllık iş hacmi 10 milyar dolar civarında ancak kapasitenin %70’ini kullanıyor. İKO Başkanı Mustafa Atayık, kapasite kullanımını arttırmak ve daha çok katma değer oluşturmak için “yurtdışından gelenlere yanlarında 2 kiloya kadar altın getirme izni verelim” teklifinde bulundu. Atayık, “Bunu yaparsak sektör ihracatımız 2-3 kat artar” diyor.

Mesude Demirhan
04:00 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 01:01 - 14/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
İKO Başkanı Atayık: Yurtdışından gelenlerin yanlarında 2 kiloya kadar altın getirmesine izin verelim
İKO Başkanı Atayık: Yurtdışından gelenlerin yanlarında 2 kiloya kadar altın getirmesine izin verelim

Dünyada altın ve mücevher pazarının büyüklüğü 80 milyar dolar civarında. Türkiye’de kuyumculuk sektörünün büyüklüğü ise 10 milyar dolar civarında bulunuyor. Yıllık 400 ton altın işleme kapasitesi olan Türkiye, ancak bu kapasitenin yüzde 70'ni kullanabiliyor. Dünyada altın ve mücevher sektöründe üretimde Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü sırada, ihracatta ise İtalya'nın ardından ikinci sırada yer alıyoruz. Sektörün sorunları ve yeni gelişmeleri İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık ile konuştuk. Sektörün geçen yıl 4,5 milyar dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Atayık, 2023'de 12,5 milyar dolarlık mücevher ihracatı hedeflediklerini söyledi.


ALIN DA NE ALIRSANIZ ALIN!

Atayık, var olan bu potansiyeli daha iyi kullanmak için hükümet yetkililerine şu önerilerde bulundu: “İhracat birliği ile bir projemiz var. Yurtdışından gelenlere yanlarında iki kiloya kadar altın getirmelerine izin verelim. Şuan hiç serbestlik yok. Şu an Dubai böyle oldu. Afrika'dan, Kafkasya'dan gelen insanlar, yanlarında üstlerine taktılar. Yanlarına aldılar ve devlet sormadı. Bunları bozdurdular. Kumaş aldılar. Bozdular otelde kaldılar. Eğer bunu yaparsak ihracatımız 2-3 kat artar. Toplayın getirin 2 kiloya kadar gümrük bir şey sormasın. Ne alıyorsa alsın burada. İlla mücevher alsın demiyoruz. Su alsın, yemek alsın...”

1 MİLYON KİŞİNİN EKMEK KAPISI

Atayık, sektör ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "35 bin perakende mağaza var. Bunun 6 bini üretici. Yani 40 bin firmalık bir mağaza var. Burada 250 bin kişilik istihdam var. 1 milyon kişiye dolaylı yoldan ekmek sağlanıyor. Yani bunun kuyumculuğun bir stratejik sektör olarak devletin tanıması lazım."

18 EKİMDE TİCARET BAKANI İLE GÖRÜŞECEKLER

Sektörün sorunlarını konuşmak için Ekim 18'de İhracat Birliği, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Kuyumcular Odası ve sektör kurumlarıyla birlikte Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşmeye gideceklerinin bilgisini de veren Mustafa Atayık, dünyada tek marka olabilecek sektörün kuyumculuk olduğunu vurguladı. Atayık, sektörün beklentilerini şöyle sıraladı: “Kuyumculuğu iyi anlatamamışız. Kuyumculuğu sadece altını, pırlantaya lüks tüketim aracı olarak görmüşler. Halbuki, 250-300 bin kişiye istihdam sağlıyor. 10 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Dünyada tek marka olmuş sektör. Bunları anlatacağız. Devletimiz bakanlarımızın da istedikleri bu zaten. Anlatın ve takip edin diyorlar. Sektör olarak ayrı ayrı sorunlar var. Ama genelde bir sorun var ki; sektörün stratejik olmaması birinci sorun. Altın hesaplı muhasebeye geçmemiz lazım. Firmalarımız kayıt altına rahatlıkla girebilir.”

  • Üretimin % 45’ini ihraç ediyoruz
  • Yeni sistemin sektörün önünü açtığını söyleyen İKO Başkanı Atayık, altının ithal edildiğini ancak işleyip katma değer olarak sattıklarını belirtti. İşçilikten gramında 2,5 dolar kazandıklarının altını çizen Atayık, artan döviz kuruyla birlikte maliyetlerin yüzde 30 arttığına dikkat çekti. Atayık, “Hammadde arttı. Bakırı, gümüşü, altını, servisi, işçi ücretleri de arttı. Dövizin de elbet bir yerde sabitleneceğini düşünüyorum. Türkiye’deki üretimin yüzde 45 ihraç ediliyor. Yüzde 60’ı da iç piyasaya veriliyor. İhracatı bundan sonra daha da artıracağız” dedi.

Alternatif uygulama

Atayık, kredi kartı taksitlerinin iptal olması üzerine yeni bir uygulama başlatacaklarını da ifade etti. Kredi kartı ile yapılan her satışın kayıt altına girdiğini vurgulayan Atayık, “Bizim için bu olmazsa olmazlardan. Biz şimdi bunu banka ile görüştük. 2-3 yerde pilot uygulama yapılıyor. Bu uygulamayı sadece İstanbul için değil Türkiye’deki tüm kuyumcular için düşünüyoruz” diye konuştu.

#İKO
#Mustafa Atayık
#Kuyumculuk
6 yıl önce