|

Laleli iş adamlarından 7 milyar $'lık ihracat hedefi

Moda ve alışverişi buluşturan Laleli Fashion Shopping Festivali’nin bu yıl 7'ncisi 6 Ağustos’ta başlayacak. 6 gün sürecek etkinlikte 10 milyon dolarlık ticari işbirliklerine imza atılması bekleniyor. Festivaldeki bağlantıların oluşturacağı sinerjiyle Laleli iş adamlarının hedefi, 2018 sonuna kadar 7 milyar dolarlık ihracata ulaşmak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:37 - 1/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Laleli Fashion Shopping Festival, 6 Ağustos’ta başlayacak.
Laleli Fashion Shopping Festival, 6 Ağustos’ta başlayacak.

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) tarafından bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilecek Laleli Fashion Shopping Festival, 6 Ağustos’ta başlayacak. Bu yıl "Laleli Modadır" sloganıyla düzenlenen ve 12 Ağustos’a kadar sürecek festival için 4 ülkeden 200’ü aşkın alıcı İstanbul’a gelecek.

Festivalin tanıtım toplantısında konuşan LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, 7 bini aşkın iş yerine ev sahipliği yapan Laleli’nin, İstanbul ticaretinin dünyaya açılan kapılarından biri olduğunu vurguladı. Eyyüpkoca, bu yılın ocak-haziran döneminde Laleli'den 3,5 milyar doları aşkın ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, "Festivalimizde yapılacak bağlantıların yaratacağı sinerji ile 2018’i 7 milyar dolar civarında bir ihracat ile kapatacağız. En geç 2023’te 10 milyar dolar çıtasının üzerine çıkmak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

YÜZDE 30 ARTIŞ YAŞANDI

Gıyasettin Eyyüpkoca, Laleli ticaretinde, Rusya ve çevre ülkelerden gelen turistlerin hayati önemi bulunduğunu belirterek, Rusya ile ilişkilerin parlak günlerine dönmesi ve turist sayısındaki artışın Laleli ticaretine çok olumlu yansıdığını söyledi. 2018’e iyi bir başlangıç yaptıklarını vurgulayan Eyyüpkoca, yılın ilk yarısında Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 7,4 artarken, aynı dönemde yüzde 30'luk bir artış yakaladıklarını paylaştı.

4 ÜLKEDEN 200 ALICI

LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, hazır giyim ve turizm başta olmak üzere bölgede çok büyük bir ticaret potansiyeli bulunduğunu ifade ederek, Laleli'nin 2017’yi 5,8 milyar dolar ihracat ile kapattığını hatırlattı. Bu yıl festival boyunca Rusya, Polonya, Ukrayna ve Kazakistan’dan 200’ü aşkın alıcıyı ağırlayacaklarının bilgisini veren Eyyüpkoca, “Alıcılarımızın ülkelerinde en az 10 mağazaya sahip olma şartını koruduk. Ayrıca, bir ilki gerçekleştirerek alıcıları, B2B görüşmelere katılacak firmalarımızın en yüksek ticareti yaptığı isimler arasından belirledik" değerlendirmesinde bulundu.

40 üretici firma ile alıcılar arasında binlerce B2B görüşme gerçekleşeceğini bildiren Eyyüpkoca, festivalin ana etkinliğini oluşturan bu görüşmelerde yaklaşık 10 milyon dolarlık ticari bağlantılara imza atılacağına ve yeni ihracat köprüleri kurulacağına inandığını ifade etti.

Yerel para ile daha çok ticaret yapabiliriz

LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, ticarette yerel para birimlerinin kullanılıp kullanılmadığına ilişkin, "Yerel para birimleri ile ticaret yapmayla ilgili imzalanmış protokol var. Bu bazen uygulanıyor, bazen uygulanmıyor. Laleli olarak bizim olmazsa olmazımız komşularımızla tercihli ticaret anlaşmalarıdır. Bu anlaşmaların yapılması gerekiyor. Kur kaygısı yaşamadan yerel para birimleriyle ticaret yapılması gerekiyor. Gelecekte yerel para birimleriyle daha çok ticaret yapılabileceğine inanıyorum" dedi. Türkiye'nin komşularındaki ekonomik gelişmelerin Türkiye'ye hemen yansıdığını, yaptıkları görüşmelerin bu sezonun iyi geçeceğini gösterdiğini kaydeden Eyyüpkoca, "Her yıl alternatif pazar araştırması yapıyoruz. Afrika'yı çok çalıştık, hala da çalışıyoruz. Tunus, Fas, Cezayir radarımızda olan ülkeler. Bu ülkeler bizim için çok iyi birer pazar olabilir" diye konuştu.

#Tunus
#Fas
#Cezayir
#Gıyasettin Eyyüpkoca
#Laleli
6 yıl önce