|

İş dünyasının gözü Batı Afrika gezisinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyası temsilcileriyle birlikte bugünden itibaren başlayacak olan Cezayir, Moritanya ve Senegal ziyaretleri, Türk yatırımcı ve ihracatçılarında büyük heyecan oluşturdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:59 - 25/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Batı Afrika hem de Kuzey Afrika’ya gerçekleştirilecek ticarette merkez rolü üstlenebilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydetti.
Batı Afrika hem de Kuzey Afrika’ya gerçekleştirilecek ticarette merkez rolü üstlenebilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 26-27 Şubat’ta Cezayir, 28 Şubat’ta Moritanya ve 1 Mart’ta Senegal’e ziyarette bulunması planlanıyor. İş dünyası temsilcileri, Erdoğan’ın Batı Afrika ülkeleri ziyaretinden beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı, Cezayir’in Afrika’nın en güçlü ekonomilerinden biri olduğuna işaret ederek, Erdoğan’ın programına bu ülkeyi almasının iki ülkenin iş dünyasını heyecanlandırdığını belirtti.


ÖNEMLİ KAPASİTEYE SAHİP

DEİK Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin, Senegal’in Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Batı Afrika Ekonomik ile Parasal Birliği üyeliği olduğunu belirterek, ülkenin Türkiyeli yatırımcılar için hem Batı Afrika hem de Kuzey Afrika’ya gerçekleştirilecek ticarette merkez rolü üstlenebilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydetti. Türkiye-Moritanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Kaymak da Erdoğan’ın Moritanya’yı ziyaretinin burada iş yapan Türkiyeli yatırımcılar arasında oldukça heyecana sebep olduğunu aktardı.

  • Ticaret arttı
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin, Senegal ve Moritanya ile olan dış ticareti hacmi son 10 yılda önemli artış gösterirken, Cezayir ile ticaretinde düşüş kaydedildi. Türkiye ile Senegal arasındaki dış ticaret hacmi 2017’de 248,6 milyon dolar oldu. Bu rakam 2008’de 91,8 milyon dolar seviyesindeydi.Moritanya ile 2008’de 23 milyon dolar olan dış ticaret hacmi de 10 yılda yaklaşık 6 katına çıkarak 2017’de 131,9 milyon dolara yükseldi.
#Cezayir
#Moritanya
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce