|

MB: Müdahale yok

Merkez Bankası, dolara programlı ihaleler dışında müdahale edilmeyeceğini, zaten 'dolara müdahale edeğiz' gibi taahhütlerinin de olmadığını söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 18/08/2001 Cumartesi
Güncelleme: 21:15 - 13/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Merkez Bankası, dolara müdahala edilmeyeceğini, fiyatın piyasada oluşacağını açıkladı. Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere değinilirken; mali ve parasal disiplinin tamamıyla sağlandığına dikkat çekildi. Açıklamada, para ve kur politikasının Türkiye'nin koşullarına en uygun şekilde sürdürüldüğü belirtilirken, "Dalgalı kur rejimi altında ve Yasası'nın son hali çerçevesinde, Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Döviz kurunun düzeyi hakkında taahhüdümüz yoktur. Merkez Bankası'nın döviz kurunu belli bir düzeyde tutmak için döviz satmak gibi bir politikası da yoktur" denildi.



Açıklamada, döviz müdahalesinin iki nedenle yapılabileceği bildirilirken, bunların koşulları olarak programlı döviz ihaleleri ve döviz kurundaki aşırı oynaklığı önlemek için alım-satımı olabileceği ifade edildi.



Köpükler patlayacak


Açıklamada, uzun vadede para birimlerinin alacağı değerlerin ekonomik dengeler kapsamında belireceği kaydedilirken, "İktisadi temellerin haklı kılmadığı bir kur düzeyi, dahası bu düzeyin yukarıya doğru bir eğilim göstermesi teknik deyimiyle sadece bir 'köpüktür.' Köpüklerin patlaması da kaçınılmazdırî denildi.



Merkez Bankası'nın 17 ana başlık altında yaptığı açıklamada, iki yılı aşkın bir sürede çeşitli reformlar gerçekleştirildiği belirtilerek, "Reformların çok olumlu olacağı düşünülen etkileri orta vadede tümüyle hissedilecekti" denildi.



Mali disiplinin tümüyle sağlandığı kaydedilen açıklamada, normal koşullar altında, ülkede, hem cari ekonomik göstergelerin hem de orta ve uzun vadeli bekleyişlerin son derece pozitif olması gerekirdiği kaydedildi. Açıklamada şu değerlendirme yapıldı: "Bu noktaya gelinmesinde, 2000 yılında uygulamaya konulan istikrar programının krizle sonuçlanmasının yarattığı olumsuzluklar ve geride bıraktığımız dönemde yaşanan tartışmalar şüphesiz önemli bir rol oynamıştır."



'İstikrarı piyasa belirleyecek'


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, uzun vadede döviz piyasasında istikrarı piyasanın belirleyeceğini söyledi. Serdengeçti, katıldığı bir canlı yayın programında, sürekli müdahalenin yapıldığı ortamda döviz kurunun istikrara kavuşacağına inanılmadığını belirtti.



Serdengeçti, "Son 2-3 haftadır banka piyasaya kayda değer bir müdahalede bulunmamıştır, ancak bu hiç müdahale olmadığı anlamına da gelmez. Kurun uzun vadede değerinin belirleneceği yer, piyasadır" dedi.



Serdengeçti, enflasyon hedeflemesine geçilmesi için 'müdahalesiz' ortam gerektiğini de söyledi. Süreyya Serdengeçti, iç borcun sürdürülebilirliğine dair piyasadaki kuşkular nedeniyle faiz oranlarının öngörülenin üzerine çıktığını belirtti.


#Merkez Bankası
#Dolar
#Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti
#Döviz
23 yıl önce