|

Ustura modaya ayak uydurdu

Bakkal ve kasaptan sonra mahallenin vazgeçilmezi berberler, yepyeni tarzıyla gözde meslekler ve yatırım alanları arasında yer alıyor. Eski dükkanların yerine şimdilerde kişisel bakım merkezini andıran lüks salonlar açılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:18 - 21/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Mahalle esnafı denilince ilk akla gelen ancak kariyer planlarında fazla yer verilmeyen berberlik, şimdilerde gözde meslekler arasında gösteriliyor.
​Mahalle esnafı denilince ilk akla gelen ancak kariyer planlarında fazla yer verilmeyen berberlik, şimdilerde gözde meslekler arasında gösteriliyor.
ORHAN ORHUN ÜNAL - SERBEST PİYASA

Mahalle esnafı denilince ilk akla gelen ancak kariyer planlarında fazla yer verilmeyen berberlik, şimdilerde gözde meslekler arasında gösteriliyor. Çıraklıktan yetişenler yanında diplomalısı, saç tasarımcısı derken bu iş kolu, getirisi olan bir yatırım alanı haline de geldi. Eskiden koltuk, ayna ve el fırçası ile hatırlanan berber dükkanları, yaşam merkezlerine dönüşmüş durumda. Üstelik sadece AVM’de değil, hemen her mahallede açılan mekan sayısı hızla artıyor.

‘BERBER KAFE’

Artık birçok salonda yüz için buhar makinesi, cilt bakımı aletleri, masaj koltuğu ve hatta ‘take away’ denilen ‘al git’ kahve bölümleri bulabilirsiniz. Bu yerler ufak çaplı birer kişisel bakım merkezi olunca haliyle işin kazancı da artmış. Konuştuğumuz birçok esnaf, 5 yıl öncesinde günlük 100 liralık cironun yatırımlar sayesinde en az iki katına çıktığını aktarıyor. Genelde birkaç berber ortaklaşa sermayesini bu işe yatırırken, sektöre büyük paralarla giren yatırımcıları da bulunuyor. Küçük esnafa gelince onlar dükkanı yavaş yavaş büyütmekten yana. Şimdilik... Haydi ‘sinek kaydı’ bir haber yapalım.

TARZ DEĞİŞTİ MESLEK GELİŞTİ

Çoğumuzun tüketmeye yönelik bitmek bilmeyen istek ve bağımlılığımız, piyasadaki büyük değişimin en önemli nedeni. Sektörden öğrendiğimize göre, özellikle 18-35 yaş arası nesil kahvesini içip, cilt bakımını yaptıracağı, yeni moda saç kesimlerini deneyebileceği yerler istiyor. Hele ki erkekler, kişisel bakımda kadınlarla yarışır hale gelince işin piyasası almış yürümüş. Yani eski dönemdeki ‘Vur saçı abi 5 numaraya’ veya ‘Yap bir Amerikan tıraşı’ dönemi geçmiş. Mahalle berberliği, ülkemizin vazgeçilmezi olsa da trend mekanlara karşı ne kadar ve nasıl direnir bilinmez. Bir bakıma aşçıların geçtiğimiz yıllarda başına gelen şeyi şimdilerde bu işin ustaları yaşıyor. Yani artık berberlerin de ‘master şefleri’ var.

KURSU 500 TL’DEN BAŞLIYOR

Tabi ki bu kadar hizmetin bir de bedeli oluyor. Mesela 25 liradan kesilen saç, söz konusu yerlerde 200 liraya kadar çıkabiliyor. Cilt bakım 50, yüz maskesi 30 liradan başlayan rakamlarla sizleri bekliyor. 2-3 saatini bu salonlarda geçirenler, 300-500 liralık faturaya razı oluyor. İşin kursları da gecikmemiş. Sadece internette yüzlerce eğitim kurumu bulabilirsiniz. Buralarda farklı saç kesimlerini öğreneceğiniz dersler veriliyor ve ücretler 500 ila 5 bin lira arasında değişiyor. Paket eğitim de var.

