|

TOKİ şehircilikte iddiasını büyüttü

TOKİ, İstanbul’da 3 bin 500 sosyal konut daha inşa ediyor. Vatandaş nezdinde karşılığı olan ciddi işler yaptıklarını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, entelektüel çevrelerde üretilen dezenformasyondan dert yandı. Turan, “Oysa biz parklarıyla sosyal yaşam alanlarıyla şehircilik olarak çok güzel işler yapıyoruz. 100’e yakın mimar çalıştırıyoruz. AKM projesi de bugünlerden yarınlara Cumhuriyet dönemi eseri olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/05/2018 Cuma
Güncelleme: 00:27 - 18/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
TOKİ, İstanbul’da 3 bin 500 sosyal konut daha inşa ediyor.
TOKİ, İstanbul’da 3 bin 500 sosyal konut daha inşa ediyor.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), son zamanlarda yaptığı atılımlarla sadece sosyal konut ihtiyacı olanların değil toplumun her kesiminden insanların dikkatini çekmeye başladı. Bunun ilk büyük yankısını İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) projesinde gördük. Diğer bir örnek ise İstanbul'un en değerli arazisinin park alanı olarak ilan edilmesiyle gerçekleşti. Tüm bunları ve yeni projeleri konuşmak üzere bir araya geldiğimiz TOKİ Başkanı Ergün Turan, bu ve buna benzer projeleri her zaman yaptıklarını söyledi. Turan, “Ancak şu bir gerçek. TOKİ'nin vatandaş nezdinde bir karşılığı var ama entelektüel bakışta dezenformasyon söz konusu. Ama bu bizim heyecanımızı azaltmıyor, tam tersine yükseltiyor. Şehircilikte iddialıyız. Yaşayan ve her kesimi kucaklayan şehirler inşa ediyoruz. Gaziantep Kuzey Şehir bunlardan sadece biri” dedi.


Tarihi doku ilham veriyor

Eskiden herkesin genel mantığının var olan arazileri imara açmak olduğunu vurgulayan Turan, şimdi ise durumun değiştiğini söyledi. Her şey gibi TOKİ'de de değişim olduğunu belirten Turan, “Evet biz de geçmişte örnek olarak gösterilecek projeler yapmamış olabiliriz. Ama yargılarken adaletli olmak lazım. Özel sektör mimarisi eskiden çok mu güzeldi ki TOKİ'nin ki aralarında kötü buna bakmak gerek. TOKİ'nin hedefinde hep güzel şeyler var. Önemli olan yol alırken daha güzelini en iyisini hedefleyebilmek. Antalya Akseki ve Gaziantep Kuzey Şehir projelerimiz görenler tarafından çok beğeniliyor. 2014 yılında düzenlenen 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Mimari Proje Yarışmasında Akdeniz Bölgesi birinciliğini kazanan Hatay Payas’taki projemizde özgün mimarisiyle hayata geçirildi. Toki şehircilik olarak çok güzel işler yapıyor. Devasa bir mimari değişim var. Projelerimizde 100'e yakın mimar çalışıyor. İstanbul'da da iddialı bir şehircilik projesine imza atacağız” bilgisini verdi.

Her şey para değil

Ataköy sahilindeki tek yeşil alan olan, padişahların kahve içtiği Baruthane Kulesi'nin de içinde bulunduğu 60 dönümlük arazi üzerinde 2 milyar lira değerinde gayrimenkul projesi imarı bulunuyordu. TOKİ arazinin imar planını iptal etti. Her şeyin para olmadığını dile getiren Ergun Turan şöyle konuştu: “Burayı park olarak düzenleyeceğiz. Bölgede tarihi Baruthane'nin tamiratı ile sahil yolunun yapımını da yürüteceğiz. Yine Kayaşehir'de 4 etap olarak tasarlanan parkta, 5,5 kilometre uzunluğunda bir rekreasyon alanı bulunuyor. Pendik'te de İstanbullular için Anadolu yakasında 320 bin metrekarelik arazide büyük bir koru ve yeşil alan oluşturacağız. Sözün özü konutun yanı sıra üniversiteden hastahaneye, ticaret merkezinden sanayi sitesine pek çok alanda süren inşa faaliyetlerimiz var. Üretimde verimliliğin artırılması, istihdama ve bölgesel gelişime katkı sağlanması için yeni sanayi siteleri de yapıyoruz. Bolu, Diyarbakır ve Aksaray’a 4 bin işyeri inşa edeceğiz. Tüm bunlara TOKİPARK halkasını ekledik. Şehir parkı projeleriyle halkımızı daha çok yeşil ile buluşturacağız.”

FAİZLERİ İLK BİZ DÜŞÜRDÜK

TOKİ Başkanı Ergün Turan, faizleri ilk TOKİ’nin düşürdüğünü söyledi. Turan, “Biz oranı yüzde 0,99’a çekmiştik. Şu anda başlatılan kampanyada çok önemli ve olumlu bir adım. Konutta KDV indirimi de piyasaları hareketlendirir. Sektör güçlü. Regüle etmeye çalışıyor kendisini. Biz de konut fazlası olan yerlerde bir arz yapmıyoruz. Elimizde arazi de olsa ihaleye çıkmıyoruz” dedi.


AKM İHALESİ 2 AY İÇİNDE

İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenilenmesiyle sembol bir mekân haline geleceğini belirten Turan, “AKM alanında yıkımlarımız bitmek üzere. İki ay içinde de yeni binaların yapımı için ihalemizi gerçekleştireceğiz. Bina yenilendikten sonra 2 bin 500 kişilik opera salonu ile konser, tiyatro salonları, sinemalar, kütüphaneler, tasarım dükkânları, kafe ve restoranlarıyla büyük bir merkez olacak. Proje bugünlerden yarınlara Cumhuriyet dönemi eseri olacak” şeklinde iddiasını ortaya koydu.

SİLİVRİ’DEN TUZLA’YA DEV KONUT HAMLESİ

TOKİ, Silivri’de iki etap halinde bin 356 konutun inşasına başladı. Konutlarda ahşap görünümlü kaplamalar, zemin kat seviyesinde taş kaplamalar kullanılıyor. Birinci etapta 598, ikinci etapta ise 758 konut inşa ediliyor. Birinci etap konutların 488’i 2+1 ve 110’u 3+1 planında, ikinci etap konutların 446’sı 2+1 ve 312’si 3+1 planında. Proje kapsamında ayrıca 24 dükkân, okul, cami ve sosyal donatılar da inşa ediliyor. TOKİ’nin İstanbul’da hızla konut üretmeye devam ettiğini belirten Turan, “Geçtiğimiz yıl Kayaşehir’de bin 892 konutun satışını yaptık. Bu yılın nisan ayında ise 605 konutumuzun satışını yaptık. Bunların teslimlerini de gerçekleştirdik. Sekiz ve dokuzuncu aylarda Silivri bölgesinde de dar gelirli vatandaşlarımız için inşa edilen bin 356 konutun satışını yapmış olacağız. Sonrasında ise Tuzla’da yeni projelerimiz devreye girecek. Oraya da sosyal konut yapacağız” ifadelerini kullandı.

#TOKİ
#Konut
#Proje
6 yıl önce