|

Sabancı'nın çimento tekeline izin verilmedi

Rekabet Kurulu, Ladik Çimento'nun Sabancı Grubu'na ait Akçansa'ya, Gaziantep Çimento'nun da Sanko'ya satılmasına 'tekel oluşabilir' gerekçesiyle izin vermedi

Yeni Şafak
01:00 - 22/12/2005 Perşembe
Güncelleme: 11:21 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Rekabet Kurulu İkinci Başkanı Tuncay Songör, Kurul'un Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun satışa çıkardığı Uzan Grubu'na ait çimento fabrikalarının satışıyla ilgili kararlarını bir toplantıyla açıkladı. Gaziantep, Ladik ve Van Çimento fabrikalarının satışında ihaleyi kazanan şirketlere çeşitli nedenlerle devre izin verilmediğini belirten Songör, altı fabrikanın satışına ise onay verildiğini söyledi. Kurul, Gaziantep Çimento'nun Sanko veya Çimko'ya satışına ikisinin tek teşebbüs olması nedeniyle onay vermedi. Gaziantep Çimento Fabrikası için yeni bir ihale yapılacak.

Ladik Çimento'nun Sabancı Holding ve Alman HeidelbergCement Grubu'nun eşit ortak olduğu Akçansa'ya devrine pazarda hakim durum yaratacağı gerekçesiyle izin çıkmadı. Ancak en yüksek ikinci teklifi veren Türkerler için sorun olmadığı açıklandı. Kurul Van Çimento'nun ihaleyi kazanan Limak'a devrine de pazara hakimlik sorunu nedeniyle izin vermedi. Ancak ikinci teklifi veren Oci'nin almasında engel olmadığı kaydedildi.

Kurul, Şanlıurfa Çimento için ihaleyi kazanan Türkerler'e onay verirken, ikinci teklif veren Heidelberg yönünden ise işleme izin verilmedi.

Firmalar tepki gösterdi

Hem Akçansa ve hem de kendi adına kurduğu şirketle ihalelere katılan HeidelbergCement'in Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu Bölgesi Üst Yöneticisi (CEO) Daniel Gauthier, grubun bu kararla Türkiye'deki yatırım planlarını gözden geçirmek zorunda kalabileceğini vurguladı. Limak İnşaat A.Ş. Başkanı Nihat Özdemir de Kurul'un kararını değerlendirirken, ''Neye dayanarak izin verilmedi buna bakacağız. Ona göre hesap yapacağız'' dedi. Rekabet Kurulu'nun kararları bugünkü TMSF Fon Kurulu toplantısında değerlendirilecek.



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
18 yıl önce