|

Avrupalı Sosyalistler'in CHP'ye tepkisi dinmiyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkan Vekili Hannes Swoboda, "CHP'nin bu sorunlara yaklaşımını da desteklemiyoruz. CHP'nin bu süreçte askerleri göreve davet edecek şekilde hareket etmesi, milliyetçi bir çizgide politika izlemesini ise kabul etmiyoruz. Halkın kararı dışında tüm dışardan yapılacak müdahalelere sıcak bakmıyoruz." dedi.

A Haber
00:00 - 4/05/2007 الجمعة
Güncelleme: 17:33 - 4/05/2007 الجمعة
Yeni Şafak
Avrupalı Sosyalistler'in CHP'ye tepkisi dinmiyor
Avrupalı Sosyalistler'in CHP'ye tepkisi dinmiyor

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanvekili Hannes Swoboda, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ortaya çıkan krizin demokrasi prensipleri içinde kalarak çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.


ABHaber.com
'a Türkiye'deki son siyasi gelişmeler üzerine özel bir mülakat veren Swoboda, 'dünyanın hiç bir ülkesinde askeri çözümler ile bir ülkeye ileriye gitmiştir' dedi.

Avrupa'da Türkiye'nin üyeliğini istemeyenler, 'Ordu demokrasiye saygı duymuyor' diyerek bunu kullanmaya daha şimdiden başladıklarını belirten Swoboda, Türkiye gerçekten kötü ve kırılgan bir süreçten geçiyor. Gül'ün seçimine askerlerin müdahalesi yanlıştı. Soruna siyasi çözüm bulmak lazım. Türkiye'de bir din devleti kurmak isteyen veya bu konuda gizli ajandası olanlara da bir o kadar karşıyız' diye konuştu.


Swoboda şunları kaydetti:


'Türkiye'de seçimler (22 Temmuz) sonrası da aynı durum olacak. Tahminlere göre AKP yine birinci parti çıkacak. Yeniden oluşacak TBMM nasıl Cumhurbaşkanını seçecek? Bizler Cumhurbaşkanı seçimine dışardan ve demokrasi prensipleri dışında bir müdahaleyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Seçimler demokratik bir şekilde yapılmalı.


CHP'nin bu sorunlara yaklaşımını da desteklemiyoruz. Din ve devlet işleri tabiî ki birbirinden ayrılmalı. Bu zaten AB'nin en önemli kriterlerinden birisidir. Ancak CHP'nin bu süreçte askerleri göreve davet edecek şekilde hareket etmesi, milliyetçi bir çizgide politika izlemesini ise kabul etmiyoruz. Halkın kararı dışında tüm dışardan yapılacak müdahalelere sıcak bakmıyoruz.


AK Partinin daha net ve açık olması ve bu süreçte başka partilerle uzlaşmaya gitmesi daha faydalı olabilir.Açıkça söylemek gerekirse AB Türkiye'deki demokratik sürece ve laikliğe saygı duyuyor ve bunu destekliyor.'

٪d سنوات قبل