|

Turizmciye açık çek

Dünyanın en önemli fuarları arasında gösterilen EMİTT Fuarı dün kapılarını açtı. Burada konuşan Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin zengin kültürü ile altyapı çalışmalarının birleştirilerek önümüzdeki yıllarda daha hızlı bir şekilde büyüyeceğine dikkati çekti. Desteklerini sürdüreceklerini anlatan Bakan Kurtulmuş; sektöre 3 müjde verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2018 Cuma
Güncelleme: 01:21 - 26/01/2018 Cuma
Yeni Şafak
EMİTT Fuarı dün kapılarını açtı.
EMİTT Fuarı dün kapılarını açtı.

Bu yıl 22'nci kez kapılarını açan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), dün yoğun katılımla başladı. 85 ülkeden 4 bin 800 katılımcının katılması beklenen fuarda 686 tur operatörü yer aldı. Fuar 28 Ocak tarihine kadar katılımcılara açık olacak. Ocak ayı itibariyle rezervasyon sayısında yüzde 70’lik artışlar olduğunu bildiren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 2017 yılında toparlanma sürecine giren turizm sektörüne yönelik desteklerini sürdüreceklerini anlatarak şunları kaydetti: "Size benden açık, sektöre 3 tane yeni müjdemiz var.”


SEKTÖRE DESTEKLER SÜRECEK

Turizm sektöründe faaliyet gösteren kişilerin yatırımların eskidiğinden tahsislerin yenilenmesi gerektiğinden şikayet ettiklerini belirten Kurtulmuş, "Hükumet olarak karar verdik, tahsisleri 49 yıllığına yeniliyoruz” diye konuştu. Geçen pazar gümü gerçekleşen ekonomi kurul toplantısında tur operatörlerine sağladıkları uçak uçuş desteklerini 2018’de kademelendirerek bin 500 dolardan 9 bin dolara çıkardıklarını aktaran Kurtulmuş, “Yüksek sezonda az düşük sezonda pil destekler vereceğiz. Kurvaziyer turizminde de bir kademelendiren yaparak 25-45 dolara kurvaziyer destekleri çıkardık” ifadelerini kullandı.

HEDEF 50 MİLYON TURİST

2017 yılında Türkiye’nin 32.4 milyon turist ile 26 milyar dolarlık turizm geliri elde ettiğini dile getiren Bakan Kurtulmuş, Türkiye'nin 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşacağına dikkati çekti. Kurtulmuş, Türkiye’nin zengin kültürü ile altyapı çalışmalarının birleştirilerek önümüzdeki yıllarda daha hızlı bir şekilde büyüyeceğinin altını çizdi.Önceki akşam Turizm Yatırımcılar Derneği’nin (TYD) düzenlediği akşam yemeğine katılan Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan İse; turizm yatırımlarında kamu-özel iş birliği modelinin daha fazla kullanılması önerisinde bulunarak, “Turizmde yatırımcılarımızın yanındayız, sizlerle birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Yatırımcıların kamu ile iş ve işlemlerinde kolaylıklar beklediğini biliyoruz. Çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz” diye konuştu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm sektörünün 2018 yılında da çok önemli işlere imza atmaya devam edeceğini dile getirerek, “Turizm sektörü olarak, 2018 sonunda mutlaka çift haneli büyümeyi ülkemize yaşatmak istiyoruz" dedi. ITE Moda Grup Direktörü Hacer Aydın, bu yıl EMITT Fuarı’nın 600’e yakın randevulu görüşmeye ev sahipliği yapacağına dikkat çekerek; bu rakamla WTM Londra Fuarı’nın rekorunu yakalayacaklarını kaydetti.



FİYAT ARTIŞINA DİKKAT

Yerini Ruslara devreden Alman turistler, 2018 rezervasyonlarında yaşanan yüzde 70’lik artışla bu yıl tahtını geri almaya hazırlanıyor. Her yıl ortalama 5 milyon Alman ziyaretçinin geldiği Türkiye’ye olan ilginin yeniden toparlandığını ve Antalya’ya direk uçuş sayısının arttığına dikkat çeken Almanya Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Michael Frenzel, fiyat yükseltmeye hazırlanan sektör oyuncularına ‘sonunuz Mısır’a benzemesin‘ uyarısı geldi. Türkiye’nin fiyat kalite dengesi ile öne çıktığını ve ailece seyahat eden turistler için en ideal ülkelerden biri olduğunu kaydeden Frenzel, “İspanya’da geçen yıl bazı sorunlar oldu. Genellikle destinasyonlar şu hatayı yapıyor müşteriler geliyorsa sektörde fiyatları maksimize etmeye çalışıyorlar. Mısır’da da ciddi düşüşlerin ardından bir toparlanma oldu ve hemen fiyat yükselttiler. Bunun da olumsuz geri dönüşleri oldu. Bunu bir tavsiye olarak alın ama dengeyi ve ödenenden paranın karşılığında alınan kaliteyi bozmadan devam edelim” değerlendirmesini yaptı.

ARTIŞLAR DEVAM EDECEK

Frenzel, Avrupa’da yüzde 8’lik bir büyüme kaydedildiğini aktarrak bunun süreceğini söyledi.

  • Yoğun ilgi var
  • EMITT Fuarında erken rezervasyon sonuçlarına ilişkin bilgi veren Jolly Tours Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, aralık ve ocak ayında beklentilerinin üzerinde bir büyüme ile yüzde 70’lik artışlara ulaştıklarını kaydetti. Burada yurtdışı turlarında da talebin büyüdüğünü anlatan Vardar, “İki yıl önce 67 program yaparken bu yıl sayı 170’e çıktı. Eskiden bir bölgeye 500 kişi götürürken şimdi 30 bin kişi götürüyoruz. Dövizde bir artış var ama bankalarla yaptığımız özel anlaşmalarla yüzde 5 indirim yaptık. bizim satışlarımızın yüzde 73’ü hâlâ yurtiçi satışlar. Kitleler hareketlenmeye başladı. Türk misafirler geçen yıla göre adaya uygun fiyata tatil yaptı. Bu yıl her erken rezervasyon döneminde yüzde 5 artış olacak. Ocak-haziran arasında yüzde 50’lik fiyat farkı olacak gibi görünüyor” değerlendirmesini yaptı.
#Türkiye
#Turizm
#Turist
6 yıl önce