|

Rüya gibi test sürüşü

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasında yolcu ve yük taşıyacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinde sona gelindi. Türkiye etabı tamamlanan projenin Gürcistan kesiminin test sürüşü yapıldı. Test sürüşü sırasında konuşan Ulaştırma Bakanı Arslan, “Hayal gibi görünen bir süreçti. Bakü’den kalkan bir trenin Tiflis ve Kars’a gitmesine eşlik ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:45 - 28/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda sona doğru
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda sona doğru

Türkiye’yi doğusundaki ülkelere bağlayacak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi’nin Gürcistan etabı da tamamlandı. Geçtiğimiz ay Türkiye etabında yapılan test sürüşlerinin ardından dün de Gürcistan kısmında test sürüşleri başlatıldı. Yılda milyonlarca yolcu ile 15-20 milyon ton yük taşıması hedeflenen projenin Tiflis-Kars hattındaki test sürüşüne Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gürcistan Ekonomik ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia ile Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavit Gurbanov katıldı.

TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ

Trende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arslan, üç ülkenin gerçekleştirdiği dünya çapındaki bu projenin, ekonomik ve beşeri ilişkilerin gelişmesi adına çok önemli olduğunu söyledi. Arslan, projenin fizibilite çalışmalarına değinerek, “Bakü’den kalkan bir trenin kesintisiz Tiflis’ten Kars’a gitmesine test anlamında eşlik ediyoruz. 19 Temmuz’da parça parça yaptığımız seyahatlerdeki tüm eksikliklerin giderildiğini görüyoruz. Bundan sonra kesintisiz test taşımacılığı yapılacak aşamaya gelmiş durumdayız. Adeta bir rüyayı, bir tarihi gerçekleştirdiler” dedi.

HAYAL GİBİ GÖRÜNÜYORDU

BTK Demiryolu’nun Azeri, Gürcü ve Türk halklarının kardeşliğini, dostluğunu pekiştirecek önemli bir proje olduğunu vurgulayan Arslan, şöyle devam etti: “Üç ülke arasındaki görüşmeler neticesinde hayal gibi görünen bir süreç bu hale geldi. Ben de bürokrat olarak bu ekipte yer alma şansı yakaladım. O günden bugüne bazen sıkıntılı süreçler yaşandı bazen de anlaşamıyor muyuz, olmuyor mu diye tereddüt ettiğimiz zamanlar oldu. Üç ülkenin dostluğunun, böyle bir proje için iradesini ortaya koyacağını o gün de görmüştük.”

Çalışmalar neticesinde başlangıçta 1 milyon, gelecek süreçlerde yaklaşık 6,5 milyon yolcu taşınmasının öngörüldüğünü dile getiren Arslan, ilk aşamada 3,5-4 milyon ton olan yıllık yük taşıma kapasitesinin de ilerleyen dönemlerde 15-20 milyon tona ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

  • Tiflis’e yeni terminal
  • Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, test sürüşünden önce Gürcistan’ın ana giriş kapısı Tiflis Havalimanı’nda 12 bin metrekarelik yeni terminal binasının açılışına da katıldı. Terminalin açılış törenine Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak da katıldı. 60 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen yeni terminalle birlikte Tiflis Havalimanı yılda 4 milyon yolcuya hizmet verebilecek. THY, son on yılda Tiflis’e haftada düzenlediği sefer sayısını 3’ten 33’e çıkardı.
  • EKONOMİK KALKINMANIN YOLU
  • Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili törende yaptığı konuşmada “Turizmin gelişmesi ülkemizin ekonomik kalkınması ve halklarımızın refahı için çok önemlidir. Tiflis Havalimanı’nın Gürcistan’ın dışa açılan kapısı konumundadır. Yeni yapılan yatırımlarla hizmet kalitesini artırarak havayolu şirketleri için daha da çekici olacağına ve başarılı bir şekilde büyümeyi sürdüreceğine inancım tamdır. Bu vesileyle TAV Havalimanları’na ve Ekonomi Bakanlığı’na yaptıkları çalışmalar için teşekkür ederim” dedi. 
#Demiryolu
#Bakü-Tiflis-Kars
#Türkiye
#Azerbaycan
#Gürcistan
7 yıl önce