|

Ormanlar biyonik göze emanet

Yaz aylarının kabusu haline gelen orman yangınlarıyla mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yangınların tespiti için insansız yangın gözetleme kuleleri kuruyor. Kuleler ile yangınlar anında tespit edilecek ve zaman kaybetmeden müdahale edilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 01:18 - 13/07/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, ormanları etkin bir şekilde kontrol altına almak için insansız yangın gözetleme kuleleri kuracak. Orman yangınlarının söndürülmesinde erken tespit, hızlı ve etkin müdahale maksadıyla Türkiye genelinde 776 yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetleniyor. Orman yangınları ihbarı ise, yangın gözetleme kulesinde çalışan personeller tarafından ya da yangını gören kişiler tarafından ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı aranarak yetkili birimlere haber verilerek yapılıyor. Bu sistemin insana bağlı bir sistem olması sebebiyle zaman zaman yangınların yetkili mercilere haber verilmesinde gecikmeler olabiliyor. Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı uygulamaya koyduğu insansız gözetleme kuleleri ile bu sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefliyor.



EN KISA SÜREDE MÜDAHALE

Orman yangınları ile mücadele çalışmalarındaki başarının, yangın öncesi planlama ve hazırlık çalışmalarının zamanında yapılmasına bağlı olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yangın çıktıktan sonraki mücadelede başarıyı belirleyen en temel kriter yangına ne kadar sürede müdahale ettiğinizdir. İnsansız gözetleme kuleleri ile bu süreyi en aza indirmeyi hedefliyoruz” dedi.



DOĞRU KARAR VERECEK

Bu sistemlerde iletişim teknolojilerini etkin bir biçimde kullandıklarını belirten Eroğlu “Bu sistemlerde kulelere uzaktan izlenebilen ve kontrol edilebilen insansız otomatik bir orman yangın erken ikaz sistemi alt yapısını kuruyoruz. Sistem ile orman yangınlarının başlangıç anı tespit edilerek, yangının yayılış yönü canlı olarak izlenebilecek. Sistem erken ikaz ile birlikte, orman yangınına müdahale eden yöneticilerin, doğru karar vermesine yardımcı olacak, yöneticilerin anlık doğru bilgilere ulaşmasını sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu.



YANGIN BULMA YAZILIMI

İnsansız yangın gözetleme sistemlerinin 2015 yılında pilot uygulama olarak 5 kulede hayata geçirildiğini vurgulayan Eroğlu “Bu kulelerden 4 tane Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nde ve biri ise Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nde kuruldu. Sistem 24 saat gözetleme yapıyor ve yangın bulma yazılımı donanımlı” diye konuştu.



Sekiz kule kurulacak

2016 yılı için ise 8 insansız gözetleme kulesinin ihalesinin yapılarak sözleşmesinin imzalandığını ifade eden Eroğlu “Bu sistemlerin Eylül 2016 tarihine kadar teslim alınmasını hedefliyoruz. Ayrıca bu sistemlerin 2 adedinin Adana, 2 adedinin Mersin, 1 adedinin Antalya, 2 adedinin Muğla ve 1 adedinin de İzmir Orman Bölge Müdürlükleri'ne kurulmasını planlıyoruz” açıklamasını yaptı. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan insansız gözetleme kulesi çalışmaları olduğunun da altını Eroğlu “Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulan proje kapsamında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'a üç insansız yangın gözlem kulesi kurulacak. Enerjisini Türkiye'de ilk defa kullanılan rüzgar jeneratörü ve yeni teknoloji güneş enerji paneli ile kendi üreten kulelerde 4 IP kamera bulunuyor ve 4.5G GSM aktarıcı ile görüntüler aktarılıyor. Kule de ayrıca bir güvenlik kamerası ile nem, sıcaklık ve rüzgar hızını da ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor” dedi.




#Orman ve Su İşleri Bakanlığı
#Orman yangını
8 yıl önce