|

Antalya’da zeytin atılımı

Son yıllarda zeytin ve zeytinyağı üretiminde de söz sahibi olmak için çalışmalar yapan Antalyalı çift çiler, hasat döneminde hummalı bir çalışma sürdürüyor. Antalya’da 44 bin 290 ton olan zeytin üretimi son 10 yılda yüzde 50’den fazla artış göstererek, yaklaşık 70 bin tona yükseldi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 11/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:41 - 11/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Zeytine rağbet arttı
Zeytine rağbet arttı

Turizmin yanı sıra önemli bir tarım kenti de olan Antalya’da çiftçiler, eylülün sonunda başladıkları zeytin hasadını tamamlamak için hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’deki 8 milyon 369 bin dekar zeytinlik alanının 166 bin dekarı Antalya’da bulunuyor. Kentte 44 bin 290 ton olan zeytin üretimi son 10 yılda yüzde 50’den fazla artarak yaklaşık 70 bin tona yükseldi. Son 3 yılda bölgedeki zeytin ağacı varlığı da yaklaşık 2 milyondan 4,5 milyona çıktı. Türlere ve ebatlara göre 2,5- 3,5 lira arası toptan fiyatı olan zeytinin perakendede 4- 7 liraları arasında tezgahlarda yerini alıyor. Zeytinyağı fiyatları ise kalitesine 15-20 lira arasından değişiyor.

'ZEYTİNYAĞINDA
İVME KAZANDIK'

Zeytinyağı imalatçısı Zafer Tan, son yıllarda Antalya bölgesinin zeytinyağında çok büyük bir ivme kazandığını söyledi. Son 15 yıldır bölgede zeytinciliğin yükseldiğini aktaran Tan, “Zeytin emek ihtiyacı düşük bir bitki olduğundan zeytinyağı sektörü büyümeye başladı. Eskiden bu bölgeden zeytinyağını dışarıdaki tüketiciler pek almak istemezdi. Çiftçinin bilinçsizliğinde dolayı asitler yüksek çıkardı. Şimdi ise zeytinyağımızın asit oranı 0,0-0,4 düzeyinde seyrediyor. Son 5-6 yıldır yaptığımız çalışmaların sonucunda zeytinyağımız ulusal ve uluslararası piyasada söz sahibi olmaya başladı” dedi.

ULUSLARARASI
BOYUTA TAŞINACAK

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve ekibiyle bir çalışma grubu kurduklarını aktaran Tan, yeni bir proje başlattıklarını söyledi. Tan, “URGE adlı proje Ekonomi Bakanlığımız tarafından da kabul edildi. URGE Projesi kapsamında Rusya, Amerika ve Japonya’yı ziyaret ederek Antalya zeytinyağını uluslararası boyuta taşıyacağız. Çiftçimiz aldığı eğitimleri uygulayarak ürününü uluslararası kalite standartlarına çıkarır ve ihracata gönderirse hem ülke ekonomisine hem de kendi gelirinin artmasına büyük kattı sağlayacak” şeklinde konuştu.

  • Zeytine rağbet arttı
  • Antalya genelinde 3,5 milyon ürün veren ve 900 bin adet de yeni dikilen zeytin ağacı bulunduğunu aktaran Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise, toplamda 4,5 milyon civarı ağacın mevcut olduğunu söyledi. Musluoğlu, “Alanya’da 6 bin 900 dekar alanda zeytin üretilmektedir” dedi. Son günlerde zeytinin revaçta olduğunun altını çizen Musluoğlu, “Temel ürünlerimiz her ne kadar ekonomik değer bakımından muz, avokado gibi ürünler olsa da son günlerde zeytine büyük bir rağbet var” dedi.
#Antalya
6 yıl önce