|

Merkez’e eleştiri

Boğaziçi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Ekonomist Dr. Ali Nail Kubalı, Merkez Bankası’nın kur ve faiz politikalarını eleştirerek, faizlerin tekrardan yükselmemesi gerektiğini belirtti. Kubalı, Merkez’in politikasının ihracatçıya güven vermediğini de söyledi.

Yeni Şafak ve
06:00 - 30/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:59 - 29/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Ekonomist Ali Nail Kubalı, sıcak para girişine yönelik politikaya morfin bağımlısı gibi devam edildiğini ve yatırım olmadan büyümenin imkansız olduğunu savundu. Kubalı ayrıca, Merkez Bankası'nın (MB) ihracatçıya güven vermesi açısından kuru sabitlemesi gerektiğini söyledi. Boğaziçi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Ekonomist Ali Nail Kubalı, sıcak para girişinin ana enstrüman olarak devam ettirilmeye çalışılmasını da eleştirdi. Kubalı, şöyle konuştu: “Türkiye'de normalde kurların yükselmesiyle Türk lirası ucuzlar. TL ucuzlayınca da ihracatın artması lazım, çünkü Türk malları ucuzluyor. Halbuki son zamanlarda ihracat da artmıyor hatta azalıyor. Çünkü Türkiye kurları tekrar düşürüp TL'yi pahalandırmaya çalışıyor. Bu sıcak parayı devam ettirme politikası aynı zamanda ihracatçılara güven vermiyor. İhracatçı 'Bugün kur uygun, malı satarsam karlıyım. Ama 3-4 ay sonra tahsis yaptığım zaman MB kuru aşağıya indirdiğinde zarar ederim' diyor.”



'MB FAİZİ YİNE YÜKSELTİR'


MB'nin kur politikasını gözden geçirmesi gerektiğini savunan Kubalı, FED'e karşı MB'nin faizleri artırmamasını destekleyerek, “Korkarım ki döviz girişleri ve ihracat artmayacak olursa bir müddet sıcak paraya ihtiyaç olacak ve faizleri tekrar yükseltecekler” dedi.



Geniş faiz koridorunu daraltabilir


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlamasıyla birlikte, oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde geniş faiz koridoru aracına duyulan ihtiyacın azalabileceğinin değerlendirildiği bildirildi. Özette, sadeleşme kapsamında atılacak adımların niteliği ve hızının, küresel ve yurt içi piyasalardaki oynaklıkları etkileyen unsurlara bağlı olacağına dikkat çekildi.


#Ali Nail Kubalı
#sıcak para girişi
#Merkez Bankası
#Para Politikası Kurulu
8 yıl önce