|

Yabancıya ‘tek durak’

349 milyar dolarlık ekonomisiyle 25 Avrupa ülkesini geride bırakan İstanbul, artan iş potansiyeli ile dikkat çekiyor. İstanbullu girişimcinin savunma sektörüne daha çok ilgi gösterdiğini söyleyen İSTKA Yönetim Kurulu üyesi Erdal Bahçıvan, küçük firmaların bile silah sanayiine yöneldiğini ifade etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:27 - 29/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Artan yabancı yatırımcı ilgisini sürekli kılmak için düğmeye basan Türkiye, Invest in Istanbul projesini hayata geçirdi. Buradan hizmet alan yabancı yatırımcı; ikamet, çalışma izni, vergi kaydı, imar izni ve yapı ruhsatı gibi işlemlerini tek elden yürütebilecek.
Artan yabancı yatırımcı ilgisini sürekli kılmak için düğmeye basan Türkiye, Invest in Istanbul projesini hayata geçirdi. Buradan hizmet alan yabancı yatırımcı; ikamet, çalışma izni, vergi kaydı, imar izni ve yapı ruhsatı gibi işlemlerini tek elden yürütebilecek.

Türkiye’nin en hızlı gelişme kaydeden şirketler sıralamasında hiç şüphesiz KOBİ düzeyindeki firmalar en ön sırada karşımıza çıkıyor. Bu alandaki yenilikçi teknolojilere yatırım da hızla artıyor. Öyle ki ülkemizdeki KOBİ’ler, istihdamın yüzde 75’ni karşılarken; ihracatın da yüzde 56’nı gerçekleştiriyor. Küçük işletmelerin ortaya koyduğu bu başarıda hiç şüphesiz verilen devlet destekleri de büyük önem taşıyor. Son olarak; İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) temsilcileriyle KOBİ’lere yönelik yürüttükleri projeler üzerine konuştuk.

349 MİLYAR $'LIK EKONOMİ

Aynı zaman da İSTKA Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten İstanbul Valisi Vasip Şahin; 349 milyar dolarlık ekonomisi ile İstanbul'un Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ına denk bir büyüklüğü temsil ettiğini söyledi. Şahin, "Şehrimiz tek başına ürettiği gelir ile 25 Avrupa ülkesini geride bırakıyor ve 130 ülkeden daha büyük bir ekonomik gücü elinde bulunduruyor” bilgisini paylaştı. Yabancı yatırımcılara yönelik önemli bir hizmetleri olduğunu anlatan Şahin; “Her kalkınma ajansının bünyesinde yatırım destek ofisleri bulunuyor. İSTKA, bu yıl yatırım destek ofisi bünyesinde ‘Invest in Istanbul’u kurdu. Türkiye’de ilk defa, Invest in İstanbul’dan hizmet alan yabancı yatırımcı; ikamet izni, çalışma izni, işyeri tescili, vergi kaydı, SGK işlemleri, işyeri açma ruhsatı, imar izni ve yapı ruhsatı işlemlerini tek elden yürütebiliyor” diye konuştu.

ÖRNEK UYGULAMA

Invest in Istanbul ile 1 ay süren işlemleri 1 haftaya indirmeyi hedeflediklerini aktaran Şahin, “Bu model Türkiye’deki diğer kalkınma ajanları için örnek bir uygulama olacak” dedi. Özel sektörün dinamizminin kendilerini 10 yılda 3 kat büyüttüğüne işaret eden Şahin, görevlerinin yatırımcının önündeki engelleri kaldırmak olduğunu belirtti.

710 PROJEYE 400 MİLYON TL

2009’da kurulan İSTİKA’nın ilk desteğini 2010 yılında vermeye başladığını hatırlatan Şahin; “Kuruluşumuzdan bu yana 710 projeyi destekledik. Şimdiye kadar 407 milyon liralık bütçe kullandık” dedi. Gelişmiş ülkeler grubunda yer almanın ancak yüksek katma değerli ürünler ile olacağına inandıklarını kaydeden Şahin şunları söyledi: “Küresel trendler de böyle bir dönüşümü zorunlu kılıyor.” 

KOBİ’LER KİLİT ROL OYNACAK

İstanbul’un, ekonomik lokomotif özelliği ile dönüşümde başı çekebileceğine işaret eden Şahin; KOBİ’lerin bu alanda kilit rol oynayacağını ifade etti. Birinci merkezlerinin kısaca ÇETAM adını verdikleri Çelik Test ve Araştırma Merkezi olduğunu belirten Şahin, “Kurduğumuz bu merkez sektöre küresel rekabet gücü kazandıracak” diye konuştu. Pilot ölçekli üretim simülasyon laboratuvarları ile üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinin yanında firmalara kendi AR-GE projeleri için altyapı imkânı da sağlandığını aktaran Şahin; “İkinci merkez ise; Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezimiz (ALUTEAM)" bilgisini paylaştı.


  • İSTANBUL SANAYİSİ SAVUNMAYA GEÇTİ
  • İSTKA Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da İstanbul'da, savunma sanayii çalışmalarına yönelik bir eğilim olduğuna dikkati çekti. Bahçıvan "Yıllardır Ankara bu sektörün merkeziydi. Geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayii Müsteşarı da bir yorum yaptı: ‘İstanbul gibi sanayi kültürü olan bir şehirde savunma sanayiinin gelişmemesi kabul edilemez.’ Artık İstanbul savunma sanayiinin de öncüsü olmak istiyor. Büyük değil, küçük firmalar bile artık bu işe yöneliyor" ifadelerini kullandı.
İHA İÇİN
PARÇA ÜRETİYOR

ALUTEAM, alüminyum ve ilgili tüm sektörlerin ortak kullanımına ve işbirliğine açık uluslararası ölçekte bir araştırma merkezi olma hedefi ile çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Şahin; “ALU-TEAM, prototip çalışmaları, 3D yazıcılarla özel nitelikli ürün üretimi gibi projeler içinde yer alıyor. Şirketlere teknoloji transferi yapma noktasına geldi. ALUTEAM’ın insansız hava araçlarımızın 300’den fazla fonksiyonel parçasını ürettiğini de paylaşmak isterim” açıklamasında bulundu.

İKİTELLİ OSB’DE UZAY VE HAVACILIK ÖN PLANDA

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Şahin; İkitelli OSB’nin bünyesinde barındırdığı 37 sanayi kooperatifi ile sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin KOBİ’lerinin üretim çeşitliliği için çok güzel bir örnek oluşturduğunu kaydetti. Şahin; “İkitelli’de Havacılık Uzay Farkındalık ve Bilgi Merkezi (HUFBM) projesi ile KOBİ’lerin yüksek katma değerli ürünler üretebilir hale gelmesinin önünü açtık” diye konuştu. Şahin, böylece havacılık ve uzay konularında farkındalık yaratacak bir merkez oluşturulduğunu söyledi.


#HUFBM
#​İkitelli
#Erdal Bahçıvan
#İstanbul
7 yıl önce