|

Adriyatik'in kapısına İTO'dan çıkarma

İstanbul Ticaret Odası, kartallar diyarı olarak bilinen Arnavutluk'ta 5. Türk Ürünlüri Fuarı'nı açtı. 60'a yakın firma ile fuara katılan İTO'nun Yönetim Kurulu üyesi Hasan Demir, Balkanlar'ın Adriyatik'e açılan kapısı olan Arnavutluk'un Türkiye açısından stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu söyledi

YILMAZ YILDIZ / TİRAN
00:00 - 1/04/2011 Cuma
Güncelleme: 23:32 - 31/03/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Adriyatik'in kapısına İTO'dan çıkarma
Adriyatik'in kapısına İTO'dan çıkarma

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Arnavutluk 5. Türk Ürünleri Sergisi, dün Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Kongre ve Kültür Sarayı'nda açıldı. Açılışa, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hasan Aşan, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Demir, Muhammet Yenel başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Fuar alanını dolaşan Arnavutluk Başbakanı Berişa, ebru ve cam ustalarının stantlarını ziyaret etti. Ebru sanatçısının gösterisini izleyen Berişa, sanatçının mavi ton ağırlıklı yaptığı esere hayranlığını gizlemedi. Öte yandan cam sanatçısı Nasuf Cömert Arnavutluk Başbakanı Berişa'ya camdan bir Mevlana hediye etti.

BERİŞA'DAN TÜRKLERE ÖVGÜ

Stantların gezilmesinin ardından protokol konuşmaları yapıldı. Başbakan Sali Berişa, açılıştaki konuşmasında, Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ülkedeki yabancı yatırımlar içinde Türk firmaların önde geldiğini işaret etti. Başbakan Berişa Türkiye öncülüğünde yapılan fuarların ve ülkeye yönelik yatırımlardan çok memnun olduklarını ifade etti. Türkiye'den firmaların telekomünikasyon, demirçelik, bankacılık başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösterdiğini ifade eden Berişa, 'Türk şirketleri burada büyük başarılar elde etti, hizmetlerin devamını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İTO ÖNCÜLÜK EDİYOR

İTO Yönetim Kurulu üyesi Hasan Demir ise, Arnavutluk'un Türkiye için çok önemli bir ticari nokta olduğunu vurguladı. Arnavutluk ile Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel yakınlığa dikkat çeken Demir, bu yakınlık sayesinde Türk iş adamlarının Arnavutluk'ta zorluk çekmediğini söyledi. Demir, iki ülke arasındaki bu yakınlığın ticaret hacminin gelişmesi açısından diğer ülkelere ayrı bir avantaj sağladığını ifade ederek, “İTO Türkiye'de lider bir kuruluş. Bu tür organizasyonlarla 2010 yılı sonu itibariyle 114 milyar dolar olan ihracatımızı daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyoruz” dedi.


Arnavutluk'la ticaret hacmi 6 kat arttı

TÜİK Ülke İstatistikleri'ne göre Türkiye'nin Arnavutluk'a olan ihracatı 1997 yılında 41 milyon dolar iken 2010 yılında 241 milyon dolara, Arnavutluk'tan yaptığı ithalat da 3,3 milyon dolardan 86 milyon dolara yükseldi. İGEME Arnavutluk Raporu'na göre 2009 yılında Türkiye, Arnavutluk'un ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında 5. oldu. Aynı yıl Türkiye Arnavutluk'a 4,6 milyon dolar ihracat yaparken, bu ülkeden 273 milyon dolarlık ithalat yaptı.


Altı ayda dokuz uluslararası fuar

Verilen bilgiye göre İTO, Ekim 2010-Mart 2011 arasında, 'milli katılım'ını kendisi yaptığı 9 uluslararası fuar düzenledi. İTO, Almanya başta olmak üzere, Fransa, Suriye, Kosova, BAE, Dubai gibi ülkelerde fuarlar düzenledi. Oda, son 1 yılda 23 fuara fuarlarda 'info-stand' bazında katılırken, bu kapsamda Türkiye'den firmaların fuarlara nasıl katılacağını, neler yapılabileceğini, nasıl etkin hale geleceğini belirleyecek ar-ge çalışmaları yaptı. Fuar düzenlemek için hiç fuar yapılmamış yerleri ve yeni pazarları seçen Oda, mevcut fuarların geliştirilmesi çalışmalarını sürdürüyor.



13 yıl önce