|

KOBİ’lere bilişimde öncelik

106 milyar avroluk Avrupa Birliği dijital pazarından KOBİ’lerin aldığı payın artması için çalışma başlatıldı. Türkiye Bilişim Derneği, KOBİ’lerdeki dijital dönüşümün sağlanması adına 6 bin öğrenciye yurt dışında burslu eğitim imkanı sunacak. Yetiştirilen bu öğrenciler aracılığıyla KOBİ’lerin girişimcilik-inovasyon kapasitelerini arttırması ve sürdürülebilir kılması sağlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:17 - 30/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye Bilişim Derneği, KOBİ’lerdeki dijital dönüşümün sağlanması adına 6 bin öğrenciye yurt dışında burslu eğitim imkanı sunacak
Türkiye Bilişim Derneği, KOBİ’lerdeki dijital dönüşümün sağlanması adına 6 bin öğrenciye yurt dışında burslu eğitim imkanı sunacak

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 106 milyar avroluk AB pazarından Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) pay alması için harekete geçti. Bu kapsamda Avrupa’da dijital eğitim seferberliği başlattıklarını anlatan TBD Başkanı Rahmi Aktepe, KOBİ’lerin dijital eğitiminin sağlanması için 6 bin öğrenciye yurt dışında burslu eğitim yaptıracaklarını ve dönüşlerinde bu öğrencilerin KOBİ’lerde dijital bilişim alanında görev almalarını sağlayacaklarını söyledi.

TBD Başkanı Aktepe, artık Türkiye değil dünya pazarlarını dikkate alarak planlama ve çalışma yaptıklarını, bunun son örneğinin de Avrupa Mesleki Bilişim Dernekleri Konseyi’nin (CEPIS) 60. yıl toplantısı olduğunu söyledi. Aktepe, “Bu toplantıda alınan kararlara göre, Avrupa’da ve Türkiye’de geleceği şekillendirecek yeni meslek dallarının belirlenmesinde, TBD olarak biz de öncü rol oynayacağız” dedi.

Dijital bilişim pazarında Türk KOBİ’lerinin bir numara olmasını istediklerini anlatan Aktepe, bunun başarılması halinde Türkiye ekonomisinin dönüşümünün de başarılacağını kaydetti.


%2’LİK PAY ARTACAK

Aktepe, şöyle devam etti: "AB tek pazar çalışmalarıyla, şu anda AB’de dijital ürün ve hizmet sektöründe çalışan 6.1 milyon çalışan sayısının 2020’de 10.4 milyon kişiye çıkarılması hedefleniyor. Aynı süreçte dijital ürün ve hizmet sektöründeki yaklaşık 255 bin olan KOBİ sayısının 359 bine çıkması, 60 milyar avro olan sektör büyüklüğünün 106.8 milyar avroya, AB dijital ekonomisinin toplam büyüklüğünün ise 739 milyar avroya çıkması bekleniyor. Biz de bu nokta Türk KOBİ’lerinin girişimcilik-inovasyon kapasitelerinin artırılması ve dijital dönüşümlerini sürdürülebilir hale getirmek için yoğun bir süreç başlattık. Bu sürecin sonunda, KOBİ’lerimizin, AB Tek Pazarı’ndaki yüzde 2’lik payları artacak ve AB’deki 106.8 milyar Avro büyüklüğündeki dijital ürün ve hizmet sektöründe ciddi bir oyuncu olarak yer almaya başlayacak.”

6 bin öğrenciye Avrupa’da staj

Alınan kararlar kapsamda yeni bir eğitim seferberliği başlattıklarını da anlatan Rahmi Aktepe, AB tarafından finanse edilen ‘Dijital Fırsatlar Stajı Girişimi’ne 6 bin öğrenci ve yeni mezunların dahil edileceğini söyledi. Gençlerin 2 ile 12 ay arasında değişen sürelerde, AB’de yerleşik olan şirketlerde dijital becerilerini geliştirme eğitimleri alabileceğini kaydeden Aktepe, böylece sanayi 4.0 döneminin insan kaynağı ayağında önemli bir avantajın elde edileceğini kaydetti.

Cepıs, dijital pazara yön veriyor

Avrupa genelinde ulusal bilişim dernek temsilcilerinin üye olduğu CEPIS’in temel amacı, Avrupa’da bilgi toplumumun gelişimini teşvik etmek. Konsey, sayısal ortamdaki hukuk ve güvenlik konularının yanı sıra çeşitli sertifikasyon programları ile “dijital Avrupa”yı oluşturmayı hedefliyor. Avrupa’nın 35 ülkesinden 450 binden fazla üyesi olan CEPIS’e TBD 2002 yılında üyesi oldu.

TBD Başkanı Aktepe, CEPIS tarafından yürütülen ‘Dijital Yetenekler ve Meslekler Koalisyonu İnsiyatifi’ çalışmaları ile geleceği şekillendirecek ve dijital dönüşümle ortaya çıkacak katma değeri yüksek yeni meslek dallarının belirlenmesinde de yer alacaklarını söyledi.

#Rahmi Aktepe
#​Türkiye Bilişim Derneği
6 yıl önce