|

Piyasalarda FED fırtınası

FED’in 10 yıl aradan sonra ilk faiz artırımına gitme beklentisi piyasaları hareketlendirdi. 16 Aralık’taki toplantı öncesinde dolar yükselişe geçerek 3 liraya dayandı. Borsa, satış baskısıyla 70 bin puanın altına sarktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/12/2015 Salı
Güncelleme: 22:19 - 14/12/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yapacağı toplantıda 10 yıl aradan sonra ilk kez faizi artıracağı beklentisi piyasaları hareketlendirdi. FED'den ilk faiz adımı beklentisinin yanı sıra petrol fiyatlarındaki sert düşüşün emtia ihracatçısı gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskısı üzerine dolar yönünü yukarı çevirdi. Dolar, yurtiçi piyasalarda 3 liraya dayanarak 2.9970'i gördü. Dolarda yaşanan yükselişin oluşturduğu baskıyla satışa dönen endeks 70 bin seviyesinin altına sarktı. Borsa İstanbul günü 971 puan ve yüzde 1,38 kayıpla 69 bin 308 puandan kapattı. Cuma günkü kapanışta dolar 2.96 seviyesini aşmıştı.



SON 2.5 AYIN ZİRVESİ


Gün içinde dolar/TL en yüksek 2,9973 seviyesini görürken, 6 Ekim'den bu yana en yüksek düzeye ulaşmış oldu. Piyasalar Çarşamba günü açıklanacak Fed toplantısını beklerken, petrol fiyatları ise 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bankacılar, hem TL'de hem de genel olarak global piyasalarda görülen sert hareketlerin, yeni yılın yaklaşması nedeniyle yeni pozisyon alma isteksizliği ile hacimlerin normal günlere göre azalmasından kaynaklandığına dikkat çekti.



SATIŞ BASKISI VAR


Uzmanlar, Fed kararı öncesinde küresel hisse piyasalarında satışların devam ettiğini, bundan Borsa İstanbul'u da etkilediğini belirtiyorlar. Petrol fiyatlarının da baskı yarattığı gelişmekte olan ülke borsaları Fed kararı öncesi kayıplarını yüzde 0.4 ile sürdürürken, Avrupa borsaları yüzde 1'in üzerinde ekside bulunuyor.



Psikolojik sınır 3 lira


Analistler, bu hafta küresel piyasalarla Fed odaklı seyrin süreceğini belirterek, dolarda 3 lira seviyesinin psikolojik direnç olarak izleneceğini, muhtemel geri çekilmelerde ise 2,9450 seviyesinin destek konumunda olduğunu öngörüyor. Dün, Güney Afrika randı, Maliye Bakanı olarak Pravin Gordhan'ın atanmasının ardından geçen haftaki sert değer kayıplarının önemli bölümünü telafi ederken, dolar karşısında değer kazanan nadir para birimleri arasında yer aldı.



Sinyal geçen ay geldi


FED Başkanı Janet Yellen, Fed'in Amerikan ekonomisinin beklenen gelişmeyi göstermesi durumunda faiz artışına aralıkta başlayabileceğini söylemişti. Yellen'ın Washington'da yaptığı konuşmada ekonomiye güvenin yükseldiği sinyalini vererek, “Faiz artışını uzun süre ertelemek daha sonraki sıkılaştırmayı riske sokacaktır. Ekim'den bu yana ekonomik göstergeler beklentilerimizle uyumlu" diyerek geçtiğimiz ay ilk sinyali vermişti.


#ABD Merkez Bankası
#Piyasalar
#yurtiçi piyasalar
8 yıl önce