|

Tanzim’e akın var

Belediyelerin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı da meyve ve sebzede fiyatları manipüle eden fırsatçılara karşı harekete geçti. Pilot bölge seçilen İstanbul ve Ankara’da ‘Tanzim Satış Noktaları’ kuruldu. İstanbul’da 30 ilçede 50, Ankara’da ise 15 noktada marketlerin yarı fiyatına sebze meyve satışı yapıldı. Marketlerde 12 lira olan biber 6 lira, 5 lira olan soğan ise 2 TL’den fileye girdi. Tanzim Satış, marketlerdeki fiyatları da yüzde 25 aşağı çekti.

Ayşe Mine Alioğlu
04:00 - 12/02/2019 Salı
Güncelleme: 00:39 - 12/02/2019 Salı
Yeni Şafak
İstanbul ve Ankara’daki tanzim satış noktalarında, piyasanın yarı fiyatına sebze meyve satışları başladı.
İstanbul ve Ankara’daki tanzim satış noktalarında, piyasanın yarı fiyatına sebze meyve satışları başladı.

Meyve ve sebzede fiyatları manipüle eden fırsatçıların belini kırmak için harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Tanzim Satış Noktaları’nı faaliyete geçirdi. Pilot uygulama İstanbul ve Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanlıklarının işbirliği ile başladı. İstanbul’da 30 ilçede 50 noktada, Ankara’da ise 15 noktada kurulan tanzim noktalarında vatandaşa marketlerin yarı fiyatına sebze meyve satışı yapıldı.


MUTFAKTAKİ YANGIN SÖNDÜ

Tanzim noktalarında ilk etapta Türk mutfağının temel sebzeleri olan biber, soğan, ıspanak, domates ve patlıcan satışa sunuldu. Marketlerde 12 lira olan biber 6 lira, 5 lira olan soğan ise 2 TL’den fileye girdi. Fırsatçıların kilosunu 8 liraya sattığı ıspanak tanzim noktalarında 4 liraya, bu hafta 7 lirayı gören domates ise 3 TL’ye satıldı. Fırsatçıların 20 liraya kadar uçurduğu patlıcan ise 4,5 liradan vatandaşın mutfağına girdi. Önümüzdeki dönemde uygulamanın hem yurt geneline yayılacağı, hem de ürün çeşitlerinin öğrenildi. Fırsatçılığın önüne geçmek için de her üründe kişi başı en fazla üç kilo sınırı getirildi.

Yeni Şafak, İstanbul’da Bağcılar ve Şirinevler'deki tanzim satış noktalarına giderek vatandaşın nabzını tuttu.

VATANDAŞ MEMNUN

Bağcılar’da yaşayan emekli Sabahattin Kaleli, “
En son geçen hafta Salı günü pazara gitmiştim. Fiyatlar yarı yarıya oynadığını fark ettim. Marketlere zaten giremiyorsun bile uçmuş fiyatlar. Bizim durumumuzdan faydalanıyorlar. Hafta sonu kızdım hanıma dedim ki, ‘Ne pazardan ne de marketten sebze meyve almayacağım’ Neyse ki imdadımıza yetiştiler güzel uygulama olmuş
” ifadesini kullandı.

