|

Su ve dondurmayla serinledik

Aşırı sıcaklarda vatandaş serinleten ürünlere yönelince, başta su olmak üzere çeşitli içecek piyasasında talep patlaması yaşanıyor. Pazarda yüzde 50 artış yaşandığını söyleyen sektör temsilcileri, cirolarda yüzde 60'lara varan yükselişten memnun. 2016'da 690 milyon litre olan maden suyu tüketiminin 745 milyon litreye ulaşması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2017 Pazar
Güncelleme: 01:44 - 30/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Su ve dondurmayla serinledik
Su ve dondurmayla serinledik

Her yıl olduğu gibi artan sıcaklıklar içecek sektörünü coşturdu. Serinlemek isteyen vatandaşın artan talebi nedeniyle birçok ürün grubunda yüzde 100’lere varan artış yaşanıyor. Sektör temsilcileri, bu aylarda vatandaşların tatile çıkmasıyla beraber azalan cirolarını yazın satılan ürünlerle telafi ettiklerini belirterek, satışlarda yüzde 50 artış yaşandığı bilgisini paylaşıyorlar. Başta su olmak üzere, ambalajlı içecekler ve dondurma başı çekiyor. Yaz aylarında 400 bin ton dondurma satılıyor. Bu yıl kişi başı madensuyu tüketiminin 11.5 litre olması beklenirken, yıllık kişi başına ortalama su tüketiminin de 68 litre pet ve cam, 81 litre damacana olmak üzere toplam 149 litre olacağı ifade ediliyor.

YAZIN SATIŞLARDA
YÜZDE 50 ARTIŞ VAR

Türkiye Perakendeciler Fedarasyonu (TPF )Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, özellikle gazlı içeceklerin satışında diğer mevsimlere kıyasla yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandığını ifade ederek, tatil hareketinin de etkisiyle bu satışların çoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgelerindeki kıyı şehirlerde yaşandığını kaydetti. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Fedarasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, yazın özellikle soğuk içeceklerin satışında artış görüldüğünü ifade ederek, ticaretinde en fazla hareketlilik görülen ürünlerin dondurma, ayran, su, alkolsüz içecekler yanında kavun, karpuz gibi soğuk tüketilen mevsimlik meyvelerin satışında artış olduğunu söyledi. Bu artış nedeniyle, özellikle tatil beldelerindeki küçük esnafın kazancı satışlara paralel olarak artış gösterdi. İçecek tüketimindeki sevindiren rakamlar, ülke genelinde küçüklü büyüklü üretici ve firmanın cirolarını da artırırken, yüzde 50’ye yakın bir ciro yükselişinden söz ediliyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları odası (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de, esnafın, bakkalın bu dönemde yüzünün güldüğünü ve satışlarda yüzde yüze yakın bir artış olduğunu söyledi. Yaz aylarında yaklaşık 400 bin ton dondurma satıldığını belirten Palandöken, diğer içecek gruplarında vatandaşın yoğun talebiyle karşılaştıklarını ifade etti.

KİŞİ BAŞI 11 LİTRE MADENSUYU İÇİYORUZ

Madensuyu Üreticileri Derneği'nden (MASUDER) aldığımız bilgiye göre, yıl içinde tüketilen maden suyu miktarının yüzde 60'ı yaz aylarında içiliyor. Talebin en fazla olduğu yer ise Marmara Bölgesi. Geçen yıl toplamda 690 milyon litre maden suyu tüketilirken, bu yıl ise toplam rakamın 745 milyon litreye çıkması bekleniyor. Kişi başı tüketim ise bu yıl 11,5 litreye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu oranın önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 11,5’ten yüzde 25’lere çıkması hedefleniyor.

  • Kişi başı su tüketimi
    148 litre
  • Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Seyhanlı, “2016’da yıllık kişi başına ortalama tüketim 148 litre olurken, bu yıl 149 litre olarak gerçekleşmesi bekleniyor” dedi. Türkiye’de su pazarı hacminin yıl sonunda 6,4 milyar litresinin damacana satışından, 5,3 milyar litresinin de pet satışından gelmesini beklediklerini belirten Seyhanlı, sektördeki toplam cironun da yaklaşık 5,7 milyar liraya ulaşmasını öngördüklerini söyledi.
#Serdar Seyhanlı
#Türkiye
7 yıl önce