|

Kredi notunda iyileşme süreci

Türkiye ekonomisinin gelecek yıl uluslararası kredi notunda iyileşme sürecine gireceğini öngören ekonomistler, 2019’a umutlu giriyor. Reel sektördeki toplanmanın etkisiyle ekonomik büyümenin süreceğini ifade eden uzmanlar, enflasyonun da yüzde 15’lere doğru düşeceğine işaret etti. Önümüzdeki yıl cari açığın da 16 milyar dolara kadar gerilemesi bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 29/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:37 - 29/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
2019 yılında enflasyon ve cari açıkta gerilemenin sürmesi bekleniyor.
2019 yılında enflasyon ve cari açıkta gerilemenin sürmesi bekleniyor.

Hükümetin aldığı tedbirle istikrar ve dengelenme sürecine giren Türkiye ekonomisine ilişkin umutları arttırdı. Ekonomistler, 2019 yılında enflasyon ve cari açıkta gerilemenin süreceğini, yılın ikinci yarısında büyümenin belirginleşeceğini ve uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinden kredi notu artışı beklenebileceğini söyledi. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, yeniden dengelenme modelinde öne çıkan ihracat ve turizm gelirlerini güçlendirme politikası doğrultusunda, cari açıktaki yavaşlamanın trende dönüşebileceğine dikkat çekti. Tokalı, "Bu çerçevede de, son iki yıldır arka arkaya indirim kararlarıyla 'yatırım yapılabilir' seviyenin altına gelen kredi notumuzda iyileşme sürecinin de başladığına tanık olabiliriz" ifadesini kullandı.

ENFLASYON İKİNCİ YARIDA %15’LERE KADAR GERİLER

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da, 2019 yılına ilişkin beklentilerini ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "İktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğiyle birlikte kademeli olarak toparlanmasını, yıl genelinde GSYH büyümesinin yüzde 1 civarında olmasını bekliyorum. Enflasyon ilk yarıda yüzde 20'ler civarında seyrettikten sonra ikinci yarıda yüzde 15'lere doğru düşecek. Cari dengedeki iyileşme ise önümüzdeki yıl da bizimle birlikte olacak. Bu noktada petrol ve genel olarak emtia fiyatlarındaki sert düşüşler bize değerli bir alan yaratıyor."

POZİTİF AYRIŞACAK ÜLKELER ARASINDA YER ALACAĞIZ

Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer ise, "Hükümetimizin öncülüğünde alınan önlemler sayesinde, eylül ayından beri finansal piyasalarda en kötü senaryosunun geride kaldığını, reel sektörde de zorlukların yakın bir zamanda yerini toparlama evresine bırakacağını dile getiriyoruz" diye konuştu. Sözer, şöyle devam etti: "Küresel ekopolitik arenadaki kırılganlıklar riskleri canlı tutarken, müzmin durgunluk koşullarının sürmesi, aşırı değersiz TL ve yüksek TL cinsi faiz hadleri ışığında Türkiye ekonomisinin 2019'un ikinci yarısından itibaren dünya ekonomisinde pozitif ayrışacak ülkeler arasında yer alacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

  • Cari açık %50 düşer
  • Garanti Bankası Yardımcı Başekonomist Seda Güler Mert, 2018’de oldukça zorlu bir dönemden geçildiğini belirterek, “Bu açıdan, 2019’un Türkiye ekonomisi için bir dengelenme yılı olacağı gibi, finansal değişkenler açısından da bir düzeltme yılı olabileceğini düşünüyoruz” dedi. Dış koşullardaki olası bir kötüleşmenin Merkez Bankası’nın ilk faiz indirimini geciktirmeye itebileceğine işaret eden Mert, YEP’te ortaya konan hedeflere yakın gerçekleşmelerin beklentileri karşılayacağından kur üzerindeki kazanımları destekleyeceğini kaydetti. Mert, bu yılın 30 milyar doların altında bir cari açıkla bitirebileceğini, gelecek yıl ise yıllık açığın 16 milyar dolara kadar gerileyebileceğini ifade etti.

#Kredi notu
#Cari açık
#Enflasyon
5 yıl önce