|

'Merkez Bankası'nın hamlesi TL'yi destekleyecektir'

Merkez Bankası, piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlemlendiğini açıkladı.ROM kapsamında yaşanan değişiklik ile, yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekileceği, yaklaşık 1,4 milyar ABD doları tutarında döviz bankaların kullanımına geçeceği belirtildi. Ekonomist Tuncay Turşucu, Merkez Bankasının hamlesinin, döviz likiditesini ayarlamaya yönelik bir hamle olduğunu ifade ederek, "Kur üzerinde müdahale etkisi beklemek yanlış olur. Oynaklığın giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu karar TL’yi destekleyecektir ve dolar kurunda bir miktar gerilemeye neden olacaktır ki zaten bunu izliyoruz" dedi.

Ömer Faruk Aktaş
11:26 - 6/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 15:41 - 20/08/2019 Salı
Yeni Şafak
Merkez Bankası yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesinin piyasadan çekileceğini açıkladı.
Merkez Bankası yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesinin piyasadan çekileceğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) son dönemlerde piyasalarda oluşan sağlıksız fiyat oluşumları için bir adım attı. Buna göre yaklaşık 5,3 milyar TL likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecek.

Merkez Bankasının hamlesi

  1. Açıklama: Son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiği belirtildi. Bu durum dikkate alınarak, fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkanına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapıldı.
  2. Döviz imkan oranı üst sınırı yüzde 60'tan yüzde 55'e düşürüldü.
  3. Tüm dilim aralıkları da 5'er puan aşağı çekildi.
  4. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar TL likiditesi piyasadan çekileceği açıklandı. "Yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir"denildi.



"Merkez Bankası'nın hamlesi TL'yi destekleyecektir"

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "TCMB zorunlu karşılıklarda 5’er puan indirime giderek, piyasadan yaklaşık 5.3 milyar TL çekerken, 1.4 milyar dolar vermiş görünüyor. TCMB Bankalardan döviz talebi geldiğini görmüş olabilir. Bunun sonucunda böyle bir adım atmış olabilir" ifadelerini kullandı.


Müdahale olarak algılamamak gerekir


"Bankaları bir miktar rahatlatmış görünüyor" diye Turşucu, "TCMB’nin zorunlu karşılıklarla oynamasını bir müdahale olarak algılamamak gerekir. Bu sadece döviz likiditesini ayarlamaya yönelik bir hamle. Kur üzerinde müdahale etkisi beklemek yanlış olur" dedi.

3,84 destek, 3,91 seviyesi direnç

Turşucu, "Oynaklığın giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu karar TL’yi destekleyecektir ve dolar kurunda bir miktar gerilemeye neden olacaktır ki zaten bunu izliyoruz. DolarTL kurunda 3.84 seviyesini destek olarak izliyoruz. Bu seviyenin altına gerilemesi durumunda kurda aşağı yönlü hareket hızlanabilir. Yukarıda 3.91 seviyesini şimdilik direnç olarak takip ediyoruz" açıklamasında bulundu.

  • Rezerv opsiyonu mekanizması (ROM)
  • ROM, bankaların TCMB’de tutmak zorunda oldukları Türk lirası zorunlu karşılıkların belirli bir yüzdesini döviz (dolar ve/veya euro) ve standart altın cinsinden tesis edebilmelerine imkân tanıyan bir uygulamadır. ROM ile bankalara Türk lirası likidite gereksinimlerini karşılamak için döviz varlıklarını belli oranlarda kullanabilme imkânı sunulmaktadır. Böylelikle bankalar, Türk lirası zorunlu karşılıkları tesis etmede esneklik kazanmakta ve gönüllü olarak Merkez Bankasında döviz rezervi biriktirmektedir.
  • Otomatik dengeleyici olarak çalışması beklenen ROM, sermaye akımlarının yurt içi piyasalarda oluşturduğu döviz kuru oynaklığını düşürmekte ve bu nedenle faiz koridoruna olan ihtiyacı kısmen azaltmaktadır.
#TCMB
#ROM
#TL
#Döviz
#Ömer Faruk AKTAŞ
6 yıl önce