|

Turizme paket dopingi

Zor günler geçiren turizm sektörü hükümetin aldığı önlemlerle kan kaybını telafi etmeye çalışıyor. Hükümetin turizm konusunda gerekli adımları attığını söyleyen TYD Başkanı Murat Ersoy, “Erken revervasyonlarda yüzde 25 artış söz konusu. Ramazan sonrasında da turist sayısında artış görmeye başlayacağız. Beklediğimiz artış, sektör rakamlarını toparlayacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:32 - 1/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Hükümet, bu yıl başta Rusya ile yaşanan uçak krizi, komşu ülkelerde süregelen karışıklıklar, terör olayları ve uluslararası arenada yürütülen kara propaganda nedeniyle zor bir yıl geçiren turizm sektörünün elini rahatlatmak için bir dizi önlem paketi hayata geçirdi. Alınan önlemler meyvesini vermeye başladı. Turizm sektöründeki son gelişmeleri değerlendirmek için dün İstanbul'da bir araya gelen turizm yatırımcıları, sektörün geleceğinin çok parlak olduğunun altını çizdi ve sektörün en kısa zamanda toparlanarak büyümeye devam edeceğini kaydetti.



TÜRKİYE YERİNDE DURMAYACAK


Toplandıta konuşan Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, "Artık hiçbir büyük oyuncu cirosunun yüzde 60'ını aynı sepete koymayacak. Bu, pazarda yeni kalıcı oyuncular anlamına geliyor. Ama Türkiye de yerinde durmayacak. Biz de mevcut pazarlarda alternatif pazarlama araçları geliştireceğiz" dedi. Gerileme oranının yükseldiğini, ramazan ayı sonrasında turist sayısında artış görmeye başlayacaklarını ifade eden Ersoy, erken rezervasyonlarda yüzde 25 artışın söz konusu olduğunu bildirdi. Özellikle Müslüman ülkelerin tatile son anda karar verdiğini dile getiren Ersoy, rezervasyonlarda yaşanacak artışın, sektör rakamlarını toparlayacağını kaydetti. Ersoy, hükümetin bu konuda gerekli adımları attığını kaydetti.







3 AYDA 18,3 MİLYAR $ KREDİ VERDİK


DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise, TYD'nin 108 üyesine kredi vermeyi sürdürdüklerini belirterek, turizm sektörüne Mart 2016 itibariyle verilmiş kredi miktarının, 18,3 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bunun 2,9 milyar dolarının, yani yüzde 16'sını DenizBank'ın sağladığını ifade eden Ateş, "Bu oranla sektöre kredi veren bankalar sıralamasında ilk sıradayız. DenizBank'ın turizm sektörüne verdiği kredi miktarı yüzde 4 artış kaydetti. Cari açığı azaltabilecek en kritik sektör. Bu sebeple biz turizmcilerle el ele yürümeye devam edeceğiz" dedi.



Yatırımlar hız kesmedi


Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Ekonomi Bakanlığı tarafından Nisan 2016 döneminde verilen “Yatırım Teşvik Belgeleri” ile ilgili raporu dün açıkladı. Rapora göre, Anadolu illerindeki yatırımlar sürüyor. Yılın ilk 4 ayında ülke genelinde 29 şehirde 66 yeni otel projesi “teşvik belgesi” aldı. Toplamda 1 milyar 17 milyon lira harcanarak tamamlanacak yatırımlar sonrasında sektörde 3 bin 532 yeni ek istihdam sağlanacak.



Anadolu'ya yayılıyor


İlk dört ayda yatırımlar yine İstanbul, Antalya ve Aydın'da yoğunlaşırken, diğer illerde de yatırımların devam ettiği gözlendi. Yatak sayısı açısından; 2 bin 747 yatak ile ilk sırada yer alan Antalya'yı 1988 yatak ile İstanbul ve 1818 yatak ile Aydın takip etti. Otel sayısı açısından ise Muğla 9 otel ile ilk sırada yer alırken onu takiben 7'şer otel ile İstanbul ve Antalya listede yer aldı.





#Murat Ersoy
#Turizm
#DenizBank
8 yıl önce