|

KGF kullanan istihdamı artırdı

Kredi Garanti Fonu desteği verilen 330 bin firmada istihdam Haziran ayı verilerine göre 213 bin kişi arttı. Sigorta ödemesi de yükseldi. KGF Genel Müdürü Gergerli, 330 bin firmanın SGK aylık prim ödemesinin 780 milyon liradan 2,2 milyara çıktığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/10/2017 Pazar
Güncelleme: 01:23 - 1/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli.

Bankaların riskli kredileri KGF’yle dönüştürdüğü yönündeki eleştirilere Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli’den yanıt geldi. Gergerli, 28 Eylül itibariyle kefaret kredisi kullandırdıkları firma sayısının 340 bine ulaştığını, bunların yaklaşık yüzde 65’inin de A ve B ratingine sahip firmalar olduğunu söyledi. Albayrak Medya Grubunun sponsor olduğu İstanbul Finans Zirvesi’nde konuştuğumuz İsmet Gergerli, bu rakamlar göz önüne alındığında KGF’ye kötü kredilerin verildiğini söylemenin doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı.

YÜZDE 98’İ BİRİNCİ SINIF İŞLETMELERE

Konuyla ilgili çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı’nın ardından Hazine ile 2017’de yaptıkları bir protokolle ikinci, üçüncü, dördüncü gruptaki kredilere de kefaret desteği vermeye başladıklarını hatırlatan Gergerli, bu yasal dayanağı rağmen işi sıkı tuttuklarını ve kefalet verdikleri 340 bin firmanın yüzde 98.7’sinin birinci grup sınıflandırılmış işletmeler olduğunu aktardı.

KREDİ KULLANAN ÜRETİME YÖNELDİ

Gergerli, kefalet verdikleri kredilerin yatırıma dönüştüğünü ve bunun da istihdama olumlu yansıdığını da belirtti. Şubat-Haziran dönemini baz aldıklarında bu dönemde kefaret desteği verdikleri 330 bin firmada yatırıma dönük olumlu veriler gözlemlediklerine işaret eden Gergerli, “KGF desteği verilen 330 bin firmada istihdam Haziran ayı verilerine göre 213 bin kişi artmış. Sözkonusu firmalarda SGK aylık prim ödemesi de 780 milyon liradan 2 milyar 200 milyon liraya çıkmış. Bu da işletmelerin kullandıkları krediyi yatırıma ve üretime çevirdiğini, üretim artışıyla oluşan istihdam açığının giderildiğini gösteriyor” dedi.


KREDİDE YAVAŞLAMA YOK

Son dönemde kamuoyunda işlemlerin rutine bindiği algısı oluştuğunu ve KGF kredilerinde yavaşlama olduğu söylemlerinin arttığını belirten Gergerli, bu söylemlerin de doğru olmadığını aktardı. Bir günde (27 Eylül) bin 520 işletmeye garanti verdiklerini ve 1 milyar 98 milyonluk bir kefaret verdiklerini dile getiren Gergerli, bu rakamın yavaşladı denilen dönemde olduğunu ifade etti.

YARARLANAN İŞLETME SAYISI 340 BİNE ÇIKTI

Son rakamlar hakkında da bilgi veren Gergerli, şöyle konuştu: 27 Eylül itibariyle 340 bin firmaya 200 milyarlık kredi kullandırdık. Kullandırılan kredinin 22 milyarı ihracatçılara, 8 milyarı ulaştırma, denizcilik sektörüne, 6 milyarı turizm sektörüne kullandırıldı. Varolan kredilerle ilgili, kullandırılan kredilerinin önemli bir kısmı işletme kredisi şeklinde kullandırıldı. Bu işletme kredileri 5 yıl vadeli bir yıl ödemesiz imkanlarla kullandırıldı. 

  • Firmalar borcuna sadık
  • Batık kredi oluşmasına yönelik eleştiriler olduğunu aktarmamız üzerine İsmet Gergerli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üzerinden sağlanan Nefes Kredisi’nin rakamlarını hatırlattı. Nefes kredisinin toplam 27 bin işletmeye kullandırıldığını dile getiren Gergerli, “Nefeste 2 milyar 600 milyon kullandırıldı. Bugün itibariyle 27 bin işletmenin sadece 22’si temerrüde düşmüş. Firmalar devletle yaptığı işlerde borcuna sadık davranıyor." dedi. KGF kredilerinde de firmaların aynı titizliği göstereceğini öngördüklerini belirten Gergerli, firmaların sonraki desteklerden yararlanmak için yükümlülüklerini yerine getirmeye özen gösterdiğini söyledi.
#İstihdam
#İsmet Gergerli
7 yıl önce