AYDA 5 BİN LİRA GELİR

80 Ülkede 13 dilde kozmetoloji okullarında eğitim veren Pivot Point’in Türkiye Başkanı Yusuf Koçyiğit, son yıllarda mesleğe ciddi bir talep olduğunu belirtiyor. Ortalama bir saç tasarımcının 5 bin liradan fazla aylık gelir sağlayabildiğini aktaran Koçyiğit, bu rakamlar sayesinde de kurslara ciddi bir talep olduğunu söylüyor.

Mahalle berberi yeniden

Harbiye’de erkek kuaförlüğü yapan Cemil Sarıman, erkeklerin dış görünüşlerine daha fazla önem vermeleriyle mesleğe talebin arttığını belirtiyor. Sarıman, mahalle aralarından hatırladığımız eski tip berber dükkanlarının yerini daha fazla hizmet sunan profesyonel mekanların aldığını anlatıyor. "Eskiden ayna ve berber koltuğundan ibaret olan dükkanlar şimdilerde kafesi, kitap okuma ve dinlenme yerleri bulunan birer yaşam alanı oldu” diyen Cemil Sarıman, yüz buharı makinesi, cilt bakım aletleri, masaj koltukları derken artık salon açmanın ciddi yatırım maliyeti gerektirdiğini paylaşıyor. Özellikle gençlerin yeni ve farklı saç kesim isteklerinin olduğunu anlatan Sarıman, “Kuaförler de yeni dönemin şartlarına uyum sağlamak zorunda aksi takdirde ayakta kalması güç olur” diyerek yeni dönemin şartlarını özetliyor.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ ELZEMDİR UNUTMAYIN

Eğitim verilen yerleri sorduğumuzda Sarıman, bu işin o kadar da kolay olmadığını şöyle aktarıyor: “Berberliğin eğitimi olabilir, olmalıdır. Ancak saç kesimi konusunda uzmanlık öyle birkaç dersle öğrenilmez. Bu işi bir zanaat olarak algılamak gerekir, elinizde sertifika ile hemen ertesi gün bir yerde başlayamazsınız. Büyük vaatler ancak kandırmaca olur. Kimse sertifikaya bakıp iş vermez. Usta -çırak ilişkisinde işin incelikleri yanında esnaflığın kurallarını öğrenirsiniz. Bu kariyere başlayacakların mesleğin adabını ve zorluklarını bilmeleri şart.” Sarıman özellikle, İstanbul’da Arap turistlerin ilgisi sayesinde çok katlı salonların açıldığını ve buraların 24 saat çalıştığı bilgisini de ekliyor.

KOSGEB kredisi ile işi geliştirmek mümkün

Yusuf Koçyiğit ise, önceden fazla da yüzüne bakılmayan kuaförlüğün şimdi altın dönemini yaşadığını KOSGEB kredileri ve benzeri teşviklerle kişilerin işlerini geliştirebildiğini söylüyor. Koçyiğit, mesleğin büyük dönüşümünü heyecanla ilgilisi için tasarlıyor: “İnsanlar daha iyi görünmek ve güzelleşmek uğruna para harcamaktan çekinmiyor. Kozmetikten, estetiğe farklı alanlarda milyarlarca dolarlık sektörler söz konusu. Pazar, çok hızlı büyüyor. Saç tasarım işini de büyük resimden ayrı düşünmemek gerekir.”

  • Şimdi ne olacak?
  • Haberde anlatılanlar iyi hoş ama aklımıza takılan sorular da var. Mesela hangi modeli tarif edersen et bildiğinden şaşmayan Berber Şükrü’ye ne olacak? Saçı başkasına kestirdiğini anladığında ‘Ara makası fazla atmış’ sözleri ile başlayan laf sokmaları ne yapacağız? ‘Memleket nere, ne goldü ama’ gibi sohbet amaçlı öznesiz soruların anlamını kimle çözeceğiz? Kahvehanelerden sonra her Türk erkeğinin siyaset meydanıdır berber dükkanı. Yani memleket meseleleri şöyle mi noktalanacak:
  • - Buralardan da alayım mı?
  • -Al abi al kil maskesi yapacağız daha...
#​Yusuf Koçyiğit
#Cemil Sarıman
6 yıl önce