|

ÖTV’de çifte sevinç

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ticari araçlardan 2016 sonuna kadar ÖTV alınmayacağını açıklaması sektöre çifte sevinç yaşattı. 45 bin bin liralık bir aracın indirim sonrası 29 bin liraya alınabileceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu durumdan en çok taksicilerin faydalanacağını vurguladı. OİB Başkanı Orhan Sabuncu ise indirimin otomobiller için de olmasını istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:43 - 13/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, ticari araçlardan 2016 sonuna kadar ÖTV alınmayacağı müjdesi, otomotiv piyasasında hem üretici hem de tüketici tarafından sevinçle karşılandı. Şoför esnafı, ÖTV indirimini olumlu bulurken, otomotiv üreticileri de bu uygulamanın piyasaları hareketlendireceğine dikkat çekti.



TAKSİCİLERE YARAYACAK


ÖTV indiriminden en çok taksici esnafının faydalanabileceğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Otobüslerde halen uygulanmakta olan ÖTV oranı yüzde 1 iken, bu oran taksilerde ÖTV'nin KDV'si ile birlikte yüzde 53 ile yüzde 171 arasında değişiyor. Bu nedenle taksici esnafa bir avantaj sağlayacak. Örneğin motor hacmi 1.600 cc'nin altında olan ve piyasa değeri 45 bin lira olan bir araç, ÖTV'siz 29 bin liraya satın alınabilecek. Motor hacmi büyüdükçe bu avantaj da artacak. Taksi ile ulaşım sağlayan halkımıza daha konforlu otomobillerle hizmet son derece önemli” açıklamasında bulundu.



Minibüsçüler olumlu karşıladı


Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacı Bekir Gani de düzenlemeyi çok olumlu bulduklarını belirterek, özellikle büyükşehirlerde yoğun trafikte aktif çalışan minibüslerin 3-5 yılda bir yenilendiğini söyledi. Minibüs fiyatlarının 100-150 bin lira arasında değiştiğini ve ÖTV oranının da bu araçlarda yüzde 9 olduğunu ifade eden Gani, “Bu gelişmeden minibüsçü esnafı oldukça memnun oldu, çok olumlu karşılandı” ifadelerini kullandı.



Sektöre pozitif yansır


Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce de Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarının sektöre pozitif yansıyacağını ve satışlarda hareketlenmeye neden olacağını ancak düzenlemenin detaylarının görülmesi gerektiğini söyledi. Taksi, servis ve hatlı minibüs ile özel halk otobüsü satışlarında olumlu katkının olabileceğini ifade eden Erce, ÖTV'nin binek otomobillerde yüzde 45, minibüslerde yüzde 9, midibüslerde yüzde 4 ve otobüslerde yüzde 1 olduğu bilgisini verdi.



Üretim artar, yatırım gelir


Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu da ÖTV'nin azalmasıyla satışlarda artış yaşanacağına dikkat çekti. Sabuncu, şöyle konuştu: “Bunun piyasaya muhakkak etkisi olacaktır. Biz de otomobil için ÖTV'nin zamanla düşürülmesini istiyoruz. Bunu her zaman faydalı olacağını dile getiriyoruz. İç piyasa genişlerse yabancı otomotiv yatırımcıları da gelir. Dolayısıyla üretim daha fazla artar. İnşallah darısı otomobillerin başına.”


#Ahmet Davutoğlu
#Hayri Erce
#ötv indirimi
#ötv vergisi
9 yıl önce