|

Anıtkabir'in bayrağı değişti

Anıtkabir''de 63 yıldır Türk bayrağını gönderde tutan bayrak direği değişti. Cumhuriyet Bayramı''nda bir gün önce düzenlenen törende eski bayrak diğerinin yerine dikilen yeni çelik direğe Türk bayrağı çekildi.

Cihan
00:00 - 29/10/2013 Salı
Güncelleme: 07:27 - 29/10/2013 Salı
Yeni Şafak
Anıtkabir'in bayrağı değişti
Anıtkabir'in bayrağı değişti

Törene o sırada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Anıtkabir''i ziyaret etmekte olan çok sayıda vatandaş da eşlik etti. Ziyaretçiler arasında bulunan yabancı turistler de töreni ilgiyle izledi.

Törende birçok ziyaretçi bayrağı göndere çekme merasiminin neden olduğundan habersizdi. Anıtkabir''i ziyaretleri sırasında orada olan ve töreni izleyen Japon turistler Chitose Fukumoto ile Taekokoga da törenin yarınki törenler kapsamında düzenlendiğini düşündüklerini söyledi. Cihan Haber Ajansı''na konuşan Japon turistler, yeni bayrağın özelliklerinin ise ''muhteşem'' olarak değerlendirdi.

Yeni dikilen çelikten imal edilmiş olan bayrak direği, 29,53 metre yüksekliğe sahip. 440 mm taban çapına, 115 mm tepe çapına sahip olan direğin ağırlığı ise tam 4 bin kilogram.

Bayrağın iç yüzey koruması sıcak daldırma galvaniz, dış yüzey koruması ise sıcak daldırma galvaniz ile boyadan yapılıyor. Tabandaki koç boynuzu bronzdan, tabandaki rozeti bronz dökümden olan direğin tepesindeki alem ise pirinçten üretilmiş. Bayrak ipi ise 100 mm çapındaki içi çelik özlü örme halattan imal edilmiş.

1950'de Anıtkabir'de dikilen ve döneminde Avrupa'nın en uzunu olan eski bayrak direği, 63 yılın ardından eskimişti. Anıtkabir'e 9 Kasım 1950'de dikilen ve 63 yıldır Türk bayrağının dalgalandığı bayrak direği, Amerika'da yaşayan Makedonya doğumlu Türk Nazmi Cemal tarafından üretilmişti. 33,53 metre uzunluğundaki, 4 metresi kaidenin altında bulunan bayrak direğinin o zamandan bu yana geçen 63 yıllık süreçte, meteorolojik etkiler sonucunda zarar gördüğü ODTÜ'nün yaptığı çalışmalar sonucunda belirlenmiş, hazırlanan bir raporun ardından da direğin yenilenmesine karar verilmişti.


11 yıl önce