|

Şimdi yeni trend yönetilebilir ev

Eskiden alım gücünün de etkisiyle küçük metrekareleri seçen konut kullanıcısı, son dönemde yeniden uygun büyüklükteki evlere yöneldi. Tercihlerde büyük yatak odası, mutfak, balkon ve banyo öne çıktı. Gereğinden fazla büyük evlere de rağbet azaldı. Tüketici, içinde kaybolmadığı, yönetebildiği mekanları ister oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2018 Pazar
Güncelleme: 00:39 - 22/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Gereğinden fazla büyük evlere de rağbet azaldı.
Gereğinden fazla büyük evlere de rağbet azaldı.

Gayrimenkul satın alma trendi değişti. Yapılan araştırmalar konut alıcısının bazı alanlarda gereksiz metrekarelerin küçültülmesini, bazı alanlarda ise büyütülmesini istedi. Büyükşehirlerde yaşayan kadınların bir dönem küçük mutfaklara razı olduğunu belirten gayrimenkul uzmanları, şimdi bu tercihin büyük metrekareden yana değiştiğini söyledi. Yapılan araştırmaların da bunu gözler önüne serdiğine vurgu yapan uzmanlar, “GYODER sektöre ilişkin bir araştırma yaptı. Burada da her 100 kişiden 25'i yatak odasının daha büyük olmasını istedi. Yüzde 22’si, ikamet ettiği evde banyonun, yüzde 18,8’i ise mutfağın daha büyük olmasını talep etti.

Bundan birkaç yıl öncesinde ise tercihler daha çok oturma alanlarına ilişkin oluyordu. Evde balkon olmasa da olur diyenler de yeni dönemde balkonsuz ev olmaz demeye başladı” bilgisini verdi. Uzmanlar, gereğinden fazla büyük olan evlerinde artık daha az tercih edildiğine vurgu yaptı.

Evde kaybolmamak 'in'

“Eskiden villa projeleri 300 metrekareden başlıyor ve 2 bin 3 bin metrekareye kadar çıkıyordu. Şu anda ise 150 metrekarelerdeki talepte büyüme görüyoruz” diyen uzmanlar, ev arayanların, büyük evde kaybolma duygusu yaşamamak için daha içe dönük ve kendi başlarına yönetebilecekleri daire ve müstakil yaşamları tercih ettiğini aktardı.

  • SATIN ALMA GÜCÜ ÖNEMLİ
  • Yeni geliştirilen gayrimenkul projelerinde söz konusu taleplerin öne çıkması gerektiğini belirten emlak danışmanları, özellikle son beş yılda üretilen projelerin alıcı segmentine bakılmaksızın ağırlıkla lüks algısına hitap ettiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde erişilebilir projelerin artması gerektiğine dikkat çeken Emlak danışmanları “Bu hedef kitle, yaşamak için ev almak istiyor. Bu nedenle satın alma gücüne uygun, konforlu, kolay ulaşılabilen projeleri tercih ediyor” diye konuştu.

GÜVEN VE SICAKLIK

Konutun ilk çağrışımlarını ‘sıcaklık’, ‘özel alan’, ‘mahremiyet’ ‘güvende olmak’, ‘dinlenmek’ ‘rahatlık’, ve ‘huzur’ ifadeleri ile özetleyen uzmanlar şöyle konuştu, “Dolayısıyla potansiyel konut alıcısı, onlara tüm bu duyguları yaşatabilen zenginleştirilmiş yaşam alanlarını satın almak istiyor. Projelerde standardın dışında heyecan verici unsurlar arıyor. Tüm bunların içinde güvenlik ve komşuluk ilişkileri öne çıkıyor.” Deprem, önceki yıllara göre alıcının ‘ilk aklına gelen’ unsur değil. Sektörde bugüne kadar doğru kabul edilen birçok yargı, aslında bir yanılsamadan oluşuyor. Potansiyel konut alıcısı yaş ortalaması da 35 olarak veriliyor.

#Konut
#Yönetilebilir Ev
6 yıl önce