|

94 yıl önceki gibi

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94. yılı coşkuyla kutlandı. Anıtkabir’de bir de ilk yaşandı ve tören bölümüne 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ve gazileri ile vatandaşlar da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin, tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi tüm farklılıklarına rağmen 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu irade, en büyük güven kaynağımız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/08/2016 mercredi
Güncelleme: 01:23 - 31/08/2016 mercredi
Yeni Şafak

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Günü, tüm yurtta düzenlenen törenlerle kutlandı. İlk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkati çektiği törende devlet ve askeri erkanın yanı sıra vatandaşlar da yer aldı. Törenlerde asker ile sivil ilk kez yan yana gelmiş oldu.



Törenler, Cumhurbaşkanı Tayyip Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli, bakanlar, yüksek yargı kurumu başkanları, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkanının katılımıyla başladı. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu.



İSTİKBAL MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR


Erdoğan, şunları kaydetti: “Aziz Atatürk, bugün Büyük Zafer'in 94. yıl dönümünü millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla yad ediyoruz. Tüm yokluk, yoksunluk ve zorluklara rağmen Kurtuluş Savaşı'mızı Büyük Zafer'e ulaştıran azim ve inançla emanetiniz olan Cumhuriyetimizi payidar kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemizi bu kutlu yürüyüşünden alıkoymak isteyen terör örgütlerinin hain saldırılarına aldırmadan ihanet çetelerini bozguna uğratarak birlik, beraberlik ve dayanışma içinde istikbal mücadelemizi sürdürüyoruz.





CANIMIZ PAHASINA KORUYACAĞIZ


Bu yıl hayata geçirdiğimiz Osman Gazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ülkemizin gurur kaynağı olan tarihi projeler mücadele azmimizin bir tezahürüdür. Aziz milletimizin, tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi tüm farklılıklarını bir tarafa bırakarak 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu irade, en büyük güven kaynağımızdır. Zat-ı alinizin ve aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan bu vatanı canımız pahasına korumaya ve büyütmeye devam edeceğiz. Ruhun şad olsun.”



VATANDAŞLAR DA KATILDI


Önceki yıllardaki törenlerin aksine bu yıl devlet ve askeri erkanın katıldığı törene ilk kez vatandaşlar da katıldı. Geçmiş yıllarda Anıtkabir resmi törenlerin ardından vatandaşların ziyaretine açılıyordu. Anıtkabir'deki töreni izleyen vatandaşlar arasında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınları ve gaziler de yer aldı.



MUHALEFET KABULDE YOK


Anıtkabir'deki törenin ardından Erdoğan, Beştepe'de başkomutan sıfatıyla tebrikleri kabul etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli ise Beştepe'deki kabule katılmadı. Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nde 30 Ağustos törenleri için yapılan platformun önceki gün şiddetli rüzgardan yıkılması nedeniyle geçit töreni, TBMM ile eski Meclis arasındaki güzergahta gerçekleştirildi.



15 TEMMUZ GAZİLERİ TÖRENDE


Askerler ve lise öğrencilerinin katıldığı tören, askeri araçların geçişiyle başladı. Askeri araçlardan bazılarının içerisinde askeri personel, bazılarının içerisinde ise 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaralanan sivil gaziler yer aldı. Resmi geçit töreni Mehter Bölüğü'nün verdiği konserle tamamlandı.



Yasaktan sonra




Törenlerde bu yıl bir ilk de yaşandı. Ankara ve İstanbul'da, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle başörtüsünün serbest hale gelmesinin ardından bazı polisler başörtüsü taktı.



TÖRENE KATILDI


Ankara'da düzenlenen 30 Ağustos kutlamaları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın koruma polislerinden biri başörtüsü taktı. İstanbul'daki kutlamalar Taksim Meydanı'nda kutlandı. Törene, Dış İlişkiler Şube Müdürü Gonca Lüleci törene başörtüsüyle katıldı.



Anıtkabir'de yoğun önlem




Anıtkabir'deki törende yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Anıtkabir'e girişler sırasında vatandaşların yanısıra askerler de arandı, kimlik kontrolü yapıldı.





Askerler, X-Ray cihazından geçirilerek içeriye alındı. Havada polis helikopteri görev yaparken, güvenliği de özel harekat polisleri sağladı. Anıtkabir ve çevresinde kamera taşıyabilen ve uzaktan kumandalı drone'lara karşı da özel bir silahla önlem alındı. Anıtkabir avlusuna bu yıl ilk kez bariyerler konuldu.



Başınız öne eğik olmasın


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zafer Bayramı dolayısıyla Külliye'de düzenlenen yemekte şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Erdoğan FETÖ'ye sert ifadelerle yüklendi. 15 Temmuz'da darbe girişiminde Erdoğan satır başları ile şunları kaydetti:





BAĞLANTISI OLAN VATAN HAİNİ


Dinimizin değerlerini istismar eden FETÖ ve DAİŞ gibi örgütlere karşı uyanık olmak gerekli. Millet olarak binlerce yıllık devlet geleneğine, maddi ve manevi boyutlarıyla muhteşem bir medeniyet birikimine sahibiz. Bütün bunlar ortada dururken aklını ve inancını Amerika'da yaşayan bir şarlatanın emrine verenlerin, ruhunu 1 dolara satanların tarihimizle, kültürümüzle, bizimle bir ilişkisi olamaz. Artık mesele kanma kandırma meselesi olmaktan çıkmıştır. 17-25 Aralık'ta ilk emareleri görülen, 15 Temmuz'da artık gizli saklı bir tarafı kalmayan gerçeklere rağmen bu ihanet çetesinin içinde faaliyet göstermeyi sürdüren herkes taammüden vatan haini, millet düşmanıdır, bunu tekrar ilan ediyorum. Kim kimi biliyorsa yetkili mercilerimize bunu bildirmelidir. Şimdi yaşadığımız hadiselerden çıkardığımız dersler ışığında devletimizi gereken her alanda tepeden tırnağa yeniden yapılandırıyoruz, yapılandırmak durumdayız. Onun için kimse kusura bakmasın 'bu benim yakınım, bu benim şuyum buyumdur' falan demesin. Bunlara kim bulaşmışsa bunları bu devletten kazımak durumdayız.



HALK FETÖ'YE KARŞI DİRENDİ


Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan hainlerden temizlendikçe daha da güçleniyor, etkili hale geliyor. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin her başarısı bizim için övünç kaynağı, gurur kaynağımızdır. Bizim ordumuz temizlenmekte olan bu ordudur, bizim askerimiz bu askerdir. FETÖ denilen ihanet çetesinin mensupları o şerefli üniformayı zaten hak etmemiştir. 15 Temmuz milletimizin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne değil, FETÖ denilen ihanet çetesinin mensuplarına karşı ülkesine, istiklaline, istikbaline sahip çıkışının sembolüdür. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin hiçbir mensubunun başı öne eğik olmasın, tam tersine askerlerimizden başları dik şekilde hem içimizdeki hem dışımızdaki düşmanlarla mücadele çok daha kararlı olarak sürdürmelerini bekliyorum. Bu mücadelenizde Cumhurbaşkanı, Başkomutan olarak, bu aziz milletin bir evladı olarak daima askerlerimizin yanındayım, yanlarında olmaya da devam edeceğim.



Suriye ile canlı görüşme sürprizi




Konuşmanın ardından sürpriz bir yapan Erdoğan, Fırat Kalkanı operasyona katılan ve Suriye'de bulunan Tankçı Yüzbaşı Efe Trabzon'la Turkcell BİP'i kullanarak görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, tankçı komutana aldığı haberlerde dolayı gurur duyduğunu söyledi, başarılar diledi. Tekmil vererek sözlerine başlayan yüzbaşı Trabzon ise “Sizin ve milletimizin gücüyle bu zorlu coğrafyada, sınırımızın dışında, her türlü terör örgütüne karşı hazırız. Milletimizin için rahat olsun” ifadelerini kullandı. Komutanla canlı bağlantı yapılırken, yerli üretim İnsansız Hava Aracı (İHA) ile komutanın birliğinin bulunduğu nokta, 6 bin 500 metre yükseklikten termal kameralarla ekrana yansıtıldı.







#Zafer bayramı
#Fırat Kalkanı
#FETÖ
il y a 8 ans