|

Proje bazlı teşvikte başvuru dönemi

Ekonomi Bakanlığı, stratejik sektörlerde büyük yatırımların gerçekleştirilebilmesi kolaylaştırmak için geliştirilen proje bazlı teşvik sisteminde yatırım tutarı 100 milyon doların üzerinde olan projelere ilişkin müracaatların toplanmaya başlandığını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2016 Salı
Güncelleme: 00:03 - 29/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanlığı'ndan haftasonu yapılan açıklamada, “Uygulama sürecinde ise ilk etapta, sistemin amacına uygun olarak belirlenecek yatırım konularında yapılacak sabit yatırım tutarı 100 milyon dolarının üzerinde olan yatırım projelerine ilişkin müracaatlar Bakanlığımız tarafından davet veya çağrı usulü ile toplanacak” denildi.



STRATEJİK SEKTÖR HAMLESİ


Mevcut teşviklere ilaveten getirilen proje bazlı teşvik sistemi Türkiye için stratejik öneme sahip sektörlerde büyük yatırımları kolaylaştırmayı amaçlıyor. İlk olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından 8 Haziran'da ifade edilen proje kapsamında, teşviklerin yatırımcının taleplerine göre şekillenmesi öngörülüyor. Zeybekci söz konusu söyleşisinde, stratejik olarak belirlenen sektörlerde büyük yatırımların gerçekleştirilmesi için “ne gerekiyorsa” yapılacağını belirterek, şöyle demişti: “Dünyanın yaptığı gibi, kendi devlerimizi yaratmak, hammadde ve enerji geleceğimizi garanti altına almak, ara malı ve üretimle ilgili stratejik alanlardaki yatırımları teşvik etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.”



Projelerin nitelik ve ihtiyaçları doğrultusunda yararlanabilecekler bazı destekler


* Gümrük vergisi muafiyeti,


* KDV istisnası,


* Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi,


* Yatırım tutarının 2 katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası,


* 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği,


* Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği ya da hibe desteği,


* 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği,


* Enerji tüketim harcamalarının %50'sine kadarına 10 yıla kadar enerji desteği,


* Kamu alım garantisi ve altyapı desteği



#Gümrük vergisi muafiyeti
#KDV istisnası
7 yıl önce