EN SON PAZARDA MAAŞIN YARISINI BIRAKTIM

Şirinevler meydanında muhabirimize konuşan emekli Mustafa Kansız ise,
“En son Pazar günü semt pazarına çıktım. Maaşın yarısını bıraktım. Fiyatlar öyle yüksekti ki her hafta yaptığım alışverişi ayda bire düşürmek zorunda kaldım. Temel ihtiyacımız patates soğanı doya doya yiyeceğiz. Bu uygulamayı yapanlardan Allah razı olsun”şeklinde konuştu. Ziya Öztürk’de, “Düşünebiliyor musunuz Pazardan bir kilosunu 6 TL’ye aldığım patatesi aynı fiyata buradan üç kilo alacağım. Çok büyük kolaylık
” dedi.
  • TOPTAN SATIŞIN OLMAMASI İYİ
  • Ev hanımı Ünzile Yılmaz ise, “
    Geçen hafta pazardan patatesin kilosunu 6 TL’ye almıştım. Soğanda hemen hemen aynıydı. Şimdi burada 2 TL olmuş. Bir de toptan satış yapılmayacakmış işte buna çok sevindim. Fırsatçılar bari buraya el atmasın
    ” şeklinde konuştu.
  • Hal ve markette fiyatlar çakıldı
  • Tanzim noktalarının etkisi marketlerdeki etiketlere yansıdı. Büyük marketlerde fiyatlar en az yüzde 25 aşağı çekildi. Tanzim satışları sonrası, örtü altı sebzenin başkenti Antalya’nın hallerinde de fiyatlar aşağı yönlü bir seyir izledi. Antalya Yaş Sebze Meyve Toptancı Hali’nde tanzim satışları öncesinde 4,5 liradan satılan domates, 3,5 liraya düşerken, salatalık 5 TL’den 4’e, soğan 4,2 TL’den 3,5 TL’ye düştü. En büyük düşüş ise patlıcanda yaşandı.
  • 3 kilo sınırı var
  • Tanzim satışla ilgili Bayrampaşa’daki uygulama noktasında açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, şunları söyledi:
    "
    İstanbul’da 50 noktada bu hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Sabahleyin saat 10.00’da açılacak, akşam 19.00’da kapanacak, İstanbullu vatandaşlarımıza büyük kolaylık sağlayacak. 7 çeşit ürünle bu çalışmamızı başlatacağız. 3 kiloluk bir sınırlamayla bu çalışmayı yürüteceğiz.
    "
  • PARAM ARTTI
  • Ev hanımı Havva Arslan, “
    Patlıcanı geçen hafta pazardan 12 TL’ye almıştım. Burada 4,5 TL. Bir sürü şey aldım. Aylardır pazara çıktıktan sonra cüzdanımda para kalmıyordu. Şimdi ilk kez harçlığım bile kaldı. Güzel uygulama. Artık Tanzim fiyatlarını kontrol edeceğim. Ne market ne de pazar. Zaten ekstra bir şey alamıyordum ki, çok iyi oldu
    ” ifadelerini kullandı.
  • FİYATLAR UÇMUŞTU
  • Fatma Kuş ise, şunları söyledi: “
    Patates, soğan, salatalık ve domates aldım. Tek başıma yaşıyorum bu yüzden de pazara çıkamıyordum. Manavdan alıyordum. Pazarı marketi geçtim manavın fiyatları zaten uçmuştu. Belediyeye teşekkür ederim. Paramın yarısından fazlası cebimde kaldı.
  • DEVLETİMİZLE SIRT SIRTA VERECEĞİZ
  • Emekli Yusuf Gürbüz ise şunları söyledi:
    “Yapılması gereken oldu. Fırsatçılar yüzünden meyve sebze alamayacak hale gelmiştik. Vatandaşın yüzü gülsün. Marketlere adım dahi atmayacağım. Raflarında çürüsün ürünleri. Tanzim satışları takip edeceğim. O fırsatçılara karşı biz de devletimizle sırt sırta verip karşı çıkacağız.”


Çarşıdaki yangın söndü


Vatandaşların tanzim satış noktalarındaki fiyatlardan son derece memnun olduklarını ifade eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Şimdilik ‘Çarşıdaki yangın sona ermiştir’ diyebiliriz” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tanzim satış noktalarındaki ürün fiyatlarından vatandaşların son derece memnun olduğunu belirterek, "
Şimdilik 'Çarşıdaki yangın sona ermiştir' diyebiliriz" ifadesini kullandı. Pakdemirli, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Keçiören'de kurulan tanzim satış çadırını ziyaret ederek, ilk günde vatandaşlarla bir araya geldi. Pakdemirli, vatandaşların tanzim satışların ne kadar süreceğine yönelik sorusu üzerine, "İhtiyaç olduğu sürece devam edecek, gerekirse kalıcı yaparız
" dedi.

ARACILAR BYPAS OLDU

Bu organizasyon üreticiye karşı yapılmadığına dikkat çeken Pakdemirli,
“Sistemde çok sayıda aracı var. Tedarik sistemindeki aracıları geçici olarak baypas ettik
" diye konuştu.

‘ePttAVM’ taşıyacak

ePttAVM üzerinden de bu ürünleri sunacaklarını açıklayan Pakdemirli, “Vatandaşın evine internetten siparişle meyve ve sebzesini ulaştırıyor olacağız” ifadesini kullandı.


#Belediye
#Tanzim
#Meyve
#Sebze
5 yıl önce