|

Akdeniz’de Türkiye’ye mecburlar

NATO görevi kapsamında Doğu Akdeniz’de seyreden İspanya, Hollanda ve Kanada savaş gemileri, Barbaros Hayreddin’i koruyan Türk fırkateynleriyle Kıbrıs güneyinde boy gösterdi. NATO’nun denizde Türkiye ile dansı, 4’lü ittifaka karşı (Yunanistan-Mısır-GKRY-İsrail) hamle olarak yorumlanıyor.

Kıymet Sezer
04:00 - 6/02/2019 Çarşamba
Güncelleme: 02:37 - 6/02/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Doğu Akdeniz suları Türk donanmasıyla bazı NATO ülkelerinin dansına sahne oluyor. ‘NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’ olarak adlandırılan filo, Kıbrıs güneyinde Rumların hak iddia ettiği parsellerde Türk gemileriyle birlikte boy gösteriyor. Mavi Vatan’da bir süredir deniz tabanının fotoğrafını çekmekte olan Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin refakatçisi Türk korvet ve fırkateynleri, NATO Görev Grubu fırkateynleriyle birlikte seyre çıktı. NATO görevi kapsamında TCG Gelibolu fırkateyni başta olmak üzere Türk gemilerine eşlik eden İspanya, Hollanda ve Kanada savaş gemileri, daha sonra Kıbrıs güneyinden Türkiye limanlarına dümen kırarak Mersin ve Antalya’ya liman ziyaretleri yaptı.


O İTTİFAKA CEVAP OLDU

NATO Daimi Deniz Görev Grubu’nun Hollandalı Komutanı Tuğamiral Boots ve beraberindeki heyet, Antalya ve Mersin’de valiler tarafından kabul edildi. Kıbrıs açıklarında deniz eğitim görevinden dönüşte Antalya Limanı’na demirleyen gemilerin komutanı Boots, Antalya Valisi Münir Karaloğlu’na ziyarette bulundu. NATO deniz kuvvetlerinin Türkiye’ye desteklerini sunmak maksadıyla gerçekleştirdikleri liman ziyaretleri, Akdeniz’deki Türkiye-NATO dayanışmasını göstermesi bakımından önemli bulunuyor. Doğu Akdeniz enerji denkleminden Türkiye’yi dışlamak için NATO ittifakı ile Türkiye’nin arasını açma gayretleri gösteren Yunanistan-GKRY-İsrail ve Mısır ittifakına NATO nezdinde önemli bir cevap olan bu ziyaretler ile ortak tatbikat ve eğitimler, Türk donanmasının Akdeniz Kalkanı Harekâtı kapsamında bölgedeki güçlü varlığının ittifak için önemini de ortaya koyuyor.

MAVİ SULARDA YAKIN TEMAS

  • Türk Deniz Kuvvetleri, milli görevler kapsamında başta Doğu Akdeniz olmak üzere mavi vatanımızda güçlü varlık göstererek işgal girişimlerini püskürtüyor. Donanma, uzunca bir süredir Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini, uluslararası çıkarlarını korumak için sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’ya refakat ediyor. Akdeniz gücü bir yandan da bir NATO üyesi olarak Türkiye’nin üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getiriyor. Doğu Akdeniz’de varlık gösteren müttefik ülkelerin savaş gemileriyle gerçekleştirilen ortak eğitim ve tatbikatlarla tecrübelerini paylaşan Türk donanması, son bir ayda Amerika ve Fransa ile ikili eğitimlerin yanı sıra NATO Daimi Deniz Görev Grubu ile de deniz eğitimleri ve tatbikatlar yaptı.
#NATO
#Doğu Akdeniz
#İspanya
#Hollanda
#Kanada
#Barbaros Hayreddin
#Yunanistan
#Mısır
#GKRY
#İsrail
5 yıl önce