|

Tasarruf etmiyoruz

Geçtiğimiz yıl yüzde 14'ler seviyesine gerçekleşen tasarruf oranımız, yüzde 35'leri gören gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kaldı. Çinliler, daha az kazanmalarına rağmen Türkiye’deki birikim oranının 3 katını aşan miktarda birikim yapabiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2016 Pazar
Güncelleme: 23:46 - 30/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye'de cari açık başta olmak üzere ekonomik büyümenin devamı için 'olmazsa olmaz' görülen tasarruf oranımız yüzde 14 seviyesinde kaldı. 1990'lı yıllarda yüzde 25'lerde olan tasarruflarımız gelişmekte olan ülkelerinde gerisinde bulunuyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran yüzde 35'ler civarında yani rakiplerimizle arada 20 puana yakın fark var.



EN YÜKSEK TASARRUF ORANI KATAR'DA


Bizden daha az kazanan ülkelerdeki tasarruf oranlarının daha yüksek olduğu görülüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası verilerine göre, kazançlarının yarısını tasarrufa ayıran Çinliler, daha az kazanmalarına rağmen Türkiye'deki tasarruf oranının 3 katını aşan performanslarıyla dikkati çekiyor.


Gelişmekte olan ülkelerde ortalama tasarruf oranı 2014 yılında yüzde 32,62 olarak gerçekleşti. Körfez ülkelerinden doğalgaz zengini Katar, yüzde 56 ile en fazla tasarruf oranına sahip ülke olurken, Katar'ı yüzde 54,76 ile Kuveyt izledi.



LİSTEDE İRAN'DA VAR


Kişi başına milli gelirin 7 bin 400 dolar olduğu Çin, yüzde 50'yi bulan tasarruf oranıyla petrol zenginlerinden sonra listede dikkati çeken ülke oldu. Çin'i yüzde 47 tasarruf oranıyla İran izledi.



Tasarruf oranı, Güney Kore'de yüzde 35, Hindistan'da yüzde 31, Endonezya'da yüzde 31 olarak gerçekleşti. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da bu oran yüzde 27'de kaldı. Tasarruf oranı, Rusya'da yüzde 23, ABD'de yüzde 18 olurken, İngiltere yüzde 12'lik tasarruf oranıyla G20 ülkeleri içinde sonuncu oldu.





Vatandaşın bahanesi hazır


ING Bank, “Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması” 2015 sonuçlarına göre, kentli 18 yaş üstü nüfus içinde tasarruf sahipliği oranı 1 puandan fazla bir düşüşle yüzde 11,9'a geriledi. 2015 tasarruf sahibi olmayanların “tasarruf yapmamalarına” ilişkin gerekçeleri ise şu şekilde sıralanıyor: “Tasarruf yapmamanın en önemli nedeni daha önceki dönemlerde olduğu gibi “yeterli gelir sahibi olmama” olarak karşımıza çıkıyor.



Tasarruf yapmama konusunda ikinci en önemli neden olarak belirtilen “borçlarımdan dolayı” ifadesi bir önceki döneme kıyasla 5 puan düşerek yüzde 16'ya iniyor. “Sisteme güvensizlik” unsurundaki 2 puanlık artış ise dikkat çekiyor.”


#Tasarruf
#Tasarruf oranı
#Güney Kore
#Kişi başına milli gelir
#Uluslararası Para Fonu
#Dünya Bankası
8 yıl önce