|

Kanada’dan ABD’ye misilleme

Kanada, 1 Temmuz’dan itibaren ABD’ye 12 milyar 600 milyon dolarlık gümrük vergi artışı uygulama kararı aldı. Kanada Ticaret Bakanı Chrystia Freeland, bu konuda Avrupa Birliği ve Meksika ile ortak çalışma yaptıklarını söyledi.

Yeni Şafak
11:13 - 30/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:16 - 30/06/2018 Cumartesi
IHA
Kanada Ticaret Bakan Chriystia Freeland
Kanada Ticaret Bakan Chriystia Freeland

Kanada, 1 Temmuz’dan itibaren ABD’li ticaret ortaklarından yaptığı ithal ürünlere gümrük vergi artışı misillemesi uygulama kararı aldı.

Kanada, ABD’den ithal edilen tuvalet kağıdı, yoğurt, kafenli kavrulmuş kahve, uyku tulumuna uygulanan gümrük vergilerini artırma kararı aldı. Kanada Ticaret Bakan Chriystia Freeland bu konuda Avrupa Birliği ülkeleri ve Meksika ile ortak çalıştıklarını söyledi.

Bakan Freeland, meseleyi tırmandırmayacaklarını ancak geri adım da atmayacaklarını söyledi. Meksika, 5 Haziran’dan itibaren ABD’den ithal edilen domuz eti, peynir, yaban mersini, viski ve elmaya vergi artışı uygulamaya başladı. Avrupa Birliği ise 29 Haziran’dan itibaren ABD’den ithal edilen burbon, yat ve motosikletlere 3 milyar dolarlık gümrük vergisi uygulama kararı aldı.

  • Chrystia Freeland’ın açıklaması, ABD Başkanı Trump’ın ticaret konusunda yaptığı açıklamalar üzerine ABD ve Kanada’nın arasının açıldığının bir göstergesi olarak yorumlandı.

ABD’ye misilleme olarak gümrük vergi artışı kampanyası, ABD’nin Kanada, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerden ithal edilen çeliğe yüzde 25 alüminyuma, yüzde 10 gümrük vergi artışı uygulaması üzerine başladı.

ABD 2017 yılında çelik ithalatının yüzde 55’ini Meksika’dan kalanını ise Çin, Güney Kore, Brezilya ve Türkiye’den yapmıştı. Beyaz Saray gümrük vergi artışlarını ABD’nin işlerini koruması için yaptığını iddia etmesine rağmen ilk etapta ABD’li firmaların bu artıştan olumsuz etkilendiği kaydedildi.

#Kanada
#ABD
#Gümrük vergisi
6 yıl önce