|

Proteine açız

Beyaz Et Sanayicileri medyada tavuk eti ile ilgili kanser iddialarını taşıyan açıklamalara karşı isyan etti. BESD-BİR Başkanı Sait Koca, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu bilgi kirliliğin sektöre ciddi zarar verdiğini belirterek, “Ülke olarak proteine açız. Türkiye’deki gıdalar içinde en sağlıklı üretimlerden birini yapıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2017 Cuma
Güncelleme: 00:56 - 28/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Proteine açız
​Proteine açız

Son yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde yakın coğrafyada büyük bir güç haline gelen Türkiye beyaz et sektörünün, geleneksel buluşması dün Antalya’da başladı. 34 ülkeden yaklaşık bin 500 bilim insanını ağırlandığı programın açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, kanatlı sektörünün son 15 yılda ciddi bir büyüme kaydettiğini anlattı. 2002'de Türkiye'de kişi başı kanatlı eti tüketiminin 10 kilogram olduğunu anımsatan Daniş, “Bugün 32,6 kilogram. Protein ihtiyacının önemli bölümü kanatlı sektörü tarafından karşılanıyor” dedi.

HEDEF PAZAR
SUUDİ ARABİSTAN

BESD-BİR Başkanı Sait Koca da 1990 yılında 217 bin ton olan üretimin 2014 yılında 2,1 milyon tona kadar çıktığını bildirdi. Koca, 2025 yılında piliç eti üretiminin 3,07 milyon tona, hindi eti üretiminin de 130 bin tona ulaşmasının hedeflendiğini belirtti. 66 ülkeye ihracat yaptıklarını, en önemli pazarın da Irak olduğunu kaydeden Koca, şu an sektörün Suudi Arabistan pazarına odaklandığını aktardı.

İDDİALAR ART NİYETLİ

Koca, medyada tavuk eti ile ilgili kanser iddialarını taşıyan açıklamalara tepki gösterdi. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu bilgi kirliliğinin sektöre ciddi zarar verdiğinin altını çizen Koca, “Ülke olarak proteine açız. Art niyetli olan bu yaklaşımlar yalnız sektörümüzle sınırlı kalmıyor, gıda üreten pek çok sektörü etkiliyor”dedi.

Köy tavuğu efsanesi doğru değil

Civciv üretiminden pazara kadar bütün aşamaları takip ettiklerinin altını çizen BSED-BİR Başkanı Sait Koca, 20-25 bin adet kontrol noktaları olduğunu kaydetti. Koca, “Türkiyede protein açığı var kırmızı ete göre daha uygun fiyatlı bir sektör ve biz bu açığa talibiz” ifadelerini kullandı. Koca, son dönemde yaygınlaşan köy tavuğu üretimi modasının sorulması üzerine, markette satılanların yüzde 95’inin köy tavuğu olmadığı bilgisini verdi.


#​Beyaz Et Sanayicileri
#Tavuk eti
7 yıl önce