|

'TOKİ bizi desteklesin malzemeyi de alırız'

Doğu Afrika'nın Hint Okyanusu kıyısındaki ülkelerinden Tanzanya, konut sorununun çözümü için Türkiye'de. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yetkilileriyle görüşen Tanzanya heyeti “TOKİ bizi desteklesin, malzemeleri Türkiye'den alalım” teklifinde bulundu.

Yılmaz Yıldız
00:00 - 8/07/2011 Cuma
Güncelleme: 23:48 - 7/07/2011 Perşembe
Yeni Şafak
'TOKİ bizi desteklesin malzemeyi de alırız'
'TOKİ bizi desteklesin malzemeyi de alırız'

Tanzanya Ulusal Konut Kurumu Genel Müdürü Nehemiah Mchechu başkanlığındaki heyet, TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel ile görüşerek TOKİ'nin Tanzanya'da konut yapmasını istedi. TOKİ'nin çalışmalarını daha önceki ziyaretlerinde gördüklerini ve çok etkilendiklerini ifade eden Nehemiah Mchechu, TOKİ'nin çalışma sistemini Tanzanya'da uygulamak istediklerini kaydetti.

3 MİLYON KONUT

TOKİ'yi daha yakından tanımak için teknik bir ekiple geldiklerini belirten Mchechu, “Tanzanya'da ciddi bir konut ihtiyacı var. Şu anki konut ihtiyacı 3 milyondan fazla. Konut üretim rakamı ise çok düşük. Ulusal Konut Kurumu olarak biz 10 yılda 15 bin konut üretebildik. Hükümetten destek almadan, kendi kaynaklarımızı oluşturarak daha fazla ev üretmek, TOKİ ile iyi ilişkiler kurarak daha fazla aileyi konut sahibi yapmak istiyoruz. TOKİ'nin sistemini Tanzanya'da uygulamak istiyoruz. Yüzde 100 olmasa bile bu uygulamada yüzde 60 başarı sağlasak bile bizim için iyi olacak” dedi.

MÜTEAHHİTLER DE GELSİN

TOKİ'nin yanı sıra Türk müteahhitleri de Tanzanya'ya davet eden Mchechu, demir, çimento, çelik başta olmak üzere tüm inşaat malzemesini de Türkiye'den karşılamak istediklerini söyledi. Bundan sonra TOKİ ile sürekli iletişim halinde olacaklarını aktaran Mchechu “TOKİ Başkanı ve yardımcılarını ülkemize davet ediyorum. Ayrıca hükümetinizin de onayıyla karşılıklı işbirliği anlaşması imzalamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

DENEYİM PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Başkan Vekili Karabel de TOKİ'nin devlet disiplini ve özel sektör pratikliği içerisinde çalıştığını belirtti. Yapılan yatırımlarda merkezi bütçeden pay almadıklarını aktaran Karabel, TOKİ'nin kendi kaynağını kendisi üreterek 81 il ve 800 ilçede 508 bin 367 konut rakamına ulaştığını dile getirdi. Karabel, konutların yanısıra kamu binaları, okul, hastane, spor salonu, sevgi evi, engelsiz yaşam merkezi, pansiyon, kütüphane ve sağlık ocakları inşa ettiklerini hatırlattı.

Karabel, restorasyon ve kentsel dönüşüm projelerine de ağırlık verdiklerini anlattı. Hükümetin onayı ve talimatıyla Tanzanya'ya gereken desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Karabel, başarılı çalışmalar yapılabileceğini sözlerine ekledi.

10'DA BİRİ BİLE BAŞARIDIR

Tanzanya Kurumsal İlişkiler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Susan Omari, konut alanında yeni olduklarını ve TOKİ'nin yaptığı işlerden çok şey öğrendiklerini vurguladı. “TOKİ çalışmalarının 10'da 1'ini bile yapsak bizim için çok iyi olacak” diyen Omari, kentsel dönüşüm projelerini incelemek için Tanzanya'dan başka bir ekibin daha Türkiye'ye geleceğini ifade etti.


Ankara'da konutları incelediler

TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel ile yapılan görüşmenin ardından ilk olarak TOKİ'nin Çankaya'da bulunan Park Oran konutlarını gezen Tanzanya heyeti, daha sonra TOKİ tarafından yapılan Gölbaşı ve Altındağ konutlarını gezerek, konutların inşaat ve yaşam kalitesini yerinde görme imkanı buldular. Yaptıkları inceleme sonunda TOKİ konutlarına hayran kaldıklarını ve benzeri projeleri ülkelerinde görmek istediklerini belirten heyet, konut içi ve bina çevrelerinden bol bol fotoğraf aldılar.


Petrol karşılığı ev bile istediler

Türkiye'de 3 binin üzerinde proje ile 30 milyar liralık bir yatırıma ulaşan TOKİ'nin ünü tüm dünyaya yayılmış durumda. TOKİ ile çalışmak için Güney Amerikan Ortadoğu'ya geniş bir coğrafyadan teklifler yağıyor. İşbirliği için TOKİ'nin kapasını çalan ülkelerin sayısı 35'i bulurken, bu tekliflerden en dikkat çekeni ise Venezuela'nın TOKİ'den petrol karşılığı konut yapımı istemesiydi.

Venezuela'nın ardından aynı kıtadan Kolombiya da işbirliği teklifi getirmişti. Kolombiya Altyapı ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Maria Constanza Garcia Botero, ülkesindeki gecekondu sorununun çözümü için TOKİ'den destek istemişti.

TOKİ ile işbirliği yapmak isteyen ülkeler arasında Irak, Cezayir, Mısır, Suudi Arabistan, Nijerya, Madagaskar, Yemen gibi ülkeler başı çekiyor



13 yıl önce