|

Tasarrufun başarısı sistemden geçiyor

12 milyon kişinin BES’e dahil olduğu Türkiye'de tasarruf bilinci tartışılıyor. BES’teki çıkışların yoğunluğuna dikkat çeken Emeklilik Gözetim Merkezi Üyesi Mahmut Güngör, "Yurt dışındaki başarının sebebi olarak sistemden çıkışın kolay olmamasını görüyoruz" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/12/2018 Pazar
Güncelleme: 23:18 - 29/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
BES'e 12 milyon vatandaş katıldı
BES'e 12 milyon vatandaş katıldı

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Güngör, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve otomatik katılımdaki toplam fon büyüklüğünün aralık ayı itibarıyla 92 milyar liraya ulaştığını, sistemdeki kişi sayısının ise 12 milyonu bulduğunu bildirdi.

‘ÇIKIŞLAR KOLAY İSE BAŞARILI OLMASI ZOR’

Tasarruf bilinicinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Güngör, otomatik katılımın yurt dışında yakaladığı başarının nedenlerine de değinerek, “Yurt dışında tasarruf eğiliminin neden bu kadar başarılı olduğuna baktığımızda; sistemden çıkışların kolay olmadığını, şarta bağlı olduğunu görüyoruz. Ayrıca cüzi de olsa bir işveren katkısı söz konusu” değerlendirmesinde bulundu.

CAYANLAR TEKRAR KABUL EDİLMELİ

Sistemin sağladığı ikinci emeklilik fırsatı ile bireylerin yaşam seviyelerine ve oluşturduğu fon büyüklüğü ile sermaye piyasalarının derinleşmesine katkı sunduğunu aktaran Güngör, ekonomiye kaynak yaratan sistemin daha iyi bir noktaya gelmesi için şu önerilerde bulundu: “Sisteme ilişkin bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetinin tüm hızıyla sürmesi gerekir. İşveren katkısı düşünülebilir. Ayrıca ihtiyari bir şekilde sistemden çıkanların, çıkmak zorunda kalanların istedikleri zaman tekrar sisteme katılımına olanak tanınabilir. 18 yaş ve altının sisteme katılımının yolu açılabilir. Yine bireysel emeklilik fonlarının banka kredilerinin kullanımı sırasında bankaya teminat olarak gösterilmesinin, bireysel emeklilik sisteminde biriken fonların kişilerin banka kredi notuna yansımasının yolu açılabilir.”

  • Bes sosyal güvenlik
    düzenini tamamlıyor
  • Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Çakar, bireysel emeklilik sistemlerinin Türkiye’deki kapsamının genişlemesi için, kişilerin sisteme bakışını ortaya koyan bir tez ya da araştırma yapılmasını önerdi. Otomatik katılımın anlatılması noktasında oda olarak üzerilerine düşeni yaptıklarını, gerçekleştirdikleri toplantılarla sistemin doğru şekilde anlaşılmasını sağlamaya çalıştıklarını aktaran Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, yurt dışındaki benzer sistemlerde var olan işveren katkısından bahsetti. Düzce OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu da bölgelerinde 18 farklı iş kolunda üretim yapıldığını belirterek, BES’i, şu anda mevcut olan sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı bir unsuru olarak gördüklerini bildirdi.
#Tuncay Şahin
#Nigar Çakar
#Mahmut Güngör
#BES
5 yıl önce