|

Yumurtlayan tavuğu kesmeyiz

Türkiye’de yumurta üretimi arttığı halde, fiyatların son haftalarda yükselmesi dikkat çekiyor. İki hafta önce pazarda 50 lira olan 30’lu yumurta kolisinin fiyatı geçen hafta 60 liraya, bu hafta ise 65 liraya çıktı. Marketlerde ise bu rakam 80 lirayı buluyor. Üreticiler; yumurtlayan tavukların kesilmesinden dolayı fiyatların arttığı iddiasını yalanlıyor. İstanbul Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Necati Yıldırım, “Yok öyle bir şey. Tavuk yumurtadan kesildiği zaman kesime gider. Yumurtlayan tavuk kesilmez” dedi.

Mesude Demirhan
01:41 - 2/10/2022 Pazar
Güncelleme: 01:45 - 2/10/2022 Pazar
Yeni Şafak
Yumurtlayan
tavuğu kesmeyiz.
Yumurtlayan tavuğu kesmeyiz.

Dünyanın sayılı kanatlı eti üreticileri arasında yer alan Türkiye’de tavuk yumurta üretimi de yıldan yıla artıyor. Önemli bir protein deposu olarak büyük ilgi gören yumurtanın yarısından fazlası yurt içinde tüketiliyor. Türkiye’nin yıllık yumurta üretimi, tüketimin yaklaşık iki katını buluyor. Yılda üretilen 19-20 milyar adet civarındaki yumurtanın yarısı yurt içinde tüketilirken, yaklaşık yarısı da ihraç ediliyor.

İKİ HAFTADA %30 ZAM YAPTILAR

Bahar aylarında yem fiyatlarındaki artış bahane edilerek yapılan zamların etkisi daha geçmemişken, son haftalarda yumurta fiyatlarının yeniden yükseltilmesi dikkat çekiyor. İki hafta önce 50 lira olan pazarlardaki büyük boy 30’lu yumurta kolisinin fiyatı geçen hafta 60 liraya, bu hafta içinde ise 65 liraya yükseltildi. Bazı marketlerde ise 30’lu yumurta kolisinin fiyatı 80 lirayı buluyor.

ÜRETİM AZALMADI ARTTI

Yem maliyetinde ciddi bir artış olmadığı ve akaryakıt fiyatları da düştüğü halde, yumurta fiyatlarının bu denli yükseltilmesi fırsatçılık olarak değerlendiriliyor. Üreticiler; yumurtlayan tavukların kesilmesinden dolayı fiyatların arttığı iddiasını yalanlıyor. Ambalaj maliyetindeki artışlardan dolayı üreticilerin yüzde 8-10 arasında bir fiyat artışı yaptığını belirten sektör temsilcileri, market ve pazarlarda yüzde 30’u bulan artışların kendilerinden kaynaklanmadığını savunuyor.

Türkiye’de yumurta üretimi arttığı halde, fiyatların son haftalarda artış göstermesi dikkat çekiyor. 2018’de 19,6 milyar adet olan yumurta üretimi, 2019’da 19,9 milyar adede çıktı. 2020’de yüzde 19,8 milyar adet olan yumurta üretimi, 2021’de 19,3 milyar adet oldu. Yumurta üretiminin bu yıl tekrar artışa geçmesi dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu son olarak Temmuz ayına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre; haziranda 1 milyar 528 milyon adet olan tavuk yumurtası üretimi temmuz ayında %2,7 artarak 1 milyar 569 milyon adet oldu. Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 0,6 arttı.

TÜRKİYE'DE 130 MİLYON YUMURTA TAVUĞU VAR

  • İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Başkanı Necati Yıldırım, ‘Yem pahalanınca tavuklar kesime gitti, yumurta fiyatları arttı’ iddiasının doğru olmadığını söyledi. Yıldırım, “Yok öyle bir şey. Yumurtlayan tavuk kesilmez. Ancak tavuğun yumurta sayısı azalır veya biterse o zaman kesime gider. Yani ekonomik ömrü bittiğinde kesime gider. Türkiye’de toplam 110-120 milyon tavuğumuz var. Köydekileri de eklersek 130 milyon yumurta tavuğumuz var. Bu hayvanların yüzde 10-12’si kesilir her yıl. Onun yerine de zaten yenisi geliyor. Bu kesimler piyasayı etkilemez. Türkiye’deki tüketimden çok raha fazla üretimimiz var” dedi.
#Yumurta
#Tavuk
#Necati Yıldırım
2 yıl önce