|

Dünya ekonomisi ümit vermiyor

Ekonomi hocaları, bu yıl dünya ekonomisinden ümitsiz olduklarını açıkladı. İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği çalıştayında 2019’u tartışan üniversitelerin ekonomi ve finans hocaları, Türkiye özelinde ise ekonominin potansiyeline güvenlerini dile getirdi. Bu yıl büyümeyi destekleyici adımlara öncelik verilmesi gerektiğine de dikkat çekildi.

Haber Merkezi
04:00 - 1/01/2019 Salı
Güncelleme: 23:19 - 31/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Çalıştay, Türkiye ekonomisi için en önemli risk olarak jeopolitik riskleri görüyor.
Çalıştay, Türkiye ekonomisi için en önemli risk olarak jeopolitik riskleri görüyor.

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği’nin (İEAD) düzenlediği ‘Türkiye Ekonomisi 2019 Beklentileri Çalıştayı’ ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. İstanbul’daki üniversitelerde görevli 28 ekonomi ve finans hocasının katıldığı çalıştayın sonuçları, hocaların dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme ve beklentilerini ortaya koyuyor.

Çalıştayın sonuçlarına göre, hocaların 2019 yılında dünya ekonomisinden ümitleri yok. Dünya ekonomisinde yaşanması muhtemel durgunluk yanında, artan ticaret savaşları ve özellikle politik gerilimler, hocalara göre 2019 yılında dünya ekonomisinin en önemli sorunları olacak.
Dolayısıyla dünyayı, artan ticaret savaşları ve şiddetlenen politik gerilimlerin şekillendirdiği zor bir yıl bekliyor.
Türkiye ekonomisinin ise potansiyeline güvenen ekonomi hocaları, Türkiye ekonomisinin geleceğinden ümitli olduğunu belirtiyor.

YÜKSEK BORÇ TEHDİT

Çalıştayın sonuçları, ticaret savaşları ve parasal daralma ile boğuşan ABD ekonomisine karşın, Avrupa Birliği ve İngiltere ekonomilerinin daha sıkıntılı olduğunu gösteriyor.
Hocalar, Avrupa Birliği ve İngiltere’deki ‘Brexit belirsizliğine’ dikkat çekiyor. Sürecin taraflarca kötü yönetildiğine vurgu yapan hocalar, düşük büyüme performansı ve sokak olaylarının gölgesinde Avrupa’yı zor bir yılın beklediğini öngörüyor.

Çalıştaya katılan hocalara göre, dünya ekonomisinde orta vadeli en önemli risk ise Batı ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki yüksek borçluluk düzeyleri. Hocalar, dünya genelindeki yüksek borçluluğun dünya ekonomisinin geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğu kaygısını taşıyor.

JEOPOLİTİK RİSK FAZLA

Çalıştaya katılan hocalar, Türkiye ekonomisi için en önemli risk olarak jeopolitik riskleri görüyor.
Küresel ekonomideki durgunluk ve belirsizlikler de, tüm diğer gelişmekte olan ülkeler için olduğu gibi, Türkiye ekonomisi için de önemli risk unsurları durumunda. Ekonomideki yavaşlamaya dikkat çeken hocalar, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin yerinde olduğu görüşünde.

Özellikle sermaye piyasasının geliştirilmesine ve firmaların finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasına yönelik adımların önemli gelişmeler olduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca, cari işlemler açığı ve kamu maliyesindeki dengelenmenin de altı çizildi. Bu çerçevede, ekonomideki dengelenme ve büyüme açısından 2019 yılının daha olumlu bir yıl olacağı beklentisi paylaşıldı.

FİRMALAR RİSK YÖNETİMİNİ YAPMALI

Firmalar açısından ise döviz cinsinden borçların önemli bir yük olduğu dile getirilen çalıştayda, ancak piyasalardaki dengelenmenin bu açıdan olumlu bir gelişme olduğu görüşü ifade edildi. Bu anlamda, birçok firmanın ‘risk yönetimi’ yapmadığına dikkat çekilerek, firmaların her zaman, yani işler iyiyken de, mutlaka ‘risk yönetimi’ yapmaları gerektiği uyarısında bulunuldu. Kısa vadede bazı risklerin mevcudiyetine karşın, Türkiye ekonomisinin büyük bir potansiyelinin olduğu, uzun vadeli planlama ile uzun dönemli bir büyüme patikasının mümkün olduğu görüşü çalıştayın öne çıkan sonuçlarından biri. Bu çerçevede, enerji ve tarım sektörlerinin önemine vurgu yapılan çalıştayda, işgücü piyasası, eğitim ve teknoloji alanlarında bazı reformların yapılmasının gerekliliği de ifade edildi.

  • KÜRESEL BÜYÜMEDE
    2019 BEKLENTİSİ %2,7
  • Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, küresel ekonominin 2019 yılında yüzde 2,7 büyüme kaydedeceğini bildirdi. Schmieding, politik popülizm ve korumacılığın iki büyük risk olduğunu vurgulayarak, popülizmin ve hızlanan ticaret savaşlarının küresel ekonomide ciddi bir gerilemeye sebep olabileceğini aktardı. Schmieding, Avro Bölgesi’nin ise 2019 yılında yüzde 1,3 büyüme kaydedeceği öngörüsünde bulundu. Almanya’da gelecek yıl büyümenin yüzde 1,2 olarak gerçekleşmesini öngeren Schmieding, bu yıl İtalya’da ise büyümenin yüzde 1’lerde seyretmesini bekliyor.
#Türkiye
5 yıl önce