|

Yoksulluk sallıyor

Kentlerde yaşayan nüfusun yüzde 80'inin gelirinde azalma olurken, gelir düzeyi yüksek olan yüzde 20'lik kesimin gelirlerinde artış meydana geldi.AC Nilsen şirketinin yaptığı araştırmaya göre Kırsal alanlarda yaşayanların yüzde 40'ının geliri artarken, yüzde 60'ının gelirinde azalma oldu.

Yeni Şafak
00:00 - 17/09/1999 Cuma
Güncelleme: 17:18 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Enflasyon ve işsizlik sorunlarını bir türlü aşamayan Türkiye'de, gelir dağılımındaki dengesizliğin giderek arttığı bildirildi. Toplumun çok az bir kesimini oluşturan en zenginler Avrupa standartlarında yaşarken çok düşük bir gelirle geçinmeye çalışanların oranı da her geçen gün artıyor. Dünya çapında yaptığı araştırmalarıyla isim yapan AC Nilsen Araştırma Şirketi'nin 1999 yılında Türkiye'de yaptığı araştırmalarda; ülkemizde en zenginlerle çok fakirler arasındaki gelir farklılığının 20 kata ulaştığı kaydediliyor.

Gelir dağılımı bozuldu

Araştırmalarda; Türkiye'de 2 milyon 790 bin kişi en zengin aile grubunu oluştururken, bu grubun yıllık ortalama harcaması ise 62 bin 750 dolar olarak tesbit edildi. Buna karşılık orta halli aileler ise; yılda 9 bin 350, düşük gelirli aileler de 7 bin 650 dolar harcıyor. Araştırmaya göre, toplumun yüzde 36,7'lik bir kısmını oluşturan fakir ailelerin harcama miktarı ise ancak 4 bin 900 dolara ulaşabiliyor. Yine toplumun yüzde 17'sini oluşturan çok fakirlerin yıllık harcamaları ise 3 bin 200 doları aşmıyor. Araştırmadaki veriler Türkiye nüfusunun yüzde 54,5'inin fakirlik sınırının altında yaşadığını gösteriyor . Bu arada son 7 yılda Türkiye'de özellikle kentlerdeki insanların, kırsalda yaşayanlara göre daha olumsuz şartlarda hayat sürdüğü kaydedildi. Hazine Müşteşarlığı Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı bir araştırmada; kentlerde yaşayan nüfusun yüzde 80'inin gelirinde azalma olurken, sadece yüzde 20'lik kesimin gelirlerinde artış meydana geldi. Aynı araştırmaya göre; kırsal alanlarda yaşayanların yüzde 40'ının geliri artarken, yüzde 60'ının gelirinde azalma oldu.

Aylık mutfak harcaması 123 milyon

Hak-İş İstatistik Bürosu tarafından yapılan araştırmada, 4 kişilik bir alilenin mutfak masrafının geçen yıla oranla yüzde 67.6 oranında arttığı belirlendi. Hak-İş`in, kamu sektöründe çalışan işçi-memurlarla birlikte ve bir kısım özel sektör tarafından uygulanmakta olan yasal ücret ve maaş ödeme dönemi baz alınarak yaptığı çalışma sonucunda, 15-Ağustos 14 Eylül dönemi için 4 kişilik ailenin toplam zorunlu mutfak harcamaları, bir önceki aya göre yüzde 4.7 artarak 123 milyon 681 bin 690 lira olarak belirlendi. Mutfak harcamalarındaki artışın yıllık oranı da yüzde 67.6 olarak tespit edildi. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce