|

Kahve fiyatına hazır işyeri

Co-working denilen paylaşımlı ofisler, girişimcinin yeni gözdesi oldu. Farklı meslekler, bir kampüs havasındaki bu mekanlarda çalışıyor. Saati 14 liradan başlayan fiyatlarla, mesainizi bir plazada veya şampiyon Cimbom’un stadında çim sahaya nazır tamamlayabilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:32 - 28/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Model Galatasaray ve Beşiktaş statlarına da taşındı
Model Galatasaray ve Beşiktaş statlarına da taşındı
ORHAN ORHUN ÜNAL - SERBEST PİYASA

Genç girişimciler tarafından sıkça tercih edilen ve kullandığın kadar öde mantığı ile işleyen sanal ofislerin yanına co-working denilen ‘paylaşımlı çalışma alanları’ eklendi. Bu sistemin benzerlerinden farkı, iş ortamının bir kafe veya kampüs havasında olması. Yani değişik mesleklerden bireyler, gözde noktalarda, özel tasarlanmış mekanlarda çalışıyor.

ESNEK ÇALIŞMA İÇİN UYGUN

Çay kahve bölümleri, günün belli saatinde ikramlar, etkinlikler ve dahası. İster burada saati 14, günlüğü 58 liradan çalışma masası kiralar; isterseniz aylık 200 ila bin 200 lira arasında değişen farklı hizmet paketlerini satın alabilirsiniz. Diyelim ki yoldasınız çok acil bir yazı hazırlamanız lazım, çekiyorsunuz arabayı kenara, çalıyorsunuz kapıyı 14 lira vererek janjanlı bir kahve fiyatına bu mekanlarda işinizi yapıyorsunuz.

MODERN ZAMANIN HANLARI

Bu tür yerlerin mantığında bölünmüş ayrı ofisler yok. Masa ve iş alanları var. Geçmişteki hanların modern hali de diyebiliriz. Hanlarda nasıl çaycılar dolaşır, farklı mesleklerden insanlar birarada olurdu, işte onun günümüz şartlarına uymuş şekli. 'İçimde ukde kaldı. Bir plazanın 26'ncı katında kahve içmek istemiştim' diyene de kapısı açık. Bu hafta, girişimcilikte sınır tanımayan ofis piyasasının kapılarını araladık.

FİKRİN VAR PARAN YOKSA BU MODEL TAM SENLİK !

Türkiye’yi ortak çalışma alanı kültürü ile tanıştıran Workinton firması CEO’su Pınar Massena, 14 farklı noktada, 12 bin 500 metrekare alanda coworking, sanal ofis, hazır büro, toplantı salonu ve Kuluçka Merkezi hizmetleriyle 15 binden fazla üyeye ve 2 bin şirkete hizmet verdiklerini anlatıyor. Sohbetimizde yeni eko-sistemin esnek çalışma mekanlarını gerekli kıldığı konusu ağır basıyor. Evden iş yapmanın zorluklarını yaşayan, bütçesi kısıtlı olan, motive olmak isteyen, düzene uymak istemeyen, kısacası herkese hitap eden ortamlar söz konusu. Massena’ya göre bu hizmet, fikri ve hayali olup cebinde fazla parası olmayan gençler için de uygun; çünkü elektrik faturası, yer kirası gibi sabit maliyetleri düşünmüyorlar.


GS VE BJK STADINA NAZIR OFİS


Bu modeli Galatasaray ve Beşiktaş statlarına da taşıdıklarını belirten Pınar Massena, “Haftanın 2 günü kullanılan ve kalanında boş olan stadın localarına ofis ve toplantı salonları kurduk. Çalışanlar gelip yemyeşil çimlere bakarak, belki kendi takımının stadında birkaç saat çalışma şansına erişiyor. Stat için de gelir ve insan hareketliliği anlamına geliyor” diyor.

GELİR PAYLAŞIMI

Workinton aslında plazanın belli bir katını kiralamak yerine orayı işleterek yatırımcı ile gelir paylaşım modeli uyguluyor. Massena, oluşan faydayı şöyle anlatıyor: “Bu sistem sayesinde gayrimenkul sektörüne de katkı sağlanıyor. Çünkü binanın ilgili yeri değerlendirilmiş oluyor. Buraya gelip giden çalışanlar sayesinde bölge dinamizm kazanıyor. Hizmetten yararlanan kişiler de kira, su, temizlik gibi giderleri düşünmemiş oluyor.” Massena yeni nesil ortamları, “Farklı meslekler aynı ortamda buluşuyor, sosyalleştikleri gibi iş ilişkilerini de geliştirebiliyor” sözleriyle özetliyor.


GENÇ FİKİRLERE KULUÇKA MERKEZİ

Kurum aynı zamanda bir sosyal sorumluluk faaliyetine imza atarak, gelecek vaad eden fikirleri destekliyor. CEO Pınar Massena süreci şöyle anlatıyor: “Kuluçka Merkezi’nden yararlanacak projeleri biz seçiyoruz. Her birine mentor atanıyor, finansal tablo hazırlama gibi iş hayatına ilişkin eğitimler de veriliyor. Böylece hem fikirlerini geliştirme ortamı sunuluyor hem kurumsallaşmanın inceliklerini öğreniyorlar." Massena ayrıca, 2017’de ciro anlamında yüzde 51, metrekare olarak da yüzde 25 büyüdüklerini ifade ederek sektörün dünyada yüzde 30 büyüdüğü bilgisini de veriyor.


KATAR’A ÖRNEK OLDU

Uyguladıkları model Katarlı yatırımcılara da örnek olmuş. Şirket, Katarlı Alfardan Group’la imzaladığı anlaşma ile Ortadoğu pazarına da girdikden sonra ikinci şubeyi açmaya hazırlanıyor. Umman’ın başkenti Maskat’ta yeni bir yatırım için görüşmelerin sürdüğünü öğreniyoruz.


  • Birarada ol işini geliştir
  • Aslında olayın mantığı çok basit: çalışanlar artık kira derdi, fatura gibi şeylerle uğraşmak istemiyor. Çarşambanın perşembeden farkı olmadığı evden çalışmanın hali zaten içler acısı. Buna bir de işin modası eklenince işte size yeni nesil çalışma ortamları. Bilişim uzmanı, reklamcı, şair gibi farklı meslekler burada ortak bir havayı soluyor.
  • Olmasın mı ?
  • Yeni nesil tekno-ofislerden bizim de ricamız olacak. Mesela bizim ofisin aklı biraz kıt, plaza dilli çalışanı az olsun. Dışarıdan hava girsin, sokağın gürültüsü, patırtısı duyulsun. Çayırı çimeni bol olsun. Duvarında güneşli bir resim, içindeki çocuklar güneşten büyük olsun. Tüm bunlar olurken biz de Eminönü-Üsküdar vapurunda olalım. Gülme, arkadaş olmasın mı?


#Pınar Massena
#Türkiye
#Eminönü
6 yıl önce