|

Teşvik, ota takıldı

Teşvik Kanunu kapsamına alınan Düzce'de, önce su havzaları, ardından 'mera', şimdi ise meraları kullanacak yatırımcılardan alınmak istenen 'ot parası' sorunu yaşanıyor.

Yeni Şafak
01:00 - 6/11/2004 Cumartesi
Güncelleme: 10:20 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Teşvik Kanunu ile bir yandan yatırımlar arttırılmaya çalışılırken, diğer yandan hesapta olmayan ayrıntılardan kaynaklanan sorunlar yaşanıyor. Teşvik Kanunu kapsamına alınan Düzce'de, yatırımcıların önce İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) 'su havzaları', ardından "mera", şimdi ise meraları kullanacak yatırımcılardan alınacak "ot parası" sorunlarıyla karşılaştıkları bildirildi. Kanunun çıkmasının ardından geçen sene Düzce'ye yatırım yapmak için gelen işadamları, kendilerine 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer tahsis edilmesine rağmen, bu bölgenin İSKİ'nin su havzaları içerisinde bulunduğu için kanuni engellerle karşılaşıp, yatırımlarını gerçekleştiremediler. Düzce'deki bu sorunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilmesinin ardından, sorun halledildi. Bu sayede Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne 48 fabrikanın temeli atıldı.

Sorunlar bitmedi
Ancak bu kez de Düzce'nin Gölyaka, Gümüşova ve Cumayeri ilçelerinde 'arazi sorunu' yaşanmaya başladı. Hazine arazisi bulunmayan bu ilçelerde mera vasfı taşıyan arazilere sanayi yatırımı yapılması yönünde başlatılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. Ancak meralara yatırım yapmaya çalışan işadamlarından bu defa Tarım Bakanlığı tarafından "ot parası" tahsil edileceği bildirildi. Ortalama olarak 400 hektarlık bir mera arazisinden 100 milyar lira ot parası isteniyor. Düzce Valisi Halil Nimetoğlu "Bakanlık ile temasa geçerek bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışacağız" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce