|

İşsizliği azaltan formül: Teşvikler devrede

Türkiye'de işsizlik oranı, Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan azalarak yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşti.İşgücü 2017 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 266 bin kişi artarak 32 milyon 233 bin kişi olurken, işsiz sayısı 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi oldu.Ekonomistler, yıl sonuna doğru işsizlik oranındaki azalmanın devam etmesinin beklendiğini açıklayarak, hükümetin uyguladığı teşviklerin de etkisiyle kademeli bir şekilde düşüşün kaydedildiğini ifade etti.

Yeni Şafak ve
13:00 - 15/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:49 - 15/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Ağustos ayında istihdamda yaşanan güçlü artış rakamlara yansıdı.
Ağustos ayında istihdamda yaşanan güçlü artış rakamlara yansıdı.

Türkiye dinamik ve genç nüfusuyla dikkat çekmeye devam ediyor. Üçüncü çeyrek işsizlik rakamlarının açıklanmasıyla nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaçta gündemdeki yerini korudu.

İşgücüne katılım Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 266 bin kişi artarak 32 milyon 233 bin kişi olurken, işsiz sayısı 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi oldu.

İşgücü istatistiklerine ilişkin yenişafak.com'a değerlendirmede bulunan Ekonomistler, Ağustos ayındaki güçlü büyümeye vurgu yaparak, yılın sonlarına doğru yaklaştığımız bu süreçte de işsizlik oranındaki azalmanın devam etmesinin beklendiğini açıkladı.




"Temmuz ayındaki bozulmanın geçici olduğu görüldü"

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Beklentilerden iyi rakamlar açıklandığını görüyoruz. Genelde, Temmuz’dan Ağustos’a geçildiğinde mevsimsel etkiden dolayı işsizlik oranında aydan aya artış görülür. Manşet işsizlik oranında ve mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranında azalma görmekteyiz" açıklamasında bulundu.


"Ağustos ayında istihdamda güçlü bir artış var"
"Temmuz rakamlarının marjinal derecede kötü olduğunu da elbette burada hesaba katmak gerekir" diyen Erkan, "Temmuz ayında, alışılmadık şekilde tarım dışı istihdamda 39 binlik bir istihdam kaybı söz konusu olmuştu.
Ağustos ayında ise 239 binlik güçlü bir artış var.
Yani önceki ayın olumsuz etkilerinin bertaraf edildiğini görmekteyiz.
Dolayısıyla Temmuz ayındaki bozulmanın geçici bir etki olduğu ortaya kondu.
Güçlü büyüme görünümü üçüncü çeyrekte bir artı olarak değerlendirilmekle beraber,
işsizlik oranında çift hanedeki seyrin devamını bekliyoruz
" ifadelerini kullandı.

Teşviklerle kademeli düşüş sağlanıyor


İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, Türkiye’de işsizlik oranı ağustos ayında yüzde 10.7’den yüzde 10.6’ya düşüş kaydettiğini ifade ederek, "Piyasaların beklentisi yüzde 11.0 seviyesinde açıklanması yönündeydi. İstihdam oranı ağustos ayında yüzde 1.3 artışla yüzde 48 olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı da aynı dönemde yüzde 10.8 ile bir önceki döneme göre azalma kaydetmiş oldu.
Verinin detayını incelediğimizde, ekonomik faaliyetlerde sanayi, inşaat ve hizmetler sektöründeki artışlar bu dönemde dikkat çekiyor
" açıklamasında bulundu.
Karadağ, sektördeki artışların veriye pozitif bir katkı sağladığını ve rakamın azalmasına destekleyici olduğunu ifade ederek, "Türkiye 2017 yılına yüzde 13 işsizlik oranı ile başladı ve yıl içerisinde
hükümetin uyguladığı teşviklerin etkisiyle kademeli bir şekilde düşüş kaydetmeye çalışıyor"
dedi.
"İşsizlik oranındaki azalmanın devam etmesi beklenebilir"

"Oran, Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 10.2 ile yılın en düşük seviyelerine gerilemesine karşın bu seviyelerin altına doğru düşüşünü gerçekleştiremedi" diyen Karadağ, "Yılın sonlarına doğru yaklaştığımız bu süreçte de işsizlik oranındaki azalmanın devam etmesi beklenebilir" ifadelerini kullandı.

#İşgücü istatistikleri
#TÜİK
#İşsizlik
6 yıl önce