|

‘Türkiye büyük bir başarı yazacak’

Türkiye’nin son 15 yılına baktığında aydınlık bir demokrasiye sahip bir ülke gördüğünü söyleyen ünlü fütürist Hamish Mcrae, “Siz demografik yapınızla aşırı derece şanslısınız. Türkiye’nin gençleri çok iyi eğittiğini biliyorum. Türkiye büyük bir başarı yazacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:50 - 12/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyaca ünlü füturistler ekonominin geleceğini yorumladı
Dünyaca ünlü füturistler ekonominin geleceğini yorumladı

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği “Futuristanbul” etkinliği dünyaca ünlü fütüristleri ağırladı. Gelecek hakkında öngörülerin paylaşıldığı toplantıda Türkiye’nin büyüyen ekonomiler arasında yer alacağı vurgulandı. ‘Ekonomi ve Finanstan İnsana Gelecek Dünya’ başlıklı sunum yapan ünlü Fütürist Hamish Mcrae, Türkiye’nin son 15 yılına bakıldığında çok aydınlık demokrasiye sahip bir ülke gördüğünü söyledi.

POTANSİYELİNİ ORTAYA KOYMALI

Türkiye'nin daha çok gelişecek potansiyeli olduğunu belirten Mcrae, “Dünyadaki konumu sayesinde büyür. Türkiye potansiyelini ortaya koyuyor. Bazı ülkelerin çok hızlı büyümesi nüfus onaranının artmasından kaynaklanıyor. Siz “yumuşak karınsınız”. Yüksek doğum oranlarınız 90’lara artmış. Şu an biraz düşüş olsada, devreye ekonominin gelişmesini sağlayacak eğitimli kişiler giriyor. Siz demografik yapınızla aşırı derece şanslısınız. Ülke olarak gençlerinizi çok iyi eğittiğinizi biliyorum. Türkiye büyük bir başarı yazacak” diye konuştu.


KADINLAR EKONOMİYE KATILMALI

“Geleceğe bu kadar yakından bakan bir toplantıya katılmamıştım” diyen Mcrae, kadınların iş gücüne katılım oranın az olduğu eleştirisinde bulundu. Mcrae, “Orada kullanabileceğiniz güçlü bir kaynağınız var. Onu artırabilirsiniz. Tamamen demografik yapınızla bile başarı yazabilirsiniz” dedi. 2030 itibariyle Türkiye ekonomisinin 14. büyük ülke olacağını öngören Mcrae, 2050’de ise Türkiye’nin 12. sırada yer alarak, istikrarlı büyümesini sürdüreceğini kaydetti. 

İSTANBUL’DA 50 BİN DRONE UÇACAK

Da Vinci Enstitüsü Direktörü ve Google Fütüristi Thomas Frey ise drone’ların ilerleyen yıllarda insanlığa daha nitelikli hizmet vereceğini belirterek, “Yakın bir gelecekte İstanbul dahil büyük şehirlerde 50 bin drone uçacak ve yüzden fazla alanda insanların hayatına değecek” dedi. Teknolojinin insan hayatının her alanında gözle görülür değişime yol açtığını hatırlatan Frey, şunları söylüyor:


“2023’e kadar 2 milyar işin ortadan kaldırılacağını söylemiştim. Bunu 2 milyar kişi işsiz kalacak demek için söylemedim. İnsanları uyandırmak için söyledim. İnşaatlarda kullanılan su terazisi artık mobil aplikasyonlarla indirilebiliyor. Artık ustalara olan ihtiyacımız azalıyor. Kurye, ambulans şoförü, polis, ev taşıyıcılar… Bu meslekleri gelecekte drone’lara kaptıracağız ama drone komuta merkezi görevlileri, veri analistleri benzeri yeni iş tanımları çıkacak."

  • HER ŞEYİN BİR NEDENİ VAR
  • İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar da, hayatta her şeyin bir 'neden'le başladığını belirtti. Gelişmenin, bir 'neden'in ardından koşmak olduğunu belirten Çağlar, "Dünya kurulduğu günden bugüne neden sorusunun peşinde inişler ve çıkışlar yaşadı. Yine bu süreçte değişimin hızı öyle bir hal aldı ki, durup üzerine düşünmeye kalksak bile bunu başarmamız mümkün olamıyor. Çünkü üzerinde düşüneceğimiz şey çoktan eskimiş oluyor” ifadelerini kullandı.
#Thomas Frey
#Ekonomi
#Türkiye
#Hamish Mcrae
7 yıl önce