|

'İşsizliğin tek haneye düşmesi sürpriz olmayacak'

İşsizlik oranı 2017 yılının Kasım ayında bir önceki yıla göre 1,8 puan gerileyerek yüzde 10,3 oldu. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, 2017'nin kasım ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre 440 bin kişi azalarak 3 milyon 275 bin kişiye geriledi.Ekonomistler, hükümetin 2016 yılında başlayan teşvik paketlerinin Türk ekonomisine büyük bir etkisinin olduğunu vurgulayarak, işsizliğin tek haneye düşmesinin sürpriz olmayacağını ifade etti.

Yeni Şafak ve
13:45 - 15/02/2018 Thursday
Güncelleme: 14:25 - 15/02/2018 Thursday
Yeni Şafak
İstihdam artışı devam ederken, işsizlik düştü.
İstihdam artışı devam ederken, işsizlik düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Kasım ayı işsizlik verilerini açıkladı. İşsizlik rakamları Kasım ayında 1,8 puanlık azalış ile yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşti.

İşsizlik sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 440 bin kişi azalarak 3 milyon 275 bin kişiye geriledi.

İstihdam artışında yaşanan pozitif gelişmelerin temelinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başlatılan istihdam seferberliğin ve hükümetin 2016 yılından başlayarak ön plana çıkardığı KGF gibi teşvik paketlerinin büyük bir etkisi oldu.

İşsizliğin tek haneye düşmesinin sürpriz olmayacağını ifade eden ekonomistler, istihdamdaki artış ve işsizlikte yaşanan düşüşü yenisafak.com'a değerlendirdi.


"İşsizliğin tek haneye gelmesi sürpriz olmayacak"

Meksa Yatrıım Pazarlama Müdürü ve Stratejisti Murat Tufan, Kasım ayında İşsizlik oranının beklentilere paralel olarak açıklandığını ifade etti.


Avrupa ile Türkiye arasında yoğun bir ticaret yaşandığını vurgulayan Tufan, "Son dönemde Avrupa ekonomisinin toparlanmasının hız kazanması, Türkiye'nin ihracat rakamlarına ve dolasıyla ülkemizin büyüme rakamlarına da olumlu yansıyor" dedi.


Tufan, "Birbiri ardına gelen yüksek büyüme rakamlarımızın son gelen işsizlik rakamlarına yansıması ise pozitifi yönde olmuş. Yani büyüme istihdam rakamlarımıza geçişkenliğinin olumlu katkı yapması devam ediyor" açıklamasında bulundu.

"Avrupa ekonomisinde yaşanan toparlanma diğer çeyreklerdeki işsizlik rakamlarımızı düşürmeye de devam edeceğe benziyor" diyen Tufan, "Bir diğer yandan çeşitli nedenlerle 2016 senesinde ekonomimizde bir daralma yaşanmıştı ancak siyasi yapıcıların istihdama teşvik amacıyla aldığı kararların işsizlik oranlarımıza 2017'nin son çeyreğinde de düşüş yönünde katkı sağlamış,
yıl içerisinde bu teşviklerin devam etmesi durumunda işsizlik oranlarımızın tek hanelere gerilemesi sürpriz sayılmayacaktır
" dedi.

Dünya ekonomisinde büyüme devam ediyor

Ekonomist Pelin Yantur, işsizlik rakamlarına ilişkin, "İşgücünde yaşanan artış güçlü fakat istihdamda yaşanan artışın daha güçlü olduğunu görmekteyiz. Yaşanan yüksek büyüme,
KGF gibi sağlanan olanaklar bizlere istihdamın ve etkili bir büyümenin gerçekleştiğini göstermektedir
" dedi.

"Özellikle 2008 yılından sonra tüm dünyada da bu yıl global bir büyümeden bahsedebiliyoruz" diyen Yantur, "
Büyümeyi destekleyen politikalarla bu verilerin daha da olumlu bir tablo çizerek seyredeceğini düşünüyorum
" açıklamasında bulundu.

Yantur, kapasite arttırıcı yatırımların büyüme adına fazlalaştırılması, böylece geçen yıla oranla iyileşen makro verilerin daha da artacağının söz konusu olduğunu ifade etti.

Ekonomist Yantur, büyümenin yüzde 5'lerde seyretmesi ve böylece işsizliği de düşürmesinin muhtemel olduğunu vurgulayarak tek sorunun genç ve kadın işsizlik durumunda olduğunu ve bu konuda da yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.

Türk ekonomisi ek istihdam oluşturdu

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "İşsizlik rakamlarının mevsimsel etkilerle yükselmesini bekleyebileceğimiz bir dönemde sonuçların iyi olduğunu söylemenin mümkün olduğunu görüyoruz.
Ağustos’tan beri işsizlik oranı yatay veya iyileşme yönünde geliyor. Bunda elbette güçlü ekonomik büyümenin önemli bir rolü var
" açıklamasında bulundu.
"Ekonomideki büyümeyle beraber istihdam da artıyor ve istihdam havuzundaki artış ile beraber işsizlik oranındaki düşüş de biraz yavaş kalıyor" diyen Erkan, "
Tarım dışı istihdamdaki artış da ekonomi için iyi, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin ek istihdam yaratabilmiş olduğunu gösteriyor
" dedi.

Erkan, istihdam piyasasında mevcut şartlar ve verilerle henüz yavaşlama işareti görmediklerini ifade ederek, "Büyüme güçlü, 2018’in ilk ayındaki öncü göstergeler itibariyle de güçlü olmaya devam ediyor. Bunun yanında geçmişten gelen istihdam teşviklerinin etkileri ve yeni önlemlerin de alınıyor olması itibariyle istihdam piyasasında durum iyiye doğru gidiyor" açıklamasında bulundu.

#İşsizlik rakamları
#Türkiye ekonomisi
#Büyüme rakamları
6 years ago