|

Yabancı yatırımcı mesajı aldı

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türkiye’nin jeopolitik riskleri yönetmek için ekonomide gerekli yetenekleri geliştirdiğini söyledi. Bu anlamda uluslarası yatırımcının mesajı net olarak aldığını belirten Ermut, Zeytin Dalı Operasyonu'ndan dolayı yatırımcılardan Türkiye'ye yönelik herhangi bir olumsuzluğa şahit olmadıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2018 Salı
Güncelleme: 08:01 - 20/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Ermut: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile icraatlar yoğunlaşacak.
Ermut: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile icraatlar yoğunlaşacak.

Türkiye sahip olduğu stratejik konum; milyar dolarlık alt-üstyapı projeleri ve her alanda yapılan büyük yatırımlarla hem yerli hem de yabancı yatırımcının ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Durum böyle olunca bu alanda yürütülen çalışmalar büyük önem taşıyor. Zeytin Dalı Operasyonu’nun hem Türkiye hem de bölgenin siyasal ve ekonomik güvenliği için yapıldığı mesajı yabancı yatırımcı tarafından her geçen gün daha da net şekilde algılanıyor. “Zeytin Dalı gibi kapsamlı bir operasyonu yapabilmek bölgesel ve küresel anlamda ciddi bir saygınlık ve etkinliğe sahip olmayı gerektirir. Bu da bir yandan yatırımcılara güven veren bir durum” diyen Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ile yeni dönem hedeflerini konuştuk.

BÖLGENİN İSTİKRARLI VE GÜVENLİ LİMANIYIZ
* Öncelikle Afrin operasyonu yabancı yatırımları nasıl etkiliyor?

Uzun vadeli doğrudan yatırımcılar açısından bakıldığında, Türkiye’deki yatırımcılar bölgedeki jeopolitik risklerden daha az endişe duyuyorlar. Evet, Türkiye’ye yatırım yapan şirketler bölgesel çatışmaları bir risk olarak görüyor. Ancak bunun yönetilebilir bir risk olduğunu düşünüyorlar. Çünkü bölgesel zorluklar Türkiye için yeni bir olgu değil. Zira Türkiye jeopolitik riskleri yönetmek için ekonomik anlamda gerekli becerileri ve yetenekleri geliştirdi. Ülkemiz, bu tür riskleri yönetmek için zamanında tüm tedbirleri başarıyla uyguladığından, sürekli hareketli olan bir bölgede istikrarlı ve güvenli bir liman haline geldi.

Zaten Zeytin Dalı gibi kapsamlı bir operasyonu yapabilmek hem bölgesel hem küresel anlamda ciddi bir saygınlık ve etkinliğe sahip olmayı gerektirir. Bu da bir yandan yatırımcılara güven veren bir durum.

FIRSATA DÖNÜŞTÜRDÜK

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası ve daha önce Afrin operasyonunun benzeri olan Fırat Kalkanı Operasyonu’ndan sonra da ekonomimiz herhangi bir olumsuzluğa mahal vermedi. Aksine, Türkiye tüm bu krizleri fırsat haline getirdi. Uluslararası yatırımcılarımız, Türkiye’nin bölgede güvenli bir liman olduğunu her seferinde görmüş oldular. Dolayısıyla, biz bugüne kadar yatırımcılardan Zeytin Dalı Operasyonu veya herhangi başka bir sebepten dolayı Türkiye ile ilgili bir olumsuzluğa şahit olmadık.

GENÇ NÜFUS AVANTAJ
* Start-up, teknoloji ve inovasyon gibi Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırımlarında alınan yol ne durumda?

Avrupa’nın en genç nüfusuna sahibiz. Bu aynı zamanda, ülkemizi nitelikli ve rekabet avantajı olan insan kaynağı anlamında da ön plana çıkarıyor. Birçok uluslararası şirketin Türkiye’ye yatırım yapmasının temel nedenlerinden birisi de bu. Türkiye, aynı zamanda, 77 milyonu aşan mobil operatör abonesi ve 20 milyonu aşan internet kullanıcısı ile teknoloji iş girişimleri için de fırsatlar sunuyor. Biz de, Yatırım Destek Ajansı olarak, girişimciliğin ülkemizin açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Girişimleri, yatırımcıları ve büyük şirketleri kısacası tüm ekosistemi anında gözlemliyoruz.

  • DÜZENLEMELER DİKKATTEN KAÇMADI
  • * Yatırımcı iştahında artış söz konusu mu? Yatırımcıların 2018 yılına ilişkin beklentileri ne yönde?
  • Rakamsal olarak baktığımızda geçen yıla kıyasla küresel UDY akımlarında 2017 yılındaki gerileme ile hemen hemen aynı oranda bir azalma var. Yani Türkiye’ye has bir durum olmayan global anlamda bir daralma söz konusu. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) yakın zamanda açıkladığı verilere göre global UDY rakamı 2016 yılında 1,81 trilyon dolarken, 2017 yılında 1,52 trilyon dolara gerilemiş. Türkiye’nin kaydetmiş olduğu ekonomik büyüme ve istikrar, yapmış olduğu reform ve düzenlemeler, elbette uluslararası yatırımcıların dikkatinden kaçmadı.
2017’DE 10,8 MİLYAR DOLARLIK UDY YATIRIMI GERÇEKLEŞTİ
*2017 yılı sizin için nasıl geçti? Yapılan toplam yatırımlar ne kadar, bunlar ağırlıklı olarak hangi sektörlerde gerçekleşti?

2017 yılında yurtiçinde gerçekleşen net Uluslararası Doğrudan Yatırımların (UDY) toplamı 10,8 milyar dolar oldu. 2002 yılından bu yana bakıldığında ise ülkemize gelen UDY’nin hacmi artarken kalitesinin de arttığını görüyoruz.



TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE AR-GE'YE ODAKLANACAĞIZ
* 2018 yatırımlarında hangi alanlara ağırlık verilecek?

Doğrudan yatırımları sürdürülebilir kalkınmanın temel unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bununla birlikte, ülkemizde daha fazla istihdam sağlayacak, ihracatımızı artırıp ithal bağımlılığını azaltacak, teknoloji transferine olanak sağlayacak ve Ar-Ge’ye yönelik yatırımlara ve sektörlere daha çok yoğunlaşmak istiyoruz. Uzun vadeli sermaye girişi sağlayan doğrudan yabancı yatırımların, aynı zamanda, yerli firmalarımızın küresel değer zincirine entegrasyonu ve rekabet gücünün artması anlamında da katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu yıl da, dünya genelinde daha fazla birebir görüşme, yatırımcı toplantısı ve seminer düzenleyip konferanslara katılım sağlamayı hedefliyoruz.

  • CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİYLE İCRAATLAR YOĞUNLAŞACAK
  • * Anayasal sistemde yapılan son değişiklik ile, daha çok istikrar sağlayacak olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmenin ilk adımının atıldığını dile getiren Arda Ermut, bunun faydaları hakkında şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile güçler ayrılığını net bir şekilde uygulama imkânı bulacağız. Böylece, uluslararası yatırımcıların beklentileri doğrultusunda, kararlar daha hızlı ve etkili bir şekilde alınacak, hükümetimiz yürütme erki olarak icraat ve reformlara daha fazla yoğunlaşacaktır."
#Arda Ermut
#Yatırım
#Ekonomi
6 yıl önce