|

ANAP'ta Akbulut şoku

TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. Akbulut'un son dakika sürprizi, ANAP lideri Yılmaz'ın 'aday gösterilme' hesaplarını alt üst etti

.
00:00 - 24/04/2000 Pazartesi
Güncelleme: 15:45 - 18/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
ANAP'ta Akbulut şoku
ANAP'ta Akbulut şoku

ANKARA- TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. TBMM'nin özel gündemli birleşiminin ardından ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı makamında ziyaret eden Akbulut, 7 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı'na aday olacağımı kendilerine bildirdim" dedi. Akbulut, "Sayın Yılmaz'ın adaylığınıza tavrı ne oldu?" sorusuna, "Benim kendi yorumuma göre müspet karşıladılar. 'Hayırlı olsun' dediler. Kendi gruplarına da konuyu götüreceklerini söylediler" karşılığını verdi. Adaylık başvurusunu ne zaman yapacağı yolundaki soru üzerine Akbulut, diğer liderlerle de görüşeceğini bildirerek, daha sonra yapacağı değerlendirmeden sonra adaylık başvurusunu yapacağını söyledi. ANAP Genel Başkanı Yılmaz, TBMM Başkanı Akbulut'u makam odasının kapısından öperek uğurladı.

Yılmaz'ın hesapları bozuldu

Akbulut'un bu çıkışı, cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday bildirme süresinin bitimine 24 saat kala genel başkanları Mesut Yılmaz'ı aday gösterme konusunda kararlı görünen ANAP kurmaylarının hesaplarını bozdu. Akbulut'un bütün partilerden oy alarak Meclis Başkanı seçildiğine dikkat çeken ANAP'lılar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Akbulut'un "ciddi bir aday" olduğunu vurguluyorlar. ANAP'lılar göre Mesut Yılmaz'ın adaylığı karşısında kendisini istemeyen partiler Akbulut üzerinde süpriz bir uzlaşma sağlayabilirler.

Bu arada, ANAP'tan Cumhurbaşkanlığı için ilk aday olan Agah Oktay Güner de dün DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile görüştü. Güner, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Çiller'in yaklaşımını öğrenmek istediğini söyledi.

AKBULUT ÖNE GEÇTİ
4 adayın da şansı düşük

ANKARA- Liderler zirvesinde bir araya gelen Başbakan Bülent Ecevit ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "düşük profilli" 4 isim önermeleri Cumhurbaşkanlığı seçiminin seyrini değiştirdi. Dün Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut cukmhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklaması da Çankaya yarışında dengeleri tamamen değiştirdi. "Genel başkanların aday olmaması" konusunda ortaya çıkan eğilimin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın şansının da azaldığı yorumlarına yol açımıştı. Akbulut'un adaylığı Yılmaz'ın şansını tamamen zayıflattı. Liderlerin, Cumhurbaşkanı adayı olarak ortaya attıkları Sabahattin Çakmakoğlu, İsmail Cem, Prof. Dr. Kamil Turan ve Prof. Dr. Mehmet Haberal isimlerin seçilme şansının düşük olması da gözleri diğer çevirmişti. Dört ismin, adaylık süresinin biteceği yarın akşama kadar 'devre dışı kalacağı' ve "gerçek" adayların yarışacağı kaydediliyor.

Akbulut'tan ilginç zamanlama

Dün sürpriz bir zamanlama yaparak adaylığı açıklayan Akbulut mevcut isimlerin önüne geçti. Yılmaz'a rağmen adaylığını açıklayan Akbulut, bu zamanlamasıyla liderinin de önünü kesmeye yönelik bir hamle gerçekleştirmiş oldu.

Liderler tekrar toplanıyor

Liderler zirvesinde isim bildirmeyen ANAP, cumhurbaşkanlığı konusundaki tavrını bugün netleştirecek. Mesut Yılmaz, ANAP Başkanlık Divanı'ndan çıkacak sonucu bugün tekrar toplanacak olan liderler zirvesine getirecek.

24 yıl önce