|

IMF moral verdi

IMF Türkiye Şefi Kahkonen, ekonomide olumlu gelişmelerin devam etmesi halinde 2004 yılında IMF programına gerek kalmayacağını söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 28/05/2003 Çarşamba
Güncelleme: 14:36 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Uluslararası Para Fonu (IMF), 5. gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için çıkarılması gereken yasaların Meclis'e sevkedilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. IMF heyeti 5. gözden geçirmenin tamamlanması için yapacakları değerlendirmede yasaların Meclis'e sevkedilmesini dikkate alacakları mesajı verdi.

IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'yle yaptığı görüşmede, makro dengelerin olumlu olduğunu, enflasyon hedefinin tutturulabileceğini söyledi.

Kahkonen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı görüşmede, ekonomik dengelerde olumsuz bir durumun bulunmadığını kaydetti.

Makro dengelerin olumlu olduğunu ifade eden Kahkonen, enflasyon hedeflerine ulaşılacağını düşündüğünü bildirdi. Ekonomide olumlu gelişmelerin devam etmesi halinde IMF programına gerek kalmayacağını ifade eden Kahkonen, Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye çekmesi halinde prgramın sağlıklı bir şekilde yürüyeceğini belirtti.

Görüşmede döviz kurundaki düşüşün de gündeme geldiği bildirildi. Kahkonen'in bu konuyu bildiklerini söylediği ifade edildi.

IMF ile enerji krizi sürüyor

Enerji özelleştirmeleri, IMF'nin 5. gözden geçirme incelemeleri sırasında sorun oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji özelleştirmelerini kendisi yapmak istiyor. IMF ise, enerji özelleştirilmelerinin ÖİB tarafından yapılmasını istedi.

IMF ve Dünya Bankası, enerji dağıtım ve üretim santrallerinin özelleştirilmesinin Özeleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmesini istiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji özelleştirilmelerinin ÖİB tarafından yapılmasının zaman alacağını öne sürerek, başta dağıtım ihaleleri olmak üzere enerji ihalelerinin bakanlık tarafından yapılmasının daha doğru olacağı görüşünü savundu.

Devlet Bakanı Ali Babacan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önceki gün Hazine Müsteşarlığı'nda biraraya gelerek, enerji özelleştirmelerini görüştü.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, enerji özelleştirmelerinin bakanlık tarafından yapılması halinde, daha sağlıklı olacağını bildirdi. Enerji özelleştirmeleri ile ilgili IMF ile görüşmeler halen devam ediyor.

Makro hedefler gerçekleşir

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, şu anda ekonomide görüntünün iyi ve olumlu olması yanında, yıl sonu makro hedeflerin gerçekleşecek durumda olduğunu bildirdi. Dönüşüm Türkiye Projesi Danışma Kurulu toplantısında açıklama yapan Şener, piyasalarda beklentilerin iyi olması yanında umut olduğunu ifade ederek, Nisan ayında tarım fiyatları düşırada tutulduğunda enflasyonun sıfır olduğunu kaydetti.

Şener, "önümüzdeki aylarda ise negatif enflasyon oranlarının ortaya çıkacağı ayların olacağı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla yılsonu yüzde 20'lik enflasyon hedefimizi devam ediyor" diye konuştu. Türk Lirası'na güvenin arttığını, mevduatın Türk Lirası'na kaydığını, vadesinin uzadığını ve faizlerin düşmeye başladığını hatırlatan Şener, bütün piyasalarda umut olduğunu belirtti.

Piyasalarda gerginlik yok

Genelkurmay Başkanı Özkök'ün açıklamalarının ardından gözler bugün yapılacak olan MGK toplantısına çevrildi. Piyasalar temkinli bir seyir izledi. Dolar 1.456.354 lira oldu. Kâr satışları ile karşılaşan Borsa günü yüzde 0.3 değer kaybıyla 11.089 puandan tamamladı.

Piyasalarda siyasetin ağırlığı hissedildi. Bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yatırımcıların karar almasında önemli rol oynadı. Öte yandan Merkez Bankası'dan faiz indirimi beklentisi ve IMF görüşmeleri de gündemi belirledi. Temkinli bir iyimserlik havasının hakim olduğu piyasalarda, kâr satışları da dikkat çekti.

Dövize yönelik küçük çaplı bir talep var. Serbest piyasada dolar 1.459.000 lira, Euro 1.725.000 liradan güne başladı. Sabah saatlerinde 1.460.000 liranın üzerinde çıkan dolar öğleden sonra sakinleşti ve satışlarla tekrar geriledi. Merkez Bankası dolar kapanış kurunu alış 1.449.364 lira, satış 1.456.354 lira olarak açıkladı.

En çok işlem gören 7 Temmuz 2004 vadeli tahvilin basit faizi yüzde 51.42, bileşik faizi yüzde 50.15'ten kapandı. Dünkü piyasa kapanışında, bu kağıdın aynı gün işlemlerinin basit faizi yüzde 50.85, bileşik faizi yüzde 49.57 olarak hesaplanmıştı